Vlucht Transavia 11 uur vertraagd door vondst verdacht voorwerp

donderdag 1 augustus 2013

Passagiers van luchtvaartmaatschappij Transavia hebben maandagavond, na de vondst van een ‘verdacht voorwerp’, maar liefst 11 uur vastgezeten op de luchthaven van Barcelona. Het toestel, met 165 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord, was onderweg van Schiphol naar het Al Hoceima in Marokko toen het cabinepersoneel een verdacht voorwerp vond. Hierop was de piloot genoodzaakt een tussenstop in Barcelona te maken alvorens het gehele vliegtuig kon worden geïnspecteerd.

Assistentie passagiers

Op de luchthaven van Barcelona werden vervolgens alle passagiers in een afgesloten ruimte ondervraagd over het voorval. De behandeling van de passagiers op de luchthaven liet aardig wat te wensen over, aangezien er alleen water werd aangeboden. Daarom besloot het cabinepersoneel van Transavia de hapjes uit het vliegtuig uit te delen.

Inspectie van 11 uur

De hulpdiensten van Barcelona hebben de hele nacht gebruikt om het vliegtuig grondig te inspecteren, met als gevolg dat de passagiers maar liefst 11 uur op de luchthaven hebben vastgezeten. Ondanks deze grondige, langdurige inspectie was het uiteindelijk loos alarm, zodat de volgende ochtend alsnog de reis naar Marokko werd voortgezet. Transavia heeft overigens niet bekendgemaakt wat het voorwerp precies was.

Buitengewone omstandigheden

Hoewel de hulpdiensten 11 uur bezig waren met het inspecteren van het vliegtuig, heeft Transavia laten weten dat passagiers niet hoeven te rekenen op een compensatie, aangezien dit als een buitengewone omstandigheid wordt beschouwd: “Dit was voor iedereen zeer ongewenst en vervelend, ook voor ons, maar veiligheid gaat voor alles,” aldus een woordvoerster van Transavia.

In geval van een buitengewone omstandigheid, oftewel een situatie waarop de luchtvaartmaatschappij geen invloed kan uitoefenen, is er helaas geen recht op een compensatie. Voorbeelden hiervan zijn stakingen, extreme weersomstandigheden en een voorval zoals hierboven omschreven.

Indien er geen sprake is van een buitengewone omstandigheid, dan heb je bij een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht recht op een compensatie tot 600 euro.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl