Airport 1822133 1920

De 8 mooiste luchthavens van Europa in verhouding tot wereldwijde luchthavens

maandag 23 september 2019

Alleen in Europa telt al meer dan 300 luchthavens! Vlucht-Vertraagd.nl heeft een lijst samengesteld van de 8 mooiste Europese luchthavens. Dit hebben wij gedaan op basis van de factoren die het belangrijkste zijn voor vliegpassagiers, zoals hoe schoon en netjes de luchthaven is en hoe goedkoop de winkels zijn. Hier is het zeker geen straf om een lange wachttijd uit te zitten als jouw vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is!

Onderzoek naar de beste luchthavens in Europa

Het Consumer Choice Center, een onafhankelijke organisatie die zich richt op het bevorderen van meer keuze en vrijheid voor consumenten, heeft de 30 grootste luchthavens in Europa onder de loep genomen. Volgens hen bevinden de beste luchthavens zich voornamelijk in Noord-Europese landen. Vooral Duitse en Britse luchthavens stonden hoog in de lijst voor 2019. De enige Zuid-Europese luchthaven die de lijst wél heeft gehaald is luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Waar kijken we naar bij het kiezen van de mooiste luchthavens?

Bij het rangschikken van de luchthavens op deze lijst zijn er een aantal factoren geselecteerd die van invloed zijn op de totale ervaring op de luchthaven. Op basis van de factoren hieronder zijn de 8 mooiste luchthavens van Europa gekozen:

  • Directe treinverbindingen van en naar de luchthaven
  • Beschikbaarheid van andere vervoersmogelijkheden
  • Hotels in de nabije omgeving van de luchthaven
  • Het aantal bestemmingen waar je vanaf de luchthaven naar kunt vliegen
  • Het aantal luchthavens dat vluchten vanaf de luchthaven uitvoert
  • Het aanbod van eten (restaurants, kiosks, etc.) op de luchthaven
  • Luchthavenfaciliteiten zoals banken, postkantoren, autoverhuur, religieuze voorzieningen, etc.
  • Hoe schoon de luchthaven is
  • Hoe veilig de luchthaven is
  • Het niveau van comfort op de luchthaven

8. Brussels Airport

Brussels Airport wordt niet alleen beschouwd als het 'hart van Europa', maar ook als toegangpoort tot vele Europese instellingen en hoofdkantoren. Volgens het Consumer Choice Center is de luchthaven allereerst als meest vriendelijke luchthaven van Europa gezien! Brussels Airport scoort een 4 van de 10 in de Skytrax-klantenbeoordeling en krijgt daarnaast 3 van de 5 sterren in de categorie "winkelmogelijkheden", waardoor de luchthaven op nummer 8 van deze lijst staat.

Op het gebied van vermaak is er een breed scala aan spelletjes beschikbaar, onder andere om passagiers met een vertraagde vlucht genoeg entertainment te bieden tijdens het wachten. De Airport Games zijn te vinden aan gates A29, A52 en B31. Dit is vooral erg vermakelijk voor kinderen en biedt ouders een beetje rust en stilte terwijl de kinderen spelen!

Uiteraard bieden de restaurants op de luchthaven de traditionale Belgische wafels aan, zodat je deze lekkernij niet hoeft mis te lopen als je alleen op de luchthaven aanvliegt om jouw aansluitende vlucht te halen.

7. Amsterdam Schiphol Airport

Schiphol positioneert zich op nummer 7 in de eerder genoemde lijst van de Consumer Choice Center. Het is een van de grootste luchthavens in Europa voor aansluitende vluchten van en naar het continent. De luchthaven beschikt over een eigen bibliotheek, ideaal als je tijdens een vluchtvertraging op je gemak even een boek wilt lezen.

Skytrax plaatst de luchthaven op nummer 14 van de World Airport Awards 2018, daarmee scoort Schiphol erg hoog tussen andere Europese luchthavens. De website "Sleeping In Airports" geeft Schiphol een 3,3 van de 5 sterren, gebaseerd op ervaringen van passagiers die op de luchthaven moesten overnachten vanwege annuleringen of vertragingen. Veel reizigers benoemen ook het comfort van de vele stopcontacten op de luchthaven en het comfortniveau van de slaapfaciliteiten van de luchthaven, zoals comfortabele banken en verstelbare stoelen.

6. Barcelona - El Prat Airport

Volgens Skytrax, scoort Barcelona El Prat Airport hoog in de categorieën van "bewegwijzeringen" en "eten en drinken". Ook biedt het vliegveld veel mogelijkheden om gemakkelijk en snel naar het centrum van de stad te reizen. Als je besluit om bij mooi weer een klein tripje naar de stad te maken, zul je versteld staan hoe dicht het vliegveld bij de haven van Barcelona gelegen is. De landing op de zesde mooiste luchthaven van Europa is een hele ervaring op zich, je zou haast denken dat het vliegtuig neerstrijkt in het hart van de Catalaanse haven maakt!

5. Düsseldorf Airport

Op nummer 5 van deze lijst vind je de luchthaven van Düsseldorf. Skytrax geeft het vliegveld 4 sterren voor netheid. Daarnaast bied Düsseldorf Airport ook een verscheidenheid van 60 winkels voor onder andere gadgets, boeken en tijdschriften, souvenirwinkels en winkels voor beauty producten.

Ruim 30% van alle vluchten vanaf Düsseldorf Airport worden uitgevoerd voor zakelijke doeleinden, en dus heeft de luchthaven bijpassende faciliteiten zoals vergaderzalen en werkplekken, indien deze nodig zijn. Dit maakt het een van de weinige vliegvelden in Europa die dergelijke faciliteiten aan haar passagiers aanbiedt. Reizen van en naar de luchthaven zijn gemakkelijk en stressvrij; tussen de terminal en het eigen treinstation van de luchthaven rijdt een automatisch bediende skytrain. Het centrum van Düsseldorf ligt op slechts 13 km afstand!

4. Madrid-Barajas Adolfo Suarez Airport

Op de 4e plaats staat Madrid-Barajas Airport. Volgens het Consumer Choice Center is deze luchthaven de 4e meest vriendelijke Europese luchthaven. Wist je dat Terminal 4 op de luchthaven verschillende prijzen in ontvangst heeft genomen op het gebied van architectuur? Deze terminal werd in 2004 geopend en won haar eerste prijs in 2006, een van de vele prijzen die de luchthaven heeft ontvangen.

De luchthaven van Madrid ligt op zo'n 12 km afstand van het centrum van de stad, wat het zeer gemakkelijk maakt voor passagiers om tijdens een tussenstop een snelle glimp van de stad op te vangen!

3. London Heathrow Airport

Londen Heathrow Airport verdient de 3e plaats op de ze lijst. Het is een van de grootste luchthavens op de wereld, en daarnaast ook een van de drukste. Skytrax geeft Heathrow over het algemeen 4 van de 5 sterren! In de categorie 'aankomst en vertrek' scoort de luchthaven gemiddeld 4,3 van de 5 sterren.

Heathrow scoort niet alleen hoog bij passagiers, maar is daarnaast ook nog eens 24 uur per dag geopend. Het is bij uitstek een perfecte luchthaven voor passagiers die gedupeerd zijn geworden van een geannuleerde vlucht. Terminal 3 beschikt over rustzones met lounges om gedupeerde passagiers op te vangen!

2. Zürich Airport

De grootste internationale luchthaven van Zwitserland neemt de tweede plek in op deze lijst. Zürich Airport was ook al te vinden op nummer 10 van beste luchthavens van het jaar 2018 door Skytrax. Passagiers geven de luchthaven een 5-sterren waardering voor netheid van alle faciliteiten. Zürich Airport scoort dus hoog!

Het vliegveld bied buitenfaciliteiten zoals een groot observatiedek, dat overigens gratis is. Dit kan een ideale oplossing zijn als je lang moet wachten op je vlucht en even behoefte hebt aan frisse lucht!

1. München Airport

De ontknoping: welke luchthaven staat met stipt op nummer 1 als het gaat om mooiste luchthavens van Europa? Het antwoord: München Airport! Deze luchthaven biedt zonder twijfel de beste reiservaring aan passagiers. De luchthaven heeft een eigen bierbrouwerij en gratis (onbeperkte) WiFi, je kunt dus al jouw jaloersmakende foto's van de heerlijkste biertjes delen met je vrienden!

Wat de luchthaven écht onderscheidt is het aanbod in entertainment. De luchthaven heeft een minigolf-baan, en tijdens de wintermaanden vind je er zelfs een heuze kerstmarkt en schaatsbaan. Hoe bijzonder is dat?!

Heb je na het lezen van dit artikel zin om een reisje te boeken naar een van deze bestemmingen? Dat snappen wij heel goed!

Was jouw vlucht vanaf een van deze luchthavens vertraagd of geannuleerd?

Ben je onlangs van of naar een van deze luchthavens gevlogen en was jouw vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt? Maak dan snel en vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator om te zien of jij in aanmerking komt voor een vergoeding! 

➜ Check jouw vlucht

Hoog tijd om het lijstje even kort samen te vatten zodat jij op de hoogte bent van de 8 mooiste Europese luchthavens:

8. Brussels Airport
7. Amsterdam Schiphol Airport
6. Barcelona - El Prat Airport
5. Düsseldorf Airport
4. Madrid-Barajas Adolfo Suarez Airport
3. London Heathrow Airport
2. Zurich Airport
1. Munich Airport