Shutterstock 367286138

4 tips voor een vliegreis met een aansluitende vlucht

maandag 19 oktober 2020

Vooral over lange afstanden reizen veel passagiers vaak met een aansluitende vlucht naar hun eindbestemmingen. Vaak worden een reispakket met aansluitende vlucht ook rechtstreeks door de luchtvaartmaatschappijen aangeboden. Natuurlijk kunnen passagiers ook zelf zo'n reis samenstellen en zo geld besparen. Maar waar moet je op letten als je één of meerdere keren moet overstappen en wat kun je doen als je je overstap toch mist? Vlucht-Vertraagd.nl geeft je de beste tips!

Heb je je aansluiting gemist door een eerdere vertraging tijdens je reis? Je hebt mogelijk recht op een financiele vergoeding! Check je vlucht in onze claimcalculator en ontdek waar je mogelijk recht op hebt:

➜ Check mijn vlucht

Tip 1: Ken je rechten als passagier

Zelfs als je zelf alles goed doet, op tijd naar de luchthaven bent gegaan en in wezen genoeg tijd hebt om je overstap te halen, kan het zomaar gebeuren dat je alsnog je aansluitende vlucht mist. Dit gebeurt vaak als de eerste vlucht met vertraging vertrekt. In dit geval is het van belang dat je je als passagier bewust bent van je rechten, want afhankelijk van de bestemming en de afstand van de vlucht heb je mogelijk recht op 600 per persoon aan compensatie!

Als je je aansluitende vlucht hebt gemist door een vertraging van de eerste vlucht, moet de luchtvaartmaatschappij je een alternatief aanbieden zodat je je eindbestemming alsnog kunt bereiken. Dan is de kans groot dat je later op je bestemming aankomt dan oorspronkelijk gepland. Als deze vertraging minstens 3 uur na de oorspronkelijk geplande aankomsttijd is, heb je mogelijk recht op de eerdergenoemde compensatie.

Werd je aansluitende vlucht geannuleerd? Ook dan heb je mogelijk recht op een compensatie van maximaal €600 per persoon. Al is het vaker het geval dat je recht hebt op een terugbetaling van je ticketkosten, bijvoorbeeld als de luchtvaartmaatschappij de vlucht heeft geannuleerd wegens een natuurramp of pandemie (zoals het coronavirus). Ben je benieuwd of je recht hebt op een terugbetaling van je ticket? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator:

➜ Check mijn vlucht

Tip 2: Zorg voor voldoende overstaptijd

Over het algemeen moet je er altijd voor zorgen dat je een vliegreis boekt waarbij je voldoende overstap tijd hebt. Afhankelijk van de luchthaven en bestemming moet je altijd rekening houden met lange wachttijden bij de security check of paspoortcontroles.

Vooral op grotere luchthavens is het niet ongewoon dat de gates ver uit elkaar liggen of dat er meerdere terminals zijn. Zeker als je nog nooit op een luchthaven bent geweest is de kans groot dat je de weg niet helemaal goed weet. Het is daarom raadzaam om een plattegrond van de luchthaven te downloaden of te printen, zodat je gemakkelijk de weg kunt vinden. Hoeveel tijd je minstens voor de overstap moet rekenen staat niet vast, maar het is verstandig hier ten minste 45 minuten voor uit te tellen. Een overstap van minder dan 45 minuten zal in ieder geval te krap zijn! Reis je naar de Verenigde Staten? Dan is het verstandig om minstens 2 uur te rekenen, in verband met de strikte grenscontroles.

Zorg voor voldoende overstaptijd

Tip 3: Wees op tijd - de vlucht hoeft niet op je te wachten

Als je de vlucht dreigt te missen, is het verstandig om zelf actie te ondernemen en bijvoorbeeld aan het grondpersoneel (of andere reizigers) te vragen of je eventueel voor mag bij het inchecken of de paspoortcontrole. Vanzelfspreken is het niet erg verstandig om lang te blijven hangen bij de duty free zone om nog even te winkelen als je maar een korte overstap hebt. Als je als passagier niet op tijd bij de gate verschijnt voordat je bent ingecheckt, mag de vlucht zonder jou vertrekken.

Overigens hoeven aansluitende vluchten niet te wachten als de eerste vlucht vertraging oploopt. Al is de kans bij een kortere vertraging wel groter dat dit gebeurt. Daarnaast ligt het ook aan het aantal passagiers dat de vlucht zal missen. Hoe meer passagiers het risico lopen om deze vlucht te missen, hoe groter de kans dat de aansluitende vlucht zal wachten. Dit is echter niet te garanderen. In ieder geval moet de luchtvaartmaatschappij zorgen voor een omboeking en verdere ondersteuning - en, afhankelijk van de duur van de vertraging, kun je mogelijk compensatie claimen!

Tip 4: Weet hoe je bagage van A naar B komt

Als je met slechts één luchtvaartmaatschappij vliegt, is de kans groot dat je bagage automatisch op de aansluitende vlucht wordt geladen. Maar als de aansluitende vlucht door een andere maatschappij wordt uitgevoerd, ben je hier mogelijk zelf verantwoordelijk voor. In dit geval is het handig om je bij de incheckbalie alvast te informeren over wat je tijdens de overstap met je bagage moet doen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je bagage zelf moeten ophalen en weer dient in te checken, wat natuurlijk extra tijd kost.

Wist je dat.. als je als passagier op de aansluitende vlucht wordt geweigerd omdat je je bagage wegens tijdgebrek niet tijdig opnieuw kon inchecken, je recht hebt op compensatie? Check je vlucht gratis en vrijblijvend in onze claimcalculator. Voer simpelweg je vluchtgegevens in en ontdek op hoeveel geld je recht hebt.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website Vlucht-Vertraagd.nl, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie of een terugbetaling van ticketkosten. Maak gebruik van onze claimcalculator en ontdek of waar jij recht op hebt!

➜ Check mijn vluchtWat onze klanten over ons zeggen: