Map of the world 429784 1280

Tot wanneer kun je compensatie claimen voor je vertraagde of geannuleerde vlucht?

woensdag 9 december 2020

Het claimen van compensatie voor de vertraging of annulering van je vlucht kan in de praktijk soms een flink karwei zijn. Allereerst moet je je als passagier een weg banen door de Europese Verordening om zo te weten te komen welke specifieke voorwaarden er precies gelden. Welke partij was er nu eigenlijk schuldig aan de vertraging? En tot wanneer kan ik mijn claim indienen? Het vergt veel uitzoekwerk en dan is het nog maar te hopen dat de luchtvaartmaatschappij gelijk overstag gaat met de betaling. Wij doen er alles aan om dit hele proces voor jou als passagier wat overzichtelijker te maken en leggen het je dan ook graag haarfijn uit! 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten of je uberhaupt een claim kunt indienen. De verjaringstermijnen van luchtvaartclaims verschillen per land. Wil je onze hulp inschakelen en weten waar jij recht op hebt als gedupeerde passagier? Maak dan direct gebruik van onze claimcalculator en ontdek in slechts 3 minuten welk bedrag jij kunt claimen!

➜ Check mijn vlucht

Tot wanneer kan ik in Nederland een claim indienen?

In Nederland kun je je tot 2 jaar na datum van de vlucht beroepen op de Europese Verordening. Wij raden je dus aan om je vlucht zo snel mogelijk te checken en de claim binnen dit termijn in te dienen. Wellicht heb je in de afgelopen 2 jaar wel vaker met een vertraging of annulering te maken gekregen? Zoek je vluchtgegevens snel op, je bent misschien wel rijker dan je denkt!

Wat zijn de verjaringstermijnen in Europa bij het claimen van compensatie?

De verjaringstermijnen in Europa verschillen per lidstaat en zijn als volgt:

 Land Verjaringstermijn van claims
 België 1 jaar na datum van de vlucht
 Polen 1 jaar na datum van de vlucht
 Italië 2 jaar na datum van de vlucht
 Nederland 2 jaar na datum van de vlucht
 Duitsland 3 jaar na datum van de vlucht
 Denemarken 3 jaar na datum van de vlucht
 Spanje 5 jaar na datum van de vlucht
 Frankrijk 5 jaar na datum van de vlucht
 Verenigd Koninkrijk en Ierland 6 jaar na datum van de vlucht


Houdt er rekening mee dat deze verjaringstermijnen ook afhankelijk zijn van de nationaliteit van de luchtvaartmaatschappij. Weet je niet zeker welk termijn van toepassing zal zijn? Raadpleeg dan ons team van claim specialisten! Wij zijn er om je verder te helpen.

Tot wanneer kan ik een claim indienen als ik naar een bestemmning buiten de EU vlieg?

Goede vraag! De plaats van vertrek bepaalt in dit geval het verjaringstermijn van de claim. Dus: als je van Amsterdam naar Los Angeles zou vliegen met Delta, dan heb je 2 jaar de tijd om compensatie te claimen. Vloog je vanaf Brussel? Dan heb je slechts één jaar de tijd!

Claim compensation up to 6 years after your flight delay and or cancellation

Zijn de compensatiebedragen ook verschillend?

Hoewel de verjaringstermijnen van land tot land verschillen, wordt het totale bedrag bepaald door de afstand die de vlucht aflegt. Het maakt niet echt uit van waar je vertrekt en waar je heen vliegt, zolang het maar binnen de EU is of met een EU-luchtvaartmaatschappij.

Op basis van Europese Verordening 261/2004 heb je recht op de volgende bedragen:

  • €250 p.p. voor vluchten tot en met 1.500 kilometer.
  • €400 p.p. voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer.
  • €400 p.p. voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer.
  • €600 p.p. voor alle overige vluchten.

Compensatiebedragen bij vertragingen en annuleringen op basis van Europese wetgeving

Let op: In het geval van een vluchtvertraging tussen de drie en vier uur met een afstand van 3.500 kilometer of meer, heb je recht op 50% van het compensatiebedrag.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website Vlucht-Vertraagd.nl, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie of een terugbetaling van ticketkosten. Maak gebruik van onze claimcalculator en ontdek of waar jij recht op hebt!

➜ Check mijn vluchtWat onze klanten over ons zeggen: