IATA: toename in vluchtvertragingen deze zomer

maandag 3 juni 2019

Het aantal vluchtvertragingen zal deze zomer in Europa toenemen. Dit werd zaterdag door Rafael Schwartzman, directeur Europa van IATA (International Air Transport Association), naar buiten gebracht bij de jaarvergadering in Seoul, Zuid-Korea. "Door inefficiënte routes en problemen bij de luchtverkeersleidingen zal het aantal vertragingen deze zomer alleen maar toenemen”, zo meldt Schwartzman. 

De IATA directeur meldt dat de vertraging vorig jaar verdubbelde tot 19 miljoen wachtminuten. Dit jaar zal daar nog meer bij komen, aangezien de organisatie weinig urgentie bij Europese landen ziet om dit probleem aan te pakken.

Luchtverkeersleidingen

De grenzen in Europa bestaan nog steeds in de lucht, het luchtruim wordt dus gedeeld. Hierdoor zijn er in Europa 37 verschillende luchtverkeersleidingen actief. Mede als gevolg van bijvoorbeeld stakingen van deze luchtverkeersleidingen, zijn luchtvaartmaatschappijen vaak genoodzaakt om vluchten te annuleren of om te vliegen.

Single European Sky

"We vragen al jaren aandacht voor een ongedeeld luchtruim. Grenzen in de lucht zouden niet moeten bestaan, dit pakken regeringen en Brussel echter niet op", aldus Schwartzman. Een paar weken geleden lekte een rapport van de Europese Commissie uit voor een Europese vliegtaks. Het project van het ongedeelde luchtruim, 'Single European Sky', werd hier niet in genoemd.

Vlucht vertraagd? Claim compensatie!

Was jouw vlucht vertraagd? Dan heb je vaak recht op een vergoeding van de airline. Luchtvaartmaatschappijen moeten volgens Europese wetgeving vliegpassagiers een schadevergoeding betalen bij een vertraging van meer dan drie uur. Wil je snel zien of je recht hebt op een vergoeding voor de vertraging van jouw vlucht? Dat kan gemakkelijk door gebruik te maken van onze claimcalculator

➜ Check jouw recht op compensatie