Krakau

De goedkoopste Europese steden

maandag 22 juni 2015

De meesten hebben het inmiddels ontvangen: het vakantiegeld. De hoogte van het bedrag valt dit jaar voor sommigen helaas wel een stuk lager uit dan vorig jaar als gevolg van nieuwe belastingregels. Daarom zal een budgetvriendelijk tripje voor velen een ideale oplossing zijn voor de zomervakantie van 2015. En waarom hele oceanen oversteken als we ook dichterbij huis prachtige bestemmingen kunnen vinden?

Wij geven tips voor prachtige, minder populaire, maar goedkope steden binnen Europa. Ook beantwoorden we de vraag of Griekenland beter scoort op de budgetvakantielijst vanwege de crisis.

1 Krakau (Polen)

De voormalige hoofdstad van Polen is gelukkig bijna ongeschonden de Tweede Wereldoorlog uitgekomen. De oudste gebouwen van Krakau stammen zelfs uit de 13 eeuw. De stad is dan ook al jaren een grote trekpleister. U betaalt in Krakau met de Poolse zloty en 4,10 zloty is omgerekend 1 euro. Het is verstandig rekening te houden met de hoge toeslagen die u betaalt als u in Polen contant geld pint; dit kan oplopen tot 3,5% bij pinpassen en 6% bij creditcards. Bij kaartbetalingen in winkels en restaurants moet u ook een toeslag betalen, maar die is vele malen lager. Overigens is het vanwege de wisselkoers in Nederland ook niet slim om alvast in Nederland geld te wisselen: als u 410 Poolse zloty wilt meenemen betaalt u ongeveer 121 euro. Maar wanneer u terugkomt uit Polen met nog 410 Poolse zloty, dan krijgt u in Nederland nog maar 78 euro terug!

Een hotel in het centrum heeft u in Krakau al vanaf 20 euro per nacht. De stad kunt u het best te voet of met het voordelige ov verkennen, maar u kunt voor de afwisseling ook een leuke koetsrit door de stad maken. Verder staan er vrijwel door de hele stad taxi’s die u voor een relatief lage prijs naar de gewenste locatie brengen.

Een goede tip voor een bezoek aan Krakau is de Kraków Tourist Card. Met deze kaart kunt u ‘gratis’ reizen met het openbaar vervoer en zelfs naar de luchthaven gaan (bus 192). Verder heeft u toegang tot meer dan 30 musea en krijgt u korting op restaurants, winkels en excursies. Een kaart voor twee dagen, die u kunt aanschaffen bij bepaalde hotels, verkeersbureaus en reisagenten, kost 50 zloty en voor een 3-dagen kaart betaalt u 65 zloty.

Top-3 bezienswaardigheden:

 1. Auschwitz – het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz kunt u het best bezoeken met een gids. Inmiddels is het kamp ingericht als museum en wordt de geschiedenis verteld aan de hand van historische documenten en foto’s en persoonlijke bezittingen van voormalig gevangenen.
 2. Planty Park – rondom het oude gedeelte van de stad ligt een prachtig stadspark en vanuit dit park kunt u op een aantal punten de oude binnenstad binnenlopen. Eén van de routes gaat door de eeuwenoude Florianpoort. De muur van deze poort is intact gebleven omdat het merendeel van Polen streng katholiek is; de stadsmuur zou namelijk de wind tegenhouden die de rokken van de vrouwen omhoog doet waaien.
 3. Lakenhallen – vroeger was dit het handelscentrum van de stad; inmiddels kopen toeristen hier de leukste souvenirtjes.

Gemiddelde prijzen Krakau

Halve liter koud bier      € 0,80

Tram/busritje               € 0,90

Big Mac                         € 2,15

Entree dierentuin          € 4,40

Diner voor twee            € 12,50

2 Sofia (Bulgarije)

Op nummer twee vinden we de hoofdstad van Bulgarije. Sofia is een moderne en drukke stad en kent vele winkels, gezellige restaurants en goede uitgaansgelegenheden. In hartje centrum, aan de Vitosha Boulevard, vindt u de grote merken.

U betaalt in Bulgarije met de Bulgaarse lev en 1,96 lev is omgerekend 1 euro. Vanaf 15 euro zit u al gebakken in een hotel midden in het centrum. Door de hele stad rijden voordelige trams, bussen, trolleybussen en een metro. De meeste bezienswaardigheden zijn echter ook prima te voet te bezoeken, wat uiteraard weer in de kosten scheelt.

Top-3 bezienswaardigheden:

 1. De dierentuin van Sofia – dit is de oudste dierentuin van Bulgarije en zo’n 36 hectare groot. U vindt hier meer dan 1100 dieren, waaronder een aantal bedreigde diersoorten.
 2. Alexander Nevski-kathedraal – deze heilige kathedraal, de grootste in de Balkan, werd gebouwd ter ere van de omgekomen soldaten tijdens de oorlog. Het is daarmee ook één van de beroemdste monumenten van Sofia. In de kathedraal vinden tentoonstellingen plaats waar onder meer iconen worden getoond van de 13e tot en met 19e eeuw.
 3. Nationaal Theater Ivan Vazov – een van de mooiste gebouwen van Sofia is het Nationale Theater van Ivan Vazov. Het gebouw biedt plaats aan 900 personen en het is ook mogelijk om zelf een voorstelling bij te wonen.
Gemiddelde prijzen in Sofia: 

Halve liter koud bier       € 0,80

Metro-ritje                       € 0,51

Big Mac                          € 1,52

Entree dierentuin            € 2,-

Diner voor twee               € 20,-

3 Belgrado (Servië)

Op de nummer drie staat de prachtige hoofdstad van Servië: Belgrado. In de afgelopen jaren is Belgrado een populaire bestemming voor een stedentripje geworden. De stad ligt op een kruispunt van oost en west en biedt hierdoor een mooie combinatie van architectuur, lekker eten en oosterse én westerse sferen. De inwoners zijn zeer gastvrij en spreken over het algemeen goed Engels.

Servië grenst aan maar liefst acht (!) landen; Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Hongarije, Macedonië, Roemenië, Kroatië en Montenegro. In Servië betaalt u met de Servische dinar en 120 dinar is omgerekend 1 euro. Voor zo’n 22 euro per nacht zit u al in een mooi hotel. Het centrum is goed te voet te verkennen, maar u vindt er ook genoeg goedkoop openbaar vervoer.

Top-3 bezienswaardigheden:

 1. Tito’s Mausoleum (House of Flowers) – gebouwd in 1975 als wintertuin met werk- en recreatieruimte voor het voormalig staatshoofd van Joegoslavië Josip Broz, ook wel bekend als ‘Tito’. U kunt hier meerdere tentoonstellingen bekijken.
 2. Citadel – een museum over de geschiedenis van de stad die ook erg geliefd is bij de inwoners van Belgrado zelf.
 3. Skadarlija – deze oude Boheemse wijk diende vroeger als ontmoetingsplek voor bekende artiesten. Inmiddels is de Skadarlija een bekende toeristische attractie en kunt u er meerdere beroemde restaurants, galeries en antiek- en souvenirwinkels vinden.

Gemiddelde prijzen in Belgrado:

Halve liter koud bier       € 1,15

Tram/busritje                  € 0,50

Big Mac                          € 2,50

Entree dierentuin            € 3,30

Diner voor twee               € 17,50

4 Boedapest (Hongarije)

De prachtige hoofdstad van Hongarije wordt gesplitst door de rivier de Donau. Aan de rechterzijde vindt u het drukke Pest, ook wel het winkel- en zakencentrum van de stad. En aan de linkerzijde van de rivier vindt u Boeda met haar vele burchten. De Oost-Europese stad is schitterend en werd ooit wereldberoemd om haar thermaalbaden. Een echte aanrader! (Komt van ons eigen blog en heb ik toen zelf geschreven, maar nu dus gekopieerd en geplakt)

U betaalt in Boedapest met de Hongaarse forint en 308 forint is omgerekend 1 euro waard. Vanaf 20 euro per nacht zit u middenin het centrum in een prima hotel. Het openbaar vervoer in de stad is goedkoop en divers: u vindt er metro’s, trams, fietsen, bussen, trolleybussen, taxi’s, boten, hop on hop off bussen en segways.

Top-3 bezienswaardigheden:

 1. Andrássy út – de bijna drie kilometer lange boulevard van Boedapest. Het barst hier van de winkels en imposante villa’s, en u vindt hier ook het gebouw van de Hongaarse Staatsopera.
 2. De Donau – de op één na grootste rivier van Europa die de stad in twee delen scheidt. Het is mogelijk om een boottocht over de rivier te nemen en er zijn ook restaurantboten waar u ’s avonds romantisch een hapje kunt eten.
 3. Het Koninklijk Paleis – dit Paleis ligt op de Burchtheuvel en is daardoor van bijna overal in de stad te zien. In het paleis zijn verschillende musea te vinden.

Gemiddelde prijzen in Boedapest: 

Halve liter koud bier       € 0,95

Metroritje                        € 1,25

Big Mac                          € 2,60

Entree dierentuin            € 8,-

Diner voor twee               € 14,50

5 Český Krumlov (Tsjechië)

En op de laatste plaats: Český Krumlov. Dit is op Praag na de grootste toeristische trekpleister van Tsjechië en ligt in de lus van de rivier de Moldau. De historische binnenstad is tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd geraakt, maar deze schade is na de val van de Berlijnse Muur zoveel mogelijk hersteld. Sinds 1992 staat de stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In Tsjechië betaalt u met de Tsjechische kroon en 27,47 Tsjechische kronen is omgerekend 1 euro. Voor slechts 20 euro per nacht heeft u in Český Krumlov al een hotel midden in het centrum.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Middeleeuwen hebben we een leuke tip: ieder jaar vindt in Český Krumlov het Slavnosti pětilisté růže-festival plaats tijdens het Zonnewende-weekend in juni. Dit jaar valt dit op 21 juni. Het centrum wordt dan omgetoverd tot één grote middeleeuwse stad. Tijdens dit feest wordt er ook geen verkeer toegelaten in het centrum. Er vinden veel dans- en theatervoorstellingen plaats en het festival eindigt met vuurwerk boven het kasteel (zie hieronder).

Top 3 bezienswaardigheden:

 1. Český Krumlov Kasteel – een prachtig groot kasteel dat u meteen opvalt als u de stad binnenkomt. Het werd gebouwd in de 13e eeuw, voor de adellijke familie Krumlov. In het kasteel bevindt zich ook een museum met daarin de klederdracht van vroeger, oude voorwerpen, munten en meubelstukken, een theater, kasteeltuinen, een galerij en een toren. Genoeg te zien dus!
 2. Eggenberg brouwerij – deze bierbrouwerij gaat al aardig wat jaartjes mee. De brouwerij bestaat namelijk sinds de bouw van de stad. U kunt er verschillende rondleidingen boeken en uiteraard het een en ander proeven.
 3. Sprookjeshuis – in het sprookjeshuis van Český Krumlov vindt u prachtige pronkstukken uit verschillende theaters en uit het Nationale Museum van Praag. Verder is er een groot poppentheater waar kinderen zelf een eigen voorstelling kunnen maken.

Gemiddelde prijzen in Český Krumlov: 

Halve liter koud bier       € 1,20

Metroritje                        € 0,75

Big Mac                          € 2,71

Entree dierentuin            n.v.t.

Diner voor twee             € 20,-

Griekenland als budgetbestemming?

Vanwege de crisis heeft Griekenland één van de hoogste schuldenlasten ter wereld. Veel mensen denken dat vakanties naar Griekenland hierdoor goedkoper zijn geworden. Wat is hiervan waar? Griekenland is altijd een relatief goedkoop land geweest. Hoewel eten en drinken nog iets goedkoper is geworden sinds de crisis wordt dit deels tenietgedaan door hoge accijnzen op alcohol en tabak. De prijzen voor vliegreizen en hotels zijn hetzelfde gebleven. Het land is als budgetbestemming dus niet aantrekkelijker geworden wegens de crisis.

Een kleine vergelijking: als we uitgaan van de hierboven genoemde prijzenlijstjes dan is Griekenland ruim twee keer zo duur dan de landen in onze top-5. Het gemiddelde van de prijzenlijstjes van deze goedkope steden is namelijk nog geen 25 euro. Bij het lijstje van Griekenland komen we uit op een bedrag van € 49,60. Overigens is dit nog niet duur vergeleken met onze geliefde stad Amsterdam. Daar bent u namelijk zo’n 90 euro kwijt voor deze items!

Gemiddelde prijzen in Griekenland:

Halve liter koud bier       € 4,-

Metro-itje                        € 3,- (voor de hele dag én bus/tram)

Big Mac                          € 2,60

Entree dierentuin            € 15,-

Diner voor twee               € 25,-

Gemiddelde prijzen in Amsterdam:

Halve liter koud bier       € 4,-

Metroritje                         € 2,80 (hele dag € 7,50)

Big Mac                           € 3,45

Entree dierentuin            € 20,-

Diner voor twee               € 60,-

Dit artikel werd oorspronkelijk op 12 juni 2015 geplaatst op Telegraaf.