Buildings 237824 640

Reistip #33: Prachtige, minder bekende, Griekse eilanden

dinsdag 7 juli 2015

Griekenland is en blijft ondanks de financiële crisis een populaire vakantiebestemming. En bijna iedereen is wel bekend met de populaire eilanden zoals Kreta, Kos en Rhodos. Maar hoe zit het eigenlijk met al die andere bestemmingen? Griekenland heeft namelijk in totaal zo’n 6000 eilanden en hiervan zijn 227 bewoond. Ieder eiland heeft natuurlijk weer zijn eigen, unieke charme. Hieronder een viertal minder bekende, maar absoluut prachtige Griekse eilanden!

Aegina

Dit eiland behoort tot de Saronische Eilandengroep van Griekenland en is minder bekend bij buitenlandse toeristen. En misschien daarom ook wel een extra aantrekkelijke vakantiebestemming. Het eiland staat bekend om haar echt authentieke Griekse sfeer en heeft een totale 

kustlengte van maar liefst 57(!) kilometer. Aan stranden hier geen gebrek dus. Het eiland is zeer rijk aan geschiedenis, natuur en cultuur en heeft de bezoekers op dit gebied dan ook veel te bieden. Zo heeft het eiland vele tempels en musea, maar ook groene bossen en heerlijke zandstranden.

Aegina-stad is het belangrijkste centrum van het eiland en beschikt over veel Neo-Klassieke gebouwen. Voor de stad ligt de haven en hier kunnen de meeste tavernes, restaurants en winkeltjes gevonden worden. Daarachter zijn veel gezellige straatjes, die een goede indruk geven van het authentieke stadje. Daarnaast zijn er ook vele pleinen, oude huizen en een overschot aan pistachebomen.

Bereikbaarheid: het eiland is goed te bereiken met een vlucht naar Athene, om daar vervolgens een veerboot te pakken vanaf Piraeus. De boottocht duurt ongeveer één uur.

Temperatuur zomer: gemiddeld 31 graden.

Hoofdstad: Aegina-stad.

Stranden: Kolona, Plakakia, Kamares, Prosinemo, Souvala, Vagia, Agia Marina, Portes, Marathonas, Aeginitissa, Klima en Sarpa.

Leuk feitje: Aegina is beroemd om haar pistachenoten.

Kefalonia

Het eiland Kefalonia behoort tot de Ionische eilandengroep. Het eiland heeft een oppervlakte van 782 m2 en is daarmee de grootste van zijn groep. En als u dacht dat de kustlengte van Aegina lang was, dan heeft u het goed mis. De totale kunstlengte van Kefalonia is namelijk een stukje langer: 254(!) kilometer. De velen stranden zijn voornamelijk wit in combinatie met een turquoise zee. Het eiland wordt dan ook als zeer ‘fotogeniek’ beschouwd. Daarnaast is Kefalonia ook erg groen.

De hoofdstad, Argostoli, ligt aan de haven. Hier barst het van de knusse restaurantjes, gezellige terrasjes, cafés en barretjes. Daarnaast zit er een lange boulevard waar bezoekers gerust de hele avond kunt rondslenteren. Eigenlijk bevat dit eiland alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie: heerlijke stranden, enorme bergen, traditionele dorpen, goed eten, veel excursiemogelijkheden, unieke natuurverschijnselen en een rijke historie.

Bereikbaarheid: het eiland is goed bereikbaar via directe vluchten naar de luchthaven van Kefalonia.

Temperatuur zomer: gemiddeld 27 graden.

Hoofdstad: Argostoli.

Stranden: onder andere Makris Gialos, Platis Gialos, Katelios, Mounda, Radzakli, Skala, Poros, Andisamos, Ag. Paraskevi, Agia Efimia, Mytos, Ag. Kyriaki en Assos.

Leuk feitje: Kefalonia beschikt over een ondergronds meer, ook wel 'De Blauwe Grot' genoemd. Voor een bezoek aan het ondergrondse meer wordt er met een bootje de grot ingevaard, waar zich het natuurspektakel bevindt.

Naxos

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen en heeft een kustlengte van 148 kilometer. Het eiland is een zeer populaire bestemming voor Griekse eiland-hoppers. Dit vanwege de combinatie van een prachtige hoofdstad, vele mooie grote en vooral de goed te bereiken zandstranden, maar ook vanwege de velen duinen en het zeer groene binnenland. Hier kunnen vooral veel oude dorpen en oude ruïnes gevonden worden.

In Naxos-stad vindt de reiziger vele terrasjes, taverna’s en genoeg winkeltjes. Hierachter zitten vaak steile en kronkelige kleine straatjes met kleine witte huisjes. Verder bevindt zich op de top van de Chora (hoofdstad) het Vaticaanse kasteel.

Bereikbaarheid: goed te bereiken via de directe vluchten richting de luchthaven van Naxos.

Temperatuur zomer: gemiddeld 26 graden.

Hoofdstad: Naxos-stad

Stranden: onder andere Agios Prokopios, Agia Anna, Plakka, Kastraki, Alyko, Pyrgaki en Ayassos.

Leuk feitje: de wijk nabij Naxos-stad, Grotta, is in de Myceense periode gebouwd en ligt nu geheel onder water.

Skopelos

Het eiland Skopelos behoort tot de Sporaden-eilanden. De huizen van de stad zijn tegen een berg gebouwd en de haven zit vol met winkeltjes en velen terrassen. Aan de rechterkant van de haven bevindt zich een grote witte kerk. Daarnaast liggen er in de haven genoeg excursiebootjes die verschillende tochtjes maken.

Door de gehele stad bevinden zich kerkjes, leuke pleintjes en veel bomen en bloemen. Ook staan er nog restanten van een Venetiaans fort uit de 13e eeuw. Vanaf het fort strekt zich een prachtig uitzicht uit over de hele stad en zee.

Bereikbaarheid: het eiland is goed te bereiken met een vlucht naar Skiathos, om daar vervolgens een veerboot te pakken vanaf Skiathos-stad. De boottocht duurt ongeveer één uur.

Temperatuur zomer: gemiddeld 26 graden.

Hoofdstad: Skopelos-stad

Stranden: onder andere Stafylos, Kastani, Milia, Hovolo, Agnontas, Panormos en Limnonari,

Leuk feitje: op het Agios Aoannis-strand rijst een enorme rots uit de zee. Bovenop de rots bevindt zich een pittoreske kapel waar de bruiloftscene uit de film Mamma Mia is opgenomen.

Reistip van vorige week

Heeft u onze vorige reistip over luchthavenactiviteiten al gelezen?