Staking Iberia zorgt voor vertraging en annulering vluchten

maandag 18 februari 2013

Madrid - Vijf dagen lang zullen werknemers van Iberia gaan staken. De staking is om middernacht begonnen en zorgt nu al voor chaos in het Spaanse luchtverkeer. Inmiddels zijn al honderden vluchten geannuleerd. Alleen de staking van vandaag zal al voor 70.000 passagiers problemen veroorzaken.Volgens de bonden zullen de werknemers van Iberia in etappes van vijf dagen in totaal vijftien dagen het werk neerleggen. Deze week is de eerste in de reeks van stakingen. Ook de medewerkers van bagageafdelingen staken, waardoor niet alleen Iberia maar ook andere luchtvaartmaatschappijen hinder ondervinden, Spaanse luchthavens kunnen minder vluchten verwerken.

Vertraging en annulering vluchten

Inmiddels zijn honderden vluchten van Iberia geannuleerd voor de komende week. Sommige passagiers zijn overgeboekt en anderen krijgen alleen een vergoeding. Door de staking van bagagemedewerkers moeten ook passagiers van andere maatschappijen rekening houden met vertraging of mogelijke annulering van hun vlucht.
Stakingen Iberia op een rijtje:
  • eerste staking Iberia van 18 tot en met 24 februari (let op: inmiddels zijn voor deze week al honderden vluchten van Iberia geannuleerd)
  • tweede staking Iberia: 4 tot en met 8 maart
  • derde staking Iberia: 18 tot en met 22 maart
Staat je vlucht voor deze weken gepland, neem dan contact op met Iberia en houd de actuele vluchtinformatie goed in de gaten. Wanneer je vlucht is geannuleerd, of je vlucht loopt vertraging op als gevolg van een staking, dan heb je doorgaans geen recht op een vergoeding. Wanneer je vlucht vertraging heeft opgelopen of je vlucht is geannuleerd buiten de stakingsperiode zoals hierboven vermeld, dan kun je wel een vergoeding aanvragen.

Vakbonden

IAG, het moederbedrijf van het Spaanse Iberia, gaf eerder deze maand aan duizenden werknemers te willen ontslaan. De vakbonden zijn tegen deze ontslagen en hebben daarom de stakingen geïnitieerd. Rond kerst dreigden de bonden ook al met een staking, maar toen werd er een voorlopig akkoord bereikt tussen de partijen. 

De vakbonden en het bedrijf zijn niet tot een akkoord gekomen, en onderhandelingen zijn vastgelopen. Het laatste voorstel, waarbij het grondpersoneel 11 procent van hun salaris moest inleveren en de piloten en cabinepersoneel zelfs 23 procent, is van tafel geveegd door de bonden. 

Afgelopen week heeft Iberia aan de Spaanse vakbonden een uitgewerkt plan aangeleverd waarin het massa-ontslag een cijfer kreeg. In totaal wil de luchtvaartmaatschappij 3.807 werknemers ontslaan. Dit komt erop neer dat één op elke vijf werknemers het bedrijf moet verlaten.

Spaanse economie

De ontslagen zijn volgens moederbedrijf IAG noodzakelijk, omdat Iberia honderden miljoenen verlies lijdt. Inkrimping van het bedrijf zou de luchtvaartmaatschappij voor de komende drie jaar 600 miljoen euro schelen. 

Echter, de stakingen en dus het annuleren van vluchten raakt de Spaanse economie ernstig. De staking is een strop voor het land, waarmee het nog steeds slecht gaat. Ana Pastor, de minister van transport in Spanje, heeft de bonden gesmeekt niet te gaan staken maar tevergeefs. Ze had de kemphanen aangemoedigd een deal te sluiten, omdat ze vreest voor schade aan de Spaanse economie. "We kunnen niet toestaan dat Spanje meer dan tien miljoen euro per dag verliest. Zo'n klap treft ons allemaal," aldus de transportminister.

Belangrijk is dat de staking precies in de schoolvakanties in Groot-Brittannië valt. Engelsen zijn de grootste leverancier van toeristen in het land. Door de annulering van vluchten zullen veel vakantiegangers niet naar Spanje kunnen vliegen.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd