Vanveenjf kklq Om Hgb I0 unsplash resized

Air France-KLM: De geschiedenis, leuke feitjes en opmerkelijke verhalen

maandag 7 oktober 2019

Welkom op deze uitgebreide blogpost waarin de volledige geschiedenis en alle leuke feitjes en opmerkelijke verhalen over KLM aan bod komen! Sinds de fusie met Air France is de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de 4e grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, met Amsterdam Schiphol Airport als haar belangrijkste hub.

KLM heeft één van de meest indrukwekkende titels in de luchtvaartindustrie: het is de oudste commerciële luchtvaartmaatschappij ter wereld. Ook viert KLM dit jaar haar 100e verjaardag! Reden genoeg om ons te verdiepen in de geschiedenis van Nederlands trots in de luchtvaart.

De geschiedenis van KLM

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij werd in 1919 opgericht. Dit jaar in oktober viert KLM dus haar 100e verjaardag! Hieronder een kort overzicht van 100 jaar KLM:

1920: De eerste vlucht van Amsterdam naar Londen. Vandaag de dag wordt deze route nog steeds uitgevoerd!

1924: De eerste vlucht naar Indonesië. Het vliegtuig landde één week na vertrek vanuit Amsterdam in Batavia (tegenwoordig beter bekend als Jakarta). Volgens de luchtvaartmaatschappij duurt de destijds twee weken durende reis tegenwoordig slechts 15 uur. Dat is nog eens een verschil!

1934: De luchtvaartmaatschappij steekt voor het eerst de Atlantische Oceaan over.

1946: KLM is de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die na de Tweede Wereldoorlog het Europese vasteland verbindt met de Verenigde Staten van Amerika.

1960: De luchtvaartmaatschappij maakt de overstap naar straalmotoren. Het resultaat van het achterwege laten van de propellers? Kortere vluchttijden!

1961: KLM helpt bij de introductie van de Boeing 747, "Queen of the Skies". Waarschijnlijk het meest iconische commerciële vliegtuig die de wereld ooit heeft gezien!

1991: KLM krijgt 80% van de aandelen van Transavia in handen; een merk dat later de low-cost dochtermaatschappij van KLM wordt.

2004: De fusie tussen KLM en Air France wordt werkelijkheid en daarmee een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa.

2008: KLM wordt de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld als het gaat om totale bedrijfsopbrengsten en internationale passagiers per gevlogen kilometer.

2011: KLM behoort tot de 10 veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en introduceert de eerste biobrandstofvlucht naar Parijs.

2013: De Nederlandse luchtvaartmaatschappij voert haar eerste vlucht uit met Wi-Fi aan boord.

2014-2017: KLM neemt afscheid van oudere vliegtuigen: de Fokker 7 en de iconische MD 11 modellen. Ook worden nieuwe vliegtuigmodellen verwelkomt, zoals de Embraer 190 en de Boeing 787-9 Dreamliner. Met de vervanging van de vloot doelt KLM op het verhogen van brandstofefficiëntie en het gebruik van biobrandstoffen, en tegelijkertijd het verminderen van het vliegtuiglawaai.

Air France-KLM: De geschiedenis, leuke feitjes en opmerkelijke verhalen

Alle KLM feiten en cijfers op een rijtje

Air France-KLM is een van de grootste spelers in de Europese luchtvaartindustrie. De International Airline Group, Lufthansa en Ryanair zijn nog steeds de grootste luchtvaartmaatschappijen, maar de Frans-Nederlandse combinatie domineert nog steeds op verschillende internationale routes. Om je een beetje inzicht te geven in Air France-KLM hebben wij alle cijfers en feiten voor je op een rijtje gezet!

Grootte van de vloot: 574 toestellen

Totaal aantal vervoerde passagiers in één jaar: 101,4 miljoen passagiers in 2018 (record voor de Air France-KLM groep)

On-time performance (het aantal vluchten dat op tijd zijn vertrokken en aangekomen): Van januari tot maart 2018 is 79,09% van alle Air France-KLM vluchten binnen 15 minuten na het geplande vertrek vertrokken, wat wordt beschouwd als "op tijd".

Aantal vertraagde vluchten: Van januari tot maart 2018 waren 37.655 Air France-KLM vluchten vertraagd!

Problemen in Argentinië: In 2017 werd het cabinepersoneel van een vlucht van Air France-KLM naar Buenos Aires 6 uur lang vastgehouden op de luchthaven in Argentinië omdat de dochter van de voormalige onderstaatssecretaris van Justitie geen upgrade had ontvangen en hier blijkbaar érg ontevreden mee was.

Vliegtuignamen: Ieder vliegtuig van KLM heeft haar eigen naam. Sommige toestellen zijn vernoemd naar bekende pleinen in Nederland, zoals Museumplein, Leidseplein, de Dam. Ook zijn er toestellen die de naam dragen van bloemsoorten, beroemde steden en UNESCO-erfgoed.

De kortste en langste vluchten van KLM

De kortste vlucht van de blauwgekleurde luchtvaartmaatschappij is de route van Amsterdam naar Brussel, die slechts 180 kilometer bedraagt. Daar tegenover staat de vliegroute van 12.000 kilometer die je aflegt als je van Amsterdam naar Denpasar (op Bali) vliegt, met tussenstop op Singapore.

KLM's "Brief aan de President"

Een brief aan de president? Maak je geen zorgen, het klinkt een stuk heftiger dan het in feite is. Op iedere vlucht van KLM vind je een "Brief aan de President", waarin passagiers hun mening kunnen uiten over de luchtvaartmaatschappij of een bepaalde steward of stewardess. Dit kan een punt van kritiek zijn, maar je bent ook vrij om jouw complimenten te delen! De brief is geadresseerd aan KLM's CEO, Pieter Elbers, maar wordt gelezen door de klantenservice afdeling van de luchtvaartmaatschappij. Vaak gebeurt het ook dat de brieven zijn gericht aan het cabinepersoneel, in dit geval wordt er een anonieme kopie van de brief aan de desbetreffende KLM medewerker meegegeven.

KLM als Koninklijke Luchtvaart Maatschappij

Koning Willem-Alexander is niet alleen de koning van ons land, maar af en toe is hij ook in de cockpit van een KLM toestel te vinden als... piloot! Oké, je zult aan boord van een KLM-vlucht nooit de woorden "Welkom aan boord, hier spreekt uw piloot van vandaag: koning Willem-Alexander" horen, want als hij een vliegtuig bestuurt doet hij dat in het geheim. Hij beweert dat passagiers hem zelden herkennen en dat vliegen hem een broodnodige onderbreking van het drukke koningschap geeft.

Veelgestelde vragen (en antwoorden) over KLM en partners:

Waarom zijn KLM en Air France gefuseerd?

De fusie gaf beide luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid om de twee drukste luchthavens in Europa, namelijk Charles de Gaulle in Parijs en Schiphol in Amsterdam, te verbinden en vanuit hier te opereren. Het aantal bestemmingen dat door de nieuwe luchtvaartgroep worden bediend, is gestegen tot (momenteel) 312 bestemmingen in 112 landen.

Wanneer heeft KLM de hoogste kortingen?

Jaarlijks organiseert KLM de Werelddeal Weken. De data variëren van jaar tot jaar, maar tijdens deze weken kun je jouw tickets voor bestemmingen over de hele wereld tegen zeer fijne prijzen boeken! Wil je weten of de Werelddeal Weken nu gelden? Neem een kijkje op de website van KLM!

Hoeveel compensatie kan ik claimen voor een vertraagde of geannuleerde KLM-vlucht?

Goede vraag! Toevallig werd Europese Verordening 261/2004 in hetzelfde jaar als de fusie tussen Air France en KLM geintroduceerd: 2004. Op grond van deze verordening moet de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij dezelfde bedragen betalen als elke andere maatschappij. Deze bedragen zijn afhankelijk van de afstand die de vlucht heeft afgelegd en zijn van toepassing op vluchten met een vertraging van drie uur of meer, mits deze door een buitengewone omstandigheid is veroorzaakt.

Je hebt recht op:

 • €250 voor vluchten tot en met 1.500 kilometer
 • €400 voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer
 • €400 voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer
 • €600 voor alle overige vluchten

* Let op: betreft het een langeafstandsvlucht van meer dan 3500 kilometer en was jouw vlucht tussen de 3 uur en 4 uur vertraagd dan mag de luchtvaartmaatschappij de vergoeding van €600 halveren.

Wat is de officiële hub van KLM?

KLM en Air France delen elkaars hubs, maar KLM opereert voornamelijk vanuit Schiphol. De luchthaven ligt ter zuidwesten van Amsterdam, op slechts 15 minuten met de trein vanaf het centrum van onze hoofdstad en ten westen van Amstelveen, waar het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij is gevestigd. Schiphol is de op twee na grootste luchthaven van Europa qua marktaandeel, na London Heathrow en Charles de Gaulle Airport.

In 2018 maakte meer dan 70 miljoen passagiers gebruik van de diensten van de luchthaven. Nog één fun fact: Schiphol Airport is de oudste internationale luchthaven ter wereld dat nog steeds op dezelfde plek staat waar het eerste vliegtuig landde, in het geval van Schiphol was dit in 1916.

Waar staat KLM voor?

KLM staat voor Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Met toestemming van de koninklijke familie werd de luchtvaartmaatschappij onder deze koninklijke titel opgericht in 1919. In 1920 voerde de maatschappij de route tussen Amsterdam en Londen uit, de oudste commerciële vliegroute ter wereld die nog steeds wordt uitgevoerd. Volgend jaar viert de route haar 100e verjaardag!

Hoeveel medewerkers telt Air France-KLM?

Het bedrijf heeft ruim 85.000 medewerkers in dienst en beschikt over twee hoofdkantoren; één in Treblay-en-France in Parijs en de andere in Amstelveen.

Tot welke luchtvaartalliantie behoort KLM?

De luchtvaartmaatschappij maakt onderdeel uit van de SkyTeam-alliantie.

Welke luchtvaartmaatschappijen zijn onderdeel van KLM?

Air France-KLM heeft de volgende luchtvaartmaatschappijen in bezit:

 • KLM
 • KLM Cargo
 • KLM Cityhopper
 • KLM Asia
 • Air France
 • Air France Cargo
 • Transavia
 • Transavia France
 • HOP!
 • Joon
 • Martinair

Heb ik recht op compensatie als mijn KLM-vlucht vertraagd of geannuleerd is?

Op grond van Europese Verordening (EG) 261/2004 zijn jouw rechten beschermd in het geval van een vluchtvertraging of annulering. Dit geldt ook voor wijzigingen in het reisschema of bij instapweigering of een overboeking. Er zijn echter bepaalde voorwaarden waaraan de vertraging moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding.

Problemen met je KLM vlucht? Wij helpen graag!

Hopelijk heb je dit artikel met veel plezier gelezen! Ondanks de goede service van KLM worden jaarlijks vele vliegpassagiers de dupe van een annulering of vertraging. Zoals eerder vermeld waren er tussen januari en maart van 2018 wel meer dan 35.000 vluchten vertraagd! Had jij ook problemen met jouw KLM-vlucht? Dan heb je mogelijk recht op compensatie!

Helaas weigeren de luchtvaartmaatschappij het doorgaans om de wettelijke schadevergoeding uit te betalen. Gebrek aan kennis, expertise en tijd zijn de voornaamste redenen voor passagiers om het erbij te laten zitten. Ons team van internationale experts staat voor je klaar. Wij hebben de oplossing voor jouw probleem! Maak snel en vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator om te zien hoeveel geld jij kunt claimen voor jouw vertraging of annulering.

➜ Check mijn vlucht

Wil je op de hoogte blijven van onze blogposts? Volg ons op Facebook.