Skyler smith 9xdho4st JQ8 unsplash

Dit zijn de 10 grootste luchthavens ter wereld

donderdag 11 juli 2019

London Heathrow, de drukste luchthaven van Europa en op een na drukste van de hele wereld, ontvangt 78 miljoen passagiers per jaar. Dit aantal zal in de nabije toekomst alleen maar stijgen. Je kunt je wel voorstellen dat je een grote oppervlakte nodig hebt om ruimte te bieden aan zoveel passagiers.

Sommige luchthavens hebben minder ruimte nodig om hun diensten te verlenen en anderen nemen een groot aantal vierkante kilometers in beslag. Wij zetten de 10 grootste luchthavens ter wereld voor je op een rijtje. Gek genoeg staat London Heathrow hier niet tussen. Ook nummer 1 zal je zonder enige twijfel verrassen!

10. Parijs Charles de Gaulle (CDG): 32,37 km2

De luchthaven van de Franse hoofdstad neemt een groot stuk land in de buurt van de stad in beslag. Voor Parijse normen (de stad is enorm), is de 40 a 50 minuten vanaf sommige delen van het centrum naar het vliegveld met de RER een acceptabele reistijd. Air France/KLM gebruikt deze luchthaven als een van hun belangrijkste knooppunten.

Charles De Gaulle Terminal 1, the 10th biggest airport in the world

9. Bangkok Suvarnabhumi Airport (BKK): 32,40 km2

De Thaise luchthaven is slechts 0.3 km2 groter in oppervlakte dan Parijs Charles de Gaulle, maar wie de airport wil bereiken vanuit het centrum van Bangkok kan hier zeker 2 uur reistijd voor rekenen! Als je door Thailand reist is dit echter geen straf.. óók onderweg naar de luchthaven ben je verzekerd van een prachtig uitzicht over het Thaise landschap.

Thailand has one of the biggest airports in the world

8. Cairo International Airport (CAI): 36,25km2

De belangrijkste internationale van Egypte neemt de achtste plaats in op onze lijst. De luchthaven functioneert als de belangrijkste hub van EgyptAir en ontvangt bijna 15 miljoen passagiers per jaar. Piramides bezoeken op jouw overstap op Cairo International Airport? Een autorit van 2 uur brengt je van de luchthaven naar de Giza Necropolis.

The biggest airports in the world: Cairo is number eight

7. Shanghai Pudong International Airport (PVG): 39,88 km2

's Werelds grootste stad beschikt over een waanzinnig grote vlieghaven (al is deze niet 's werelds grootste). Shanghai staat bekend om haar transportsystemen en de luchthaven doet deze reputatie zeker niet ten onder. Shanghai Pudong International Airport verwelkomt zo'n 74 miljoen vliegpassagiers per jaar, met vijf start- en landingsbanen die allen langer zijn dan drie kilometer.

Shangai has the 7th biggest airport in the world

6. Houston George Bush Intercontinental Airport (IAH): 44,51 km2

De eerste luchthaven in Noord-Amerika in deze lijst: de luchthaven van Houston in Texas. Deze luchthaven mag dan wel de 6e grootste luchthaven in de wereld zijn, maar is lang niet de grootste of meest overbelaste luchthaven in de staat Texas. Al tikt de oppervlakte van Houston Intercontinantel Airport bijna de 50 vierkante kilometer aan..

* Foto door Katie Haugland Bowen, je ziet een toestel van United Airlines aan de gate bij George Bush Intercontinental Airport in Houston.

5. Washington Dulles International Airport (IAD): 48,56 km2

We zullen het maar verklappen... de rest van de luchthavens in de lijst (behalve nummer 1!) bevinden zich in de Verenigde Staten. Heb je veel tijd te doden op Washington Dulles International Airport door bijvoorbeeld een vluchtvertraging? Binnen 45 minuten sta je in hartje Washington D.C.!

Biggest airports in the world by size: Washington Dulles

4. Orlando International Airport (MCO): 53,83 km2

Deze luchthaven wordt niet gezien als een hub door de grotere luchtvaartmaatschappijen, het is dus redelijk verrassend om te zien dat deze luchthaven zo hoog op de lijst staat. Al is de luchthaven nog zo groot, binnen 20 minuten bereik je Downtown Orlando en alle beroemde pretparken die deze stad te bieden heeft.

* Foto door elisfkc, je ziet een terminal van Orlando International Airport.

3. Texas Dallas/Fort Worth International Airport (DFW): 69,63 km2

Als tweede luchthaven in de Lone Star State steelt Texas Dallas/Fort Worth International Airport de derde plaats in deze lijst. Met 7 actieve start- en landingsbanen, opereert de luchthaven vluchten voor 70 miljoen vliegpassagiers. Everything is bigger in Texas!

Which are the biggest airports in the world? Dallas Fort Worth

2. Denver International Airport (DEN): 135,71 km2

Dallas Airport.. en nog een keer Dallas Airport.. dat is ongeveer hoeveel ruimte Denver International Airport in beslag neemt! Het is de allergrootste luchthaven in de Verenigde Staten en niemand weet eigenlijk waarom het zo'n grote luchthaven is. 65 miljoen vliegpassagiers maken gebruik van de terminal, waarvan de helft met Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines vliegen.

Denver is the second biggest airport in the world

1. Dammam, King Fahd International Airport (DMM): 776,00 km2!

Groot, groter.. grootst! King Fahd International Airport, gelegen in Saoedi-Arabië, is bijna zes keer zo groot als de op een na grootste luchthaven. De oppervlakte van deze luchthaven is zelfs groter dan buurland Bahrein. Om je nog een beter beeld te geven: er zijn steden die kleiner zijn dan deze luchthaven: onder andere Amsterdam, Birmingham en Marseille... Sterker nog, je kunt alle drie de steden binnen de grenzen van King Fahd International Airport passen! Bizar, toch?Dammam King Fahd Airport, the biggest in the world
* Foto door Herbst Derek, je ziet een cargo Boeing 747 ten midden van de grootste luchthaven ter wereld.

Waarom is King Fahd International Airport (DMM) zo groot?

Dat is voor iedereen een raadsel! Het zou kunnen dat er iets compleet is misgegaan bij het berekenen van de potentiele populariteit van de luchthaven. Op het forum van airliners.net wordt hier hevig over gediscussieerd. De constructieplannen voor de luchthaven zijn lang geleden gestart, toen het nabijgelegen Dhahran International Airport (DHA), de voorganger van King Fahd International Airport, drukbezocht werd. Voor enige tijd was Dhahran Airport een belangrijke luchthaven voor luchtvaartmaatschappijen als Korean Air, Singapore Airlines, Philippine Airlines, Cathay Pacific, China Airlines, British Airways, Air France, Austrian Airlines, Alitalia, KLM, Lufthansa, Turkish Airlines, en ga zo maar door.. Met de opening van de verhoogde weg die Saoedi-Arabië met Bahrein verbindt en het feit dat internationale luchtvaartmaatschappijen de voorkeur geven aan overstappen in Bahrein (waar passagiers ook een drankje kunnen nuttigen), verloor 's werelds grootste luchthaven een aanzienlijke hoeveelheid internationaal luchtverkeer.

Volgens de officiële website van de luchthaven omvat het gebruikte gebied slechts 36,75 km2. Daarmee zou het de top 5 van deze lijst niet eens halen. Echter, de totale omvang van het gebied is toch echt waanzinnig groot: wel 776.000 km2!

Vertraagde vlucht? Wist je dat je compensatie kunt claimen als je van of naar Europa vliegt?

Als jouw vlucht met een Europese luchtvaartmaatschappij van of naar Europa vertraagd of geannuleerd was, heb je mogelijk recht op compensatie op basis van Europese wetgeving. Afhankelijk van de afstand van de vlucht en de totale vertragingstijd, kun je tot € 600,- per persoon aan schadevergoeding claimen. Je kunt gratis gebruik maken van onze claimcalculator om te zien op hoeveel compensatie jij recht hebt.

Helaas weigeren luchtvaartmaatschappijen het doorgaans om de wettelijke schadevergoeding uit te betalen. Gebrek aan kennis, expertise en tijd zijn de voornaamste redenen voor passagiers om het erbij te laten zitten. Ons team van internationale experts staat voor je klaar en gaat net dat stapje verder om ervoor te zorgen dat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt. Jij dient jouw claim in - wij nemen het werk voor je uit handen! Wij werken op basis van no cure no pay en alle juridische kosten worden gedekt in onze 25% servicekosten.

➜ Vergoeding voor jouw vertraagde vlucht? Check het hier!


Kort samengevat zijn dit de grootste luchthavens ter wereld:

  1. Dammam, King Fahd International Airport (DMM): 776,00 km2
  2. Denver International Airport (DEN): 135,71 km2
  3. Texas Dallas/Fort Worth International Airport (DFW): 69,63 km2
  4. Orlando International Airport (MCO): 53,83 km2
  5. Washington Dulles International Airport (IAD): 48,56 km2
  6. Houston George Bush Intercontinental Airport (IAH): 44,51 km2
  7. Shanghai Pudong International Airport (PVG): 39,88 km2
  8. Cairo International Airport (CAI): 36,25 km2
  9. Bangkok Suvarnabhumi Airport (BKK): 32,40 km2
  10. Parijs Charles de Gaulle (CDG): 32,37 km2