Hammer 802300 960 720

Airlines verzwijgen miljarden aan vliegpassagiers

maandag 14 mei 2012

Europese hof doet uitspraak rechten passagiers

Luxemburg, 15 mei -Sinds 2004 houden Europese luchtvaartmaatschappijen hun lippen stijf op elkaar, over de rechten van vliegpassagiers. Bij vertraging, annulering en overboeking hebben passagiers recht op een vergoeding van € 250,- tot € 600,- maar krijgen dit zelden. Jaarlijks gaat het om zeker 1,5 miljard euro. Vandaag doet het Europese hof een uitspraak en gaat Vlucht-Vertraagd in 8 landen van start om vliegpassagiers claims te helpen indienen.

Geld terug krijgen, is nog niet zo makkelijk, blijkt uit onderzoek van Vlucht-Vertraagd.nl. Circa 95% van de verzoeken van passagiers zelf wordt direct afgewezen. ‘Passagiers kennen de wetgeving niet, en worden zonder juridische kennis en accurate vluchtgegevens direct van tafel geveegd door de luchtvaartmaatschappijen.’ aldus Tom van Bokhoven mede oprichter Vlucht-Vertraagd.nl

Europese Hof van Justitie

De Advocaat-generaal van het Europese hof in Luxemburg zal vandaag een uitspraak doen om een einde te maken aan het getouwtrek over de rechten van de vliegpassagiers. In 2004 en 2010 zijn de rechten van passagiers al vastgelegd. Luchtvaartmaatschappijen lijken zich echter boven de wet stellen, tot op heden negeren zij de wetgeving. Dat hier een einde aan moet komen vindt ook de Europese Commissie, zij gaan waarschijnlijk eind 2012 opnieuw campagne voeren om de rechten van vliegpassagiers onder de aandacht te brengen. 

Problemen met vluchten

27 procent van alle Europese vliegbewegingen is vertraagd en de lijst van slechts presterende luchthavens ter wereld wordt gedomineerd door Europeanen. De kans is dan ook groot dat vele mensen hun vakantie ook dit jaar weer zullen beginnen met de ergernis van vertraging. Soms is het overmacht, maar vaak is het de schuld van de luchtvaartmaatschappij. Een reden voor vertraging is o.a. dat halfvolle vluchten worden samengevoegd onder het mom van technische mankementen. Zo blijft er een vliegtuig vol passagiers over en kan het andere vliegtuig verhuurd worden. 

Vlucht-vertraagd.nl

Vanaf vandaag start Vlucht-Vertraagd.nl in 8 Europese landen het initiatief om gedupeerde vliegpassagiers te helpen geld terug te claimen waar recht op is. Vlucht-Vertraagd doet er alles aan om zo veel mogelijk claims succesvol af te ronden. Lukt het om het geld te claimen, dan is de passagier vrij om een donatie te doen om Vlucht-Vertraagd financieel te steunen. Vooraf wordt er alleen een kleine onkostenvergoeding gevraagd. 

Achtergrond informatie

Vlucht-Vertraagd is opgericht door drie jonge ondernemers in Amsterdam en werkt samen met jonge mensen verspreid over Europa. Innoveren en kennis delen met jonge ondernemende mensen is hun doel. Wil je weten waar je recht op hebt, bekijk je vlucht op www.vlucht-vertraagd.nl