Londen

Reistip #15: Top vijf populaire winkelsteden in Europa

woensdag 18 juni 2014

Winkelen staat hoog in het vaandel bij de stedentrippers onder ons. Het is dan ook een perfecte manier om op ontspannen manier een stad te leren kennen. Je kunt het oude centrum van een stad op je gemakje ontdekken, dit gevolgd door lekker lunchen op een gezellig terras tot dineren in een luxe restaurant. Hier volgt een top vijf van populaire winkelsteden van Europa.

De steden zijn beoordeeld door The Economist en Global Blue op 38 verschillende punten waaronder het winkelaanbod, bereikbaarheid en prijsklasse. Hieruit is deze top vijf naar voren gekomen.

Populaire Europese winkelsteden - Nr. 1: LONDEN

londen

Londen is een waar shopparadijs voor zowel mannen als vrouwen. De stad heeft een ongekend aantal winkels, warenhuizen en bekende verschillende merken; er is voor ieder wat wils. Als je jezelf graag verwent met luxe merken kun je hier dus je hart ophalen, maar ook de koopjesjager kan prima in Londen terecht in de zogenaamde 'High street'-winkels.

Harrods is waarschijnlijk het bekendste warenhuis in Londen, en misschien zelfs wel van de wereld. Het is een veelzijdig warenhuis met een uitgebreid aanbod: je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Neem als voorbeeld een ‘spa voor huisdieren’. Het motto van Harrods is dan ook 'Omnibus Ubique', ofwel: alles voor iedereen.

Een ander welbekend warenhuis in Londen is Selfridges & Co. Dit warenhuis werd in 2010 benoemd tot het Beste Warenhuis ter Wereld. Het is gevestigd op de drukste winkelstraat van Europa, Oxford Street. Selfridges & Co biedt een ‘in-store-experience’ met een champagnebar hebben, persoonlijk shoppingadvies en zelfs paranormale consulten!

Nr. 2: MADRID

madrid

Deze bruisende stad staat bekend om haar mooie gebouwen, parken en uiteraard het grote aanbod aan winkels. Madrid beschikt over een aantal grote winkelstraten met bekende winkelketens waaronder Zara en Mango. De grootste winkelstraat van Madrid is de Gran Via, de naam zegt het eigenlijk al. Wat ook wel handig om te weten is, is dat Zara en Mango Spaanse concerns zijn waardoor de prijzen in Spanje veel lager liggen dan die in de Nederlandse filialen.

Een andere bekende winkelstraat is de Calle de Preciados. Deze ligt vlakbij de Gran Via dus ideaal voor de extreme shop-liefhebbers. Hier zijn over het algemeen veel leuke Spaanse boetiekjes te vinden. Deze straat is geheel autovrij.

Nr. 3: BARCELONA

barcelona

Barcelona is ook zeker the place to be om lekker uitgebreid te winkelen; shopaholics kunnen hier helemaal los gaan. Ook in Barcelona zijn veel Zara’s en Mango’s te bekennen, maar verder uiteraard ook weer veel Spaanse boetiekjes, designzaakjes en andere speciaalzaken. De Ramblas (La Rambla) is ook een bekende toeristische straat in Barcelona en deze kun je uiteraard ook niet overslaan. Dit is een straat van anderhalve kilometer lang met veel terrasjes, restaurantjes, mimespelers en straatmuzikanten.

Voor de onbekende boetiekjes en de Spaanse winkeltjes moet je in de wijken Ravel en El Borne zijn; hier vind je de leukste en uniekste items. Als je echt op zoek bent naar warenhuizen, dure merken en de grote ketens kun je beter terecht in de wijk Eixample. Voor een mix van de Spaanse boetiekjes en de bekende modemerken als Zara en Mango is de winkelstraat Portal de L’Angle de ultieme plek.

NR. 4: PARIJS

parijs

Parijs is een modestad, dat weet iedereen. Het is een stad met veel luxe winkels en grote warenhuizen. De duurdere merken als Chanel, Dior en Louis Vuitton zijn hier goed te scoren, maar ook de budgetshoppers kunnen hier terecht. Als je een minder groot budget heb dan kan je het beste terecht in de wijk Le Marais.

Een leuk boetiekje in de wijk Le Marais is de Kilo Shop, waar je (de naam zegt het al) kleding per kilo kan kopen. Hoe gaat dit in zijn werk? Je past de kleding en kiest uit wat je wilt kopen. Vervolgens laat je de kleding wegen bij de kassa, en je betaalt aan de hand van het aantal kilo's en grammen. Door dit systeem kun je heel goedkoop die leuke schoenen scoren waar je al langere tijd naar op zoek bent.

Nr. 5: ROME

rome

Italië is het land van de allure en de mode. De hoofdstad van Italië is ook een ideale stad om te shoppen. Of je nu een outfit wilt scoren voor €15.000,- of er toch voor iets minder geld hip uit wilt zien, dit is allemaal mogelijk in Rome.

In Rome vindt je grote markten, een outletcentrum, maar ook grote winkelcentrums voor als het minder lekker weer is. Tip: ga vroeg winkelen als je graag rustig wilt rondkijken. De Italianen houden namelijk ook erg van winkelen, maar die beginnen pas in de middag. We zouden je ook aanraden tussendoor genoeg stops te maken in de lokale barretjes en restaurantjes, want je gaat natuurlijk óók naar Italië voor het heerlijke eten! En zo kom je weer een beetje op krachten voor het vervolg van de koopjesjacht.