Coronavirus in China: kan ik mijn vlucht kosteloos annuleren?

dinsdag 28 januari 2020

Na de uitbraak van het coronavirus besliste de Chinese regering om de regio en de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, af te sluiten. Hierdoor zijn grote luchtvaartmaatschappijen verplicht hun vluchten naar China te annuleren. Onder andere KLM, Air France en Delta Air Lines bieden passagiers de mogelijkheid om gratis af te zien van hun vliegreis.

Luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Wuhan uitvoeren, zoals China Airlines, Singapore Airlines, AirAsia, Thai Airways en Cathay Pacific, hebben aangekondigd dat zij tot 2 februari geen vluchten meer zullen uitvoeren naar de stad. Naar verwachting zal de lockdown echter van langere duur zijn.

Vliegreis naar China kosteloos annuleren

Wil je jouw vlucht naar China annuleren vanwege het coronavirus? Dan raden wij je ten zeerste aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en te informeren naar de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

Vluchten naar China geannuleerd door uitbraak coronavirus

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus kan infecties aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Er zijn meerdere soorten van het virus, waaronder MERS en SARS. De uitbraak begon op een market met vis en levende dieren in de stad Wuhan, provincie Hubei en kan zich ook van mens op mens verspreiden. Het virus heeft de naam coronavirus omdat het een beetje op een kroon (Latijns: corona) lijkt als je het onder een elektronenmicroscoop legt, zo meldt de NOS.

Mondkapjes op Schiphol

Vanwege het coronavirus is er bij de apotheken op luchthavens veel vraag naar mondkapjes. "Je merkt wel dat mensen bang zijn. De kapjes vooral prefentief aangeschaft. Normaal zijn er ook wel zeven verschillende soorten mondkapjes te bestellen, maar nu kunnen we nog maar één soort krijgen. Er is ook meer vraag naar desinfecterende gel", aldus een medewerkster van de Boots apotheek op luchthaven Schiphol.

Volgens een woordvoerster van KLM is er echter geen sprake van een run, al is er ook bij de apotheek van KLM Health Services meer vraag naar mondkapjes. Wel geeft de luchtvaartmaatschappij reizigers het advies om goed de handen te wassen en op hun hygiëne te letten.

Reisadvies naar en binnen China

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangepast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Tot vandaag golden er enkel reisbeperkingen voor Hubei, de provincie waar Wuhan ligt.

Nederlanders in China worden opgeroepen om zich te melden bij de online informatieservice van Buitenlandse Zaken. Mensen met voorgenomen reizen naar en in China worden geadviseerd om contact te houden met de organisatie waar ze mee hebben geboekt