Hoe claim je compensatie voor je vertraagde vlucht?

Maar weinig reizigers weten dat zij recht hebben op compensatie bij een vluchtvertraging van 3 uur of meer. Claim vandaag nog je compensatie en ontvang tot €600,- per persoon. Check direct met onze gratis en vrijblijvende of je recht hebt op compensatie.

Ontdek of je recht hebt op compensatie!

Wat moet je weten?

 • Je kunt aanspraak maken als je vlucht ten minste 3 uur was vertraagd.

 • Je rechten zijn beschermd door Europese regelgeving op het gebied van compensatie.

 • Je kunt tot 6 jaar na je vertraagde vlucht compensatie claimen.

 • Gebruik onze gratis en vrijblijvende Claim Calculator om - in slechts een minuut - te controleren of je recht hebt op compensatie.

Wanneer heb ik recht op compensatie bij een vertraagde vlucht?

Vlucht vertraagd? Je kunt aanspraak maken op compensatie als je voldoet aan de volgende twee criteria:

 • Je vlucht moet minstens 3 uur vertraagd zijn.

 • De luchtvaartmaatschappij heeft deze door eigen toedoen veroorzaakt - er mag geen sprake zijn van buitengewone omstandigheden.

Heb je recht op compensatie voor je vlucht?

Hoeveel compensatie kan ik krijgen voor een vertraagde vlucht?

De hoogte van de compensatie voor je vertraagde vlucht, hangt af van de afstand tussen je luchthaven van vertrek en de luchthaven van bestemming.

VliegafstandCompensatie
Voor alle vluchten van minder dan 1.500 kmbedraagt de compensatie €250
Voor alle vluchten tussen 1.500 en 3.500 kmkomt de compensatie neer op €400
Voor alle vluchten van meer dan 1.500 km binnen de EUkomt de compensatie neer op €400
Voor alle vluchten van meer dan 3.500 kilometer buiten de EU*bedraagt de vergoeding €600

*maar als de vertraging minder dan 4 uur was, dan kan het totaalbedrag wettelijk gezien met 50% worden verminderd.

PLAY airlines compensatie

EU-verordeningen beschermen je rechten op compensatie bij vertraagde vluchten

Een speciale vluchtcompensatieverordening, de Europese Verordening (EC) nr. 261/2004 en in het kort EU261, beschermt de rechten van vliegtuigreizigers in de Europese Unie.

In eerste instantie garandeerde de verordening alleen vluchtcompensatie in geval van een geannuleerde vlucht. Later werd de verordening echter ook van kracht voor vluchten met een vertraging van minstens 3 uur.

Heb je recht op compensatie voor je vlucht?

Check het nu in minder dan een minuut met onze gratis Claimcalculator.

Check mijn vlucht
W Kkd6 S Vp

Geldt de vlucht vertraagd compensatie ook voor buiten de EU?

Ja dat kan, maar alleen in sommige gevallen.

Als je met een Europese luchtvaartmaatschappij vliegt, dan heb je altijd recht op compensatie voor een vluchtvertraging als je vlucht meer dan 3 uur is vertraagd. Het maakt daarbij niet uit wat de bestemming van de reis was.

Vlieg je met een luchtvaartmaatschappij zonder hoofdkantoor in de Europese Unie, dan kun je alleen compensatie claimen als de vertraging van je vlucht optreedt bij vertrek vanaf een vliegveld binnen de EU.

Zie voor meer informatie de tabel hieronder.

Type vluchtVoorbeldCompensatie
Vlucht met een EU maatschappijAmsterdam naar Londen met KLMJA
Vlucht met een non-EU maatschappij vanuit NederlandAmsterdam naar Tokyo met Japan AirlinesJA
Vlucht met een non-EU maatschappij naar NederlandTokyo naar Amsterdam met Japan AirlinesNEE

Kan de luchtvaartmaatschappij mijn claim voor compensatie weigeren? 

Er zijn situaties waarin je geen compensatie kunt eisen en de luchtvaartmaatschappij claims terecht zal afwijzen. Deze situaties vallen onder buitengewone omstandigheden. De meest voorkomende buitengewone omstandigheden zijn:

 • Slecht weer, bijvoorbeeld dichte mist, hevige regen of onweer.

 • Een staking, met name binnen de luchtvaartindustrie.

  LET OP! Stakingen van de werknemers van de luchtvaartmaatschappij worden niet als buitengewone omstandigheden beschouwd.

 • Politieke omstandigheden, zoals een terroristische aanslag of algemeen veiligheidsrisico door politieke onrust.

 • Natuurrampen, waaronder vulkaanuitbarstingen en orkanen.

 • Een botsing tussen het vliegtuig en vogels of andere vreemde voorwerpen.

 • Een zieke of lastige passagier.

 • Vluchtvertragingen veroorzaakt door het luchthavenpersoneel, zoals buitengewoon lange wachtrijen bij veiligheidscontroles.

Maar wees je ervan bewust, dat luchtvaartmaatschappijen vaak buitengewone omstandigheden als reden opgeven van de vertraging, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was. Dat doen ze in de hoop dat je ze niet voor de rechter daagt en ze dus geen compensatie hoeven te betalen.

Houd de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk met hulp van onze experts bij Vlucht-Vertraagd.be — we hebben juridische teams in 9 landen en een succespercentage van 98% bij de rechtbank.

Hoe lang heb ik de tijd om compensatie te claimen?

De geldende wetgeving bepaalt hoe lang je een claim kunt indienen. En dit kun je voor jezelf zo gunstig mogelijk maken, want bij het indienen van een claim heb je de keuze uit drie verschillende rechtsposities: het recht dat geldt in het land van het vertrekpunt van de vlucht, het geldende recht in het land van bestemming en het recht dat geldt in het land waar het hoofdkantoor van de gebruikte luchtvaartmaatschappij is gevestigd.

Als je bijvoorbeeld met Vueling van Amsterdam Schiphol naar Rome vliegt, dan zijn er drie verschillende rechtsposities:

 1. Spaans recht: omdat Vueling een Spaanse luchtvaartmaatschappij is - je kunt tot 5 jaar na de vluchtdatum een compensatieclaim voor vluchtvertraging indienen.

 2. Nederlands recht, omdat Amsterdam de plaats van vertrek is -  je kunt tot 2 jaar na de vluchtdatum een compensatieclaim voor vluchtvertraging indienen.

 3. Italiaans recht, omdat Rome de plaats van bestemming is -  je kunt tot 2 jaar na de vluchtdatum een compensatieclaim voor vluchtvertraging indienen.

Je mag kiezen wel recht je van toepassing verklaart op je claim. In dit geval is de meest gunstige optie een claim met toepassing van het Spaanse recht.

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor compensatie voor vertraagde vluchten?

Controleer het nu met onze gratis en vrijblijvende schadecalculator!

Check mijn vlucht
U Vp D2 X6p top
U Vp D2 X6p bottom

Hoe lang duurt het om compensatie van mijn vertraagde vlucht te krijgen? 

Onze ruime ervaring in de branche en goede relaties met veel luchtmaatschappijen kunnen we jouw claim voor compensatie van je vertraagde vlucht snel behandelen. De meeste passagiers die via Vlucht-Vertraagd.be hun claim indienen krijgen binnen een paar weken tot maanden geld terug.

In sommige gevallen kan het proces wel een paar jaar duren, doordat de luchtvaartmaatschappij niet reageert of de zaak voor de rechter moet komen. Zelfs als het even duurt voordat je je geld terugkrijgt, houden we je op de hoogte van belangrijke updates met betrekking tot je claim en staan ​​we klaar om al je vragen te beantwoorden.

Voor jouw gemak werken wij uitsluitend op basis van ‘no win, no fee’.

Hoe claim je compensatie voor vluchtvertraging?

Met meer dan 10 jaar ervaring, volledig focus op vluchtclaims en juridische teams in 9 landen die al 98% van alle rechtszaken wonnen weten wij het best hoe je compensatie voor je vertraagde of geannuleerde vlucht moet claimen.

Ons proces is ontzettend efficiënt - je kunt je claim eenvoudig online indienen, zowel op je desktop als je mobiel kun je het hele proces doorlopen.


Na het indienen van je claim handelen wij het juridische gedeelte af. Je kunt hierbij denken aan alle papierwerk, contact met de luchtvaartmaatschappij en haar juridische team, en indien nodig een rechtszaak. Omdat we werken op een ‘no win, no fee’ basis hoef je ons alleen een vergoeding te betalen nadat de luchtvaartmaatschappij jouw compensatie heeft uitbetaald.

Verhoog je kans op succes - laat onze experts dit voor jou regelen!

Waarom Vlucht-Vertraagd.nl?

1m passagiers geholpen

9 juridische teams in Europa

98% succes in recht