Tourism 5223844 1920

Zomervakantie 2020: de belangrijkste informatie voor reizigers

dinsdag 2 juni 2020

Op 13 mei heeft de Europese Commissie door middel van persconferenties en verschillende publicaties een beeld geschetst van hoe Europe er de komende maanden zou kunnen uitzien en wat de regels zijn voor reizen binnen de Europese Unie. Wij hebben de belangrijkste punten uit deze regelgeving hieronder kort samengevat.

Had je plannen voor de zomervakantie maar zijn deze vanwege het coronavirus geannuleerd? Wanneer je vlucht is geannuleerd vanwege het coronavirus heb je geen recht op een compensatie, maar wél op een volledige terugbetaling van je ticket. Het coronavirus wordt gezien als een buitengewone omstandigheid, waardoor de luchtvaartmaatschappij niet verplicht is op passagiers te compenseren voor de geannuleerde vlucht. Let op, een aanvullende compensatie is iets anders dan het recht op terugbetaling van je ticket! Ook ten tijde van het coronavirus zijn luchtvaartmaatschappijen wettelijk verplicht het volledige bedrag binnen 7 dagen na de geannuleerde vlucht terug te storten.

➜ Claim mijn terugbetaling


Wanneer kan ik weer op reis?

Helaas kunnen we geen exacte datum noemen. De reisvoorschriften zijn nog steeds afhankelijk van de besluiten die de landen ieder voor zich nemen en de hoogte van de besmettingsgraad op de bestemming. Volgens de Europese Commissie is de zomervakantie in 2020 nog niet afgeschreven - al zullen er wel strenge voorwaarden gelden. In eerste instantie zullen alleen de grenzen tussen landen met een vergelijkbare besmettingsgraad worden opengesteld. Ook moeten de hygiënevoorschriften in beide landen identiek zijn. Allereerst zullen de grenzen worden opengesteld voor noodzakelijk verkeer. Wanneer deze worden opengesteld voor vakantiegangers zal per land verschillen. De Europese Commissie laat de uiteindelijke beslissing over aan de afzonderlijke lidstaten.

Waar kan ik deze zomer mijn vakantie doorbrengen?

We willen uiteraard allemaal maar al te graag onze zomer doorbrengen op een zonnige bestemming. Dit jaar zal dat echter niet overal mogelijk zijn. De belangrijkste regel is en blijft: alleen reizen naar landen waar de aanwezigheid van het coronavirus sterk is afgenomen en waar het aantal besmettingen al enige tijd laag is en blijft. De Europese Unie helpt je graag bij het kiezen van veilige bestemmingen, door middel van het aanbieden van online kaarten waarop de actuele situatie per vakantiebestemming is weergeven.

Om reizen naar bepaalde landen mogelijk te maken, moet ook in de betrokken vakantielanden een goed voorbereid gezondheidszorgsysteem beschikbaar zijn. Dit houdt in dat vakantielanden met voldoende vrije ziekenhuisbedden en COVID-19 testen in staat moeten zijn om snel te reageren op nieuwe besmettingen.

De Europese Commissie plant ook een Europese campagne om het reizen van EU-burgers binnen de EU te stimuleren, maar vooral in eigen land. De campagne heeft ook tot doel om lokale toeristische bedrijven bij de lokale bevolking onder de aandacht te brengen.

Welke rechten heb ik als mijn vakantie toch niet doorgaat?

Nog steeds worden er dagelijks veel vluchten geannuleerd. In Europa werden in de maand mei ongeveer 90% van alle vluchten geannuleerd. Afhankelijk van hoe snel de afzonderlijke landen hun grenzen openen, hoe de besmettingsgraad van het virus zich ontwikkelt en wanneer de reisbeperkingen van bepaalde landen worden opgeheven, zal deze trend zich voortzetten. Het goede nieuws is dat je als Europese luchtvaartpassagier in je recht staat! Zelf voor vluchten die door het coronavirus zijn geannuleerd, heb je de keuzen om een voucher te accepteren die kan worden ingewisseld voor een latere vlucht met dezelfde maatschappij, of om de ticketkosten van je ongebruikte ticket terugbetaald. In feite is de luchtvaartmaatschappij verplicht om de terugbetaling binnen 7 dagen na de aanvraag uit te voeren.

Helaas nemen luchtvaartmaatschappijen deze wettelijke verplichtingen vaak niet zo nauw en bieden ze hun passagiers enkel vouchers aan. Ontvang je liever een terugbetaling? Dan ben je bij Vlucht-Vertraagd.nl aan het juiste adres. Check jouw geannuleerde vlucht in onze gratis claimcalculator en dien jouw claim voor een terugbetaling van je ticketkosten bij ons in. Wij gaan direct voor je aan de slag en helpen je bij het claimen van jouw ticketkosten bij de luchtvaartmaatschappij.

➜ Check mijn vlucht

Welke regels moet ik volgen als ik deze zomer reis ga?

Als algemene regel geldt dat alleen gebruik mag worden gemaakt van openbaar vervoer als de gezondheid van passagiers kan worden gewaarborgd. Waar nodig zal het vervoer van personen dan ook beperkt en moeten passagiers een minimale afstand van 1,5 meter behouden. Mocht dit in bepaalde situaties niet haalbaar zijn, dan dienen reizigers een mondkapje te dragen - dit geldt ook voor luchthavens en treinstations.

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen wordt voorgesteld om, in ieder geval in de eerste fase, het aantal passagiers aan boord van treinen of vliegtuigen te beperken om de 1,5 meter afstand tussen passagiers te garanderen. Dit zou betekenen dat passagiers in de nabije toekomst meer ruimte aan boord hebben, door bijvoorbeeld het vrijhouden van de middelste stoel. Het is echter nog maar de vraag of de luchtvaartmaatschappijen dit voorstel zullen aanvaarden en het is uiteindelijk aan hen om hierover te beslissen.

Ook in hotels moeten vakantiegangers voorbereid zijn op een aantal veranderingen. Naast de basisregels van een minimale afstand van 1,5 meter en het regelmatig wassen van de handen, worden er trainingen voor het hotelpersoneel gegeven, zodat reizigers consequent worden geïnformeerd over corona-gerelateeerd nieuws van de autoriteiten. Verder is voorgesteld om voor plaatsen bij het zwembad of het diner alleen op basis van reservering aan te bieden om zo de minimale afstand tussen de gasten te behouden.

Hoe kan Vlucht-Vertraagd.nl helpen bij mijn annulering vanwege het coronavirus?

Helaas zien we nog te vaak dat luchtvaartmaatschappijen de wettelijke verplichtingen niet nakomen. Passagiers worden gedwongen om vouchers te accepteren terwijl ze eigenlijk recht hebben op een terugbetaling van de ticketkosten. Vlucht-Vertraagd.nl helpt je graag bij het claimen van deze terugbetaling, van het indienen van de claim tot het dagvaarden van de luchtvaartmaatschappij bij het uitblijven van betaling. Sinds 2010 zetten wij ons in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa.

Vul je vluchtgegevens in en ontdek direct of je recht hebt op een terugbetaling van je ticket. In slechts 3 minuten dien je jouw claim op basis van 'no cure, no pay' in. Mocht de luchtvaartmaatschappij het proces tegenwerken, dan worden alle juridische kosten gedekt in onze 25% servicekosten. Wij werken op basis van ‘no cure, no pay’. Indien nodig brengen wij de luchtvaartmaatschappij voor de rechter.

➜ Claim mijn terugbetalingWat onze klanten over ons zeggen: