Vitor paladini 9evm Io RN7a A unsplash

Parkeren bij het vliegveld

woensdag 2 maart 2022

Als je gaat vliegen zijn er veel onderdelen om rekening mee te houden. Als je vlucht vertraging heeft kun je natuurlijk via onze website meer lezen over compensatie, maar ook voordat je gaat vliegen moet je het één en ander voorbereiden.

Denk maar eens aan een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek. Dit wordt door veel reizigers nog vergeten, maar het is erg verstandig om voorafgaand aan het vliegen online een parkeerplaats te reserveren bij de luchthaven. In dit artikel gaan we je meer uitleggen over de diverse luchthavens in en rondom Nederland en de bijbehorende parkeervormen.

Parkeervormen

Laten we beginnen om de verschillende parkeervormen toe te lichten. Als je al vaker gebruik hebt gemaakt van een airport parking ken je ze misschien wel. Er bestaan over het algemeen genomen drie verschillende parkeervormen, namelijk shuttleservice, valetservice en parkeren op loopafstand. Er zijn ook parkings die werken met een taxiservice, maar deze wordt vaak ingedeeld onder de categorie shuttleservice.

Shuttleservice

Vaak is de goedkoopste manier van parkeren met een shuttleservice. Hierbij parkeer je zelf de auto en wordt je daarna met de shuttlebus van de parking naar de luchthaven gebracht. Deze rit duurt meestal tussen de 2 en 15 minuten. Vaak geldt, hoe langer de reisduur met de shuttlebus hoe goedkoper de parking is.

Afhankelijk van de parking is het mogelijk om je eigen autosleutels mee te nemen. Soms moet je deze inleveren zodat de parking het terrein beheersbaar kan houden. Bij terugkomst van je reis neem je eerst je bagage in ontvangst en neem je daarna telefonisch contact op waarna de shuttlebus je komt ophalen en terugbrengt naar de auto.

Parkeer je met een taxiservice? Dan betekent dit dat je ook zelf je auto parkeert en daarna met een speciaal geboekte taxi naar de luchthaven wordt gebracht. Het is bij een taxiservice extra belangrijk om op tijd aanwezig te zijn, omdat deze op de exacte tijd klaarstaat dat je hebt doorgegeven met reserveren. Sommige parkeeraanbieders rekenen namelijk extra kosten als je te laat bent voor de taxi.

De shuttleservice in het kort:

  • Transfer naar de luchthaven

  • Soms sleutelbehoud

  • Goedkope manier om te parkeren

Valetservice

Het valet parkeren ken je wellicht wel van een chique hotel, waarbij je bij de voordeur uitstapt en een valet chauffeur je auto gaat parkeren. In dit geval rijdt je direct naar de terminal toe en bel je 30 minuten voor aankomst de parking op om te laten weten dat je er bijna bent. Daar aangekomen neemt de chauffeur je auto over. Vaak volgt er een korte voertuiginspectie om eventuele bestaande schade te noteren. Je kunt daarna de terminal inlopen met je bagage om in te checken. Bij terugkomst neem je telefonisch contact op met de parking na het in ontvangst nemen van je bagage. Je auto wordt dan naar de afgesproken plek op de luchthaven gereden waar je weer kunt instappen.

De valetservice in het kort:

  • Uit- en instappen bij de luchthaven

  • Geen sleutelbehoud

  • Korte afhandelingstijd

Parkeren op loopafstand

Misschien wel de makkelijkste manier van parkeren is het parkeren op loopafstand. Je parkeert zelf je auto op een parkeerplaats op slechts enkele minuten loopafstand van de luchthaven. Hierbij mag je ook altijd je eigen autosleutels meenemen en is er vaak geen tot weinig contact met medewerkers. Op die manier ben je ook niet afhankelijk van de medewerkers van de parking waardoor je weinig tijdverlies hebt. Zo ben je na het parkeren snel in de vertrekhal voor je vlucht.

Parkeren op loopafstand in het kort:

  • Eenvoudige en snelle manier van parkeren

  • Sleutelbehoud

KLM Schiphol

Luchthavens

Er zijn natuurlijk veel luchthavens in zowel Nederland als de omringende landen België en Duitsland om uit te kiezen als luchthaven van vertrek. Niet alle bestemmingen zijn natuurlijk bereikbaar vanaf iedere luchthaven. Vanuit Schiphol wordt er wereldwijd gevlogen, terwijl Rotterdam en Eindhoven Airport vooral focussen op Europese en Noord-Afrikaanse bestemmingen.

Nederland

Schiphol
In Nederland is de grootste luchthaven natuurlijk Schiphol Airport. Doordat dit een grote luchthaven is, is er ook veel aanbod in parking Schiphol om uit te kiezen. Bij de officiële parking P1 Schiphol kun je parkeren op 3-5 minuten loopafstand en verder zijn het enkel shuttle en valet parkings.

Eindhoven Airport
De nummer twee in Nederland qua grootte is Eindhoven Airport. Hier werkt het allemaal net even anders, doordat veel parkeerbedrijven hun hoofdlocatie op loopafstand hebben van de luchthaven. Hierdoor boek je een parking met shuttleservice, maar kan je op de heenreis gewoon lopen naar de luchthaven.

Bij terugkomst van je reis loop je naar de hoofdlocatie en wordt je daarna met de shuttlebus naar een andere locatie gebracht waar je auto geparkeerd staat. Bij valetservice geef je de auto niet af aan een chauffeur bij de terminal, maar bij de hoofdlocatie op enkele minuten loopafstand van de luchthaven. Verder zijn er ook veel alternatieve parkings op loopafstand wat de parkeermogelijkheid bij Eindhoven Airport uniek maakt in Nederland en omgeving.

Rotterdam Airport
De derde luchthaven is Rotterdam Airport. Een luchthaven waar enkel aanbod is in shuttle- of valetservice. Alleen bij de officiële parkings kun je op loopafstand parkeren. Hierbij loop je tussen de 1 en 10 minuten naar de luchthaven toe na het parkeren. De goedkopere alternatieve parkings bieden dus een shuttle- of valetservice aan dichtbij de luchthaven.

Maastricht Airport
Verder is er ook nog Maastricht Aachen Airport, waar maar weinig vanaf gevlogen wordt waardoor er ook minder parkeeraanbod is. Vanaf Maastricht wordt er ’s winters alleen naar Alicante in Spanje gevlogen en vanaf april tot oktober wordt er naar meerdere Europese bestemmingen gevlogen.

België

In België zijn de belangrijkste luchthavens Brussels Zaventem Airport en Charleroi Airport. Vanuit Charleroi wordt er enkel naar Europese en Noord-Afrikaanse bestemmingen gevlogen en vanuit Brussel naar allerlei bestemmingen wereldwijd. De officiële parkings maken het parkeren op loopafstand mogelijk en verder is er nog voldoende aanbod in shuttle en valet parkings.

Duitsland

De belangrijkse luchthavens in Duitsland bij de Nederlandse grens zijn Düsseldorf, Keulen en Weeze Airport. Voornamelijk Düsseldorf is een grote luchthaven waar dan ook veel aanbod is in parkings en waar de prijs relatief laag is. Er zijn shuttle en valet parkings en de officiële parkings zijn op loopafstand of te bereiken met de SkyTrain.

De luchthaven van Keulen-Bonn heeft officiële parkings op korte loopafstand van de luchthaven en enkele shuttle en valet parkings. Bij Weeze Airport dicht tegen de Nederlandse grens zijn er enkel de officiële parkings P1, P2 en P3 Weeze op korte loopafstand van de luchthaven.