Austin distel h0q Vqlv Q Hu I unsplash

Vanaf 16 mei geen mondkapjes meer in vliegtuigen - EU schrapt mondkapjesplicht

donderdag 12 mei 2022

Vanaf 16 mei wordt de monkapjesplicht opgeheven. Je hoeft dan geen mondkapjes meer te dragen tijdens vluchten binnen Europa. Dit werd woensdag bekend gemaakt door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). 

Update: Sommige landen willen ondanks de nieuwe EU-aanbevelingen vasthouden aan hun mondkapjesbeleid. Zo wil Duitsland de aanbeveling tot september 2022 handhaven. Check altijd bij je luchtvaartmaatschappij of het mondkapje verplicht is tijdens je vlucht.

Belangrijkste informatie:

  • De EU heeft de mondkapjesplicht op vluchten geschrapt, het besluit werd woensdag bekendgemaakt door het EASA en het ECDC. 
  • Vanaf 16 mei zijn Europese passagiers niet meer verplicht mondkapjes te dragen tijdens hun vlucht.
  • Het besluit is in overeenstemming met de gewijzigde eisen van de nationale autoriteiten met betrekking tot het openbaar vervoer in Europa. Elk Europees land kan het dragen van een mondkapje tijdens vluchten zelf opleggen, als het dat wil. Maar hoogstwaarschijnlijk zullen zij vanaf 16 mei de EU-richtlijnen volgen.
  • Er zijn nog een paar situaties waarin het dragen van een mondkapje wordt aanbevolen.


Wist je dat?

Als je in de afgelopen 6 jaar een geannuleerde of vertraagde vlucht hebt gehad, dan heb je mogelijk recht op een compensatie die kan oplopen tot €600! 

Check mijn vlucht


Moet ik nog een mondkapje dragen in een vliegtuig in Europa?

Vanaf 16 mei zijn mondkapjes niet langer verplicht op vluchten binnen Europa. Deze beslissing is in lijn met de veranderende eisen van de nationale autoriteiten inzake openbaar vervoer in Europa, aldus EASA in hun laatste persbericht.

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben de mondkapjesplicht al enkele maanden geleden afgeschaft. Zowel KLM als Transavia, beide Nedelandse luchtvaartmaatschappijen, schaften de verplichting voor het dragen van mondkapjes af tijdens vluchten nadat de Nederlandse regering had besloten te stoppen met mondkapjes in het openbaar vervoer. 

In welke situaties moet ik nog een mondkapje dragen?

Ook al is besloten om de aanbeveling voor mondkapjes te schrappen, Covid-19 bestaat nog steeds en de mondkapjes zullen niet helemaal verdwijnen.

Het EASA beveelt aan dat passagiers die last hebben van griepachtige symptomen, zoals niezen of hoesten, uit voorzorg toch een gezichtsmasker dragen.

Sommige landen van de Europese Unie kunnen je verplichten de mondkapjes te blijven dragen als je met het vliegtuig reist. Dit is een beslissing die elk land kan nemen - maar gezien de huidige situatie is het zeer waarschijnlijk dat alle Europese landen dit EU-advies zullen volgen.

Moet ik een mondkapje dragen op vluchten naar niet-Europese bestemmingen?

Dat hangt af van de regelgeving in de landen buiten Europa. De Europese Unie heeft de verplichting van het dragen van een mondkapje in vliegtuigen opgeheven, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld.

Wij raden u aan altijd voor vertrek bij je luchtvaartmaatschappij na te vragen of het dragen van een mondkapje tijdens een vlucht verplicht is.