Architecture 2560640 960 720

Minder vertragingen op Nederlandse vliegvelden in januari 2018

vrijdag 9 februari 2018

Hoewel de weersomstandigheden niet mee zaten in januari 2018, scoorden zowel Schiphol als Eindhoven Airport gemiddeld beduidend beter dan dezelfde maand in 2017 op het gebied van on time performance. Rotterdam Airport scoorde ongeveer gelijk. Ook vrijwel alle airlines vlogen gemiddeld vaker op tijd dan dezelfde maand een jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van consumentenwebsite Vlucht-vertraagd.nl.

Zwaar weer Schiphol heeft weinig effect op vertrektijden

Hoewel er veel gesproken wordt over de noodzakelijke uitbreiding van Schiphol naar Lelystad, lijkt het 'volle Schiphol' vooralsnog weinig effect te hebben op de huidige on time performance van de luchthaven. Sterker nog; de luchthaven scoort 4% beter dan dezelfde maand in 2017, als het gaat om op tijd vertrokken vluchten. Vooralsnog laat bijvoorbeeld Emirates binnenkort dagelijks een vrachtvlucht uitvoeren vanaf Maastricht. Ook Corendon stationeerde een extra vlucht op de Limburgse luchthaven.

Vanaf waar vertrekken de meeste vliegtuigen op tijd?

Waar vertrekken dan de meeste vliegtuigen op tijd? In Rotterdam! Uit de onderzoeksresultaten blijk dat via Rotterdam Airport (79% op tijd) de meeste vliegtuigen op tijd vertrokken zijn in januari 2018, gevolgd door Schiphol Airport (77% op tijd). Op Eindhoven Airport waren gemiddeld de meeste vertragingen, daar vertrok 62% van de vliegtuigen op tijd. Desalniettemin is dit ook een verbetering van het aantal 'on time vluchten' van de Brabantse luchthaven in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Welke airlines vlogen op tijd?

Opvallend is dat vrijwel alle airlines het gemiddeld beter deden dan januari 2017. De grootste uitschieter gaat naar Vueling, dat voor ongeveer 89% op tijd vloog. Gevolgd prijsvechter Easyjet (86%) en KLM (84%). Desalniettemin kreeg Vlucht-vertraagd.nl in januari 2018 meer claims binnen dan in januari 2017. "Het lijkt erop dat dat steeds meer Nederlandse reizigers zich bewust zijn van het feit dat ze mogelijk recht hebben op compensatie bij een vertraagde of geannuleerde vlucht. Een positieve ontwikkeling!", besluit een woordvoerder van Vlucht-vertraagd.nl.

Vlucht-vertraagd.nl doet maandelijks onderzoek naar de on time performace van de Nederlandse airports en grootste airports en airlines. Onderstaand een overzicht van de maand januari:

Overzicht van de most on time luchthavens van Nederland

1. Rotterdam Airport

2. Schiphol

3. Eindhoven Airport

Overzicht most on time airlines in Europa

1. Vueling

2. Easyjet

3. KLM