Eerste stakingsdag Iberia-personeel onrustig verlopen

dinsdag 19 februari 2013

Zoals we in een eerder nieuwsbericht aankondigden: in de komende weken zal het Iberia-personeel staken tegen de rigoureuze plannen die de fusie tussen Iberia en British Airways met zich meebrengt. Gisteren was de eerste stakingsdag van Iberia en deze is zeer onrustig verlopen. Op Barajas, het internationale vliegveld van Madrid, demonstreerden de werknemers van de Spaanse vliegtuigmaatschappij in Terminal 4. De gemoederen liepen hoog op, en de politie heeft de betogers hardhandig het gebouw uitgewerkt. De politie heeft bevestigd dat er zeker vijf personen zijn gearresteerd. 

De protesten waren vooral gericht tegen British Airways, de partner van Iberia in de luchtvaartgroep IAG. De Spaanse werknemers houden de Engelse managers verantwoordelijk voor de massa-ontslagen en salarisvermindering die het gevolg zullen zijn van de fusie tussen de twee luchtvaartmaatschappijen.
In Terminal 4 waren betogers met spandoeken te vinden en werden informatieborden beklad met leuzen als ‘British go home!’ (zie foto). De vakbonden van het Iberia-personeel hebben laten weten dat bijna 98% van het grondpersoneel heeft deelgenomen aan de staking. Als gevolg van de staking zijn er maandag 80 vluchten geannuleerd. Op dinsdag zullen de gevolgen nog duidelijker zijn, want voor deze dag zijn er al 200 vluchten geschrapt. 
Aangezien ook het bagagepersoneel de werkzaamheden tijdelijk neerlegt zullen vliegpassagiers van andere vliegmaatschappijen ook de gevolgen ondervinden van de staking.Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd | Bron: Luchtvaartnieuws.nl