Airplane 4510407 1920

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de luchtvaart?

dinsdag 8 oktober 2019

Klimaatverandering: met alle wereldwijde protesten (zo ook in onze eigen hoofdstad) is het al jarenlang een veelbesproken onderwerp. Volgens wetenschappers heeft het veranderende klimaat aardig wat invloed op de luchtvaart, waar jij als passagier dus ook last van kunt ondervinden. Hieronder lichten wij enkele gevolgen van klimaatverandering op de luchtvaartindustrie uit:

Meer annuleringen en vertragingen

In juni 2017 moest American Airlines tientallen vluchten annuleren in Phoenix, Arizona omdat het te heet was om te vliegen. Met een temperatuur van maar liefst 48 graden konden kleinere toestellen de landingsbaan gewoonweg niet verlaten. Hete lucht is dunner en daardoor is het lastiger voor toestellen om van de grond te komen. Ze missen namelijk de boost die bij koelere lucht wordt gegeven.

Meer turbulentie

Slecht nieuws voor nerveuse passagiers! Een nieuwe studie door de University of Reading voorspelt dat het aantal incidenten in het vliegtuig als gevolg van turbulentie in 2050 zal verdriedubbelen. Volgens Paul Williams, professor Atmospheric Science, stijgt de turbulentie over de hele wereld en zal er in alle seizoenen last van worden ondervonden. Dit probleem zal alleen maar erger worden naarmate het klimaat veranderd.

Het onderzoeksteam heeft aangeraden om betere weersverwachtingssystemen te gebruiken zodat passagiers op tijd gewaarschuwd kunnen worden en veilig plaats kunnen nemen in hun stoel. Boeing is dit moment aan het testen met een lasertechniek waar piloten vanaf 15 kilometer al turbulentie kunnen detecteren. Met deze techniek krijgen piloten ongeveer 60 seconden de tijd om hun crew en passagiers te waarschuwen.

Langere vluchttijden

De temperatuur heeft ook invloed op de lengte van de vluchttijden op langeafstandsvluchten. De sterkere stroom die van oost naar west stroomt, de zogenaamde jetstream, vertraagt de vluchttijd. Dit is heel minimaal, maar slechts een minuut extra vluchttijd zou betekenen dat vliegtuigen per jaar 300.000 meer vlieguren hebben en dit kost meer kerosine.

Langere landingsbanen

Zoals eerder benoemd, zorgen hogere temperaturen ervoor dat toestellen lastiger kunnen opstijgen. Luchthavens met kortere landingsbanen zullen hier met name grote problemen mee krijgen. Een gevolg van temperatuurstijging en korte landingsbanen is dat airlines lichter moeten gaan vliegen en dus minder passagiers kunnen meenemen. Op de langere termijn zouden luchthavens hun landingsbanen moeten verlengen.

Vliegtuigen op de landingsbaan

Duurdere vliegtickets

Schade en vertragingen door turbulentie kosten airlines jaarlijks al gemiddeld tussen de 125 en 425 miljoen euro. Dit in combinatie met extra kerosineverbruik door sterke tegenwind zal voor duurdere vliegtickets zorgen. Naast de prijzenoorlog in ticketprijzen waar airlines al ten onder door gaan, is ook klimaatverandering een groot probleem in de luchtvaart wat problemen zal opleveren voor zowel airlines als passagiers.

Vluchtvertraging? Claim compensatie!

Bovenstaande gevolgen kunnen jouw vliegreis dus flink verstoren en in het ergste geval ervoor zorgen dat jouw vlucht wordt geannuleerd. Was jouw vlucht getroffen door een vertraging of annulering? Dan heb jij mogelijk recht op compensatie op grond van Europese Verordening (EG) nr. 261/2004. Wil je dit zeker weten? Maak dan gebruik van onze claimcalculator om te zien hoeveel geld jij kunt claimen als gedupeerde passagier.

➜ Check of jij recht hebt op compensatie