Accounting analytics apple 572056

Wat is de beste tijd om een vliegticket te boeken?

maandag 27 mei 2019

Veel reizigers weten dat timing leidend is als het gaat om het boeken van de meest voordelige vliegtickets. De prijzen kunnen in een korte tijd dramatisch omhoog schieten, waardoor veel reizigers hun vlucht vroeg boeken. Luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van het feit dat mensen uit paniek zo vroeg mogelijk willen boeken en spelen uiteraard in op vraag en aanbod om zo op een voor hun gunstige prijs uit te komen.

Uit onderzoek van CheapAir.com is gebleken dat er over het algemeen een trend is te zien in de verschillende fases waarin de prijzen voor vliegtickets omhoog of juist omlaag gaan.

"Geweldig!" horen we je denken. "Maar hoe weet ik zeker dat ik van al deze veranderingen op de hoogte blijf en zo weinig mogelijk hoef uit te geven voor mijn ticket?" Maak je geen zorgen! Wij hebben alle belangrijke punten van dit onderzoek op een rijtje gezet zodat jij goed kunt inschatten wanneer jij de meest voordelige tickets kunt scoren!

De 6 boekingsperiodes van CheapAir.com

CheapAir.com introduceert: de 6 boekingsperiodes waarin onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende fases waarin je jouw tickets kunt boeken. Zo kun jij zien wat de voor- en nadelen van de verschillende periodes zijn!

6 tot 11 maanden van tevoren: First Dibs

Als je graag jouw zaakjes snel op orde hebt en dus ook jouw vliegtickets zo vroeg mogelijk van tevoren boekt, val je in de First Dibs fase. Zo'n half jaar tot een jaar van tevoren komt het vaak voor dat je een redelijk hoge prijs voor jouw vliegtickets betaalt. Dit heeft ermee te maken dat luchtvaartmaatschappijen de prijzen dan nog niet hebben aangepast op basis van vraag (of gebrek daaraan) en aanbod.

Vroeg boeken kan ook in je voordeel werken: zo heb je genoeg keuze wat betreft zitplaatsen, zodat je kunt verzekeren dat jij en jouw medereizigers naast elkaar zitten als je in een groep reist. Ook heb je zo genoeg keuze in vluchtmogelijkheden. Als jij het waard vindt om hier iets meer voor neer te leggen, dan is dit voor jou de perfecte tijd om jouw vliegtickets te boeken!

4 tot 6 maanden van tevoren: Peace of Mind

Deze periode heet niet voor niets de "Peace of Mind" boekingsperiode. Als je jouw ticket tussen de 4 en 6 maanden van tevoren boekt, ben je er bijna van verzekerd dat de tickets nog beschikbaar zijn. Ook betaal je meestal iets minder dan wanneer de tickets net live zijn gegaan. Je hebt op dit moment ook nog een redelijk goede kans op het kiezen van een prima zitplek.

3 weken tot 4 maanden van tevoren: Prime Booking Window

De benaming Prime Booking Window zegt eigenlijk al genoeg: dit is dé perfecte tijd om jouw vliegtickets te boeken! Ben je op jacht naar de meest voordelige prijs? Zorg er dan voor dat je tussen de 121 en 21 dagen voor jouw gewenste vluchtschema het aanbod heel nauw in de gaten houdt om zo de meest voordelige tickets te scoren.

14 tot 20 dagen van tevoren: Push Your Luck

Ben jij niet bang om risico te nemen? En val je nét buiten de Prime Booking Window? In de periode van 2 tot 3 weken van tevoren zien we vaak een grote stijging in ticketprijzen. Ook kunnen de verschillende opties en vluchtmogelijkheden schaars zijn. Ben je op zoek naar tickets rond Kerst of voor populaire vakantieperiodes? Dan is dit zeker niet de beste tijd om jouw tickets in te boeken.

Ook moet je er rekening mee houden dat de meeste stoelen al gekozen zijn door passagiers die jou zijn voorgegaan bij het boeken van de tickets. Uiteraard kun je de luchtvaartmaatschappij jou een stoel laten toewijzen, maar als je veel belang hebt bij een goede plek in het vliegtuig kan dit nog wel eens tegenvallen.

7 tot 13 dagen van tevoren: Playing with Fire

Last minute plannen, in afwachting van anderen, uitstelgedrag, nog geen definitieve knoop doorgehakt.. dit kunnen allemaal redenen zijn voor het feit dat je 1 à 2 weken van tevoren nog steeds geen vliegtickets hebt aangeschaft. Op dit moment "speel je met vuur": de vliegtickets kunnen torenhoog oplopen en ook de beschikbaarheid is niet altijd gegarandeerd.

0 tot 6 dagen van tevoren: Hail Mary

Ojee! Heb je zo lang gewacht met boeken? Dan hebben we helaas geen goed nieuws voor je: zo kort van tevoren betaal je meestal de hoofdprijs voor een vliegticket. Ook is het maar de vraag waar in het vliegtuig je een stoel krijgt toegewezen. Je zult in vele gevallen genoegen moeten nemen met de gevreesde zitplaats in het midden..

Seizoensgebonden prijzen

De veranderingen in ticketprijzen zijn vaak ook seizoensgebonden. Het onderzoek van CheapAir.com houdt hier ook rekening mee en heeft per seizoen uitgestippeld waar de Prime Booking Window ligt en hoeveel dagen van tevoren je het beste jouw ticket kunt boeken.

Wanneer boek ik de voordeligste tickets voor de zomer?

Het zal niemand verbazen dat de meeste mensen in de zomer reizen. Als je niet de hoogste prijs wilt betalen voor een vliegticket in de zomer, is het daarom ook niet aan te raden om tot het laatste moment te wachten met boeken! De Prime Booking Window ligt tussen de 14 en 160 dagen voor vertrek, en je kunt het beste jouw ticket 47 dagen van tevoren boeken.

Wanneer boek ik de voordeligste tickets voor de herfst?

De herfst is vaak een prima tijd om er even tussenuit te gaan. Omdat de meeste mensen in de zomer reizen, kun je voor de herfst meestal tickets voor een redelijke prijs vinden. Uiteraard moet je wel rekening houden met de periode van de herfstvakantie, waarin vliegtickets toch nog redelijk kunnen stijgen. De Prime Booking Window ligt tussen de 21 en 100 dagen voor vertrek, en je kunt het beste jouw ticket 69 dagen van tevoren boeken.

Wanneer boek ik de voordeligste tickets voor de winter?

Als je tijdens de Kerst of met Oud en Nieuw wilt vliegen kan dit je redelijk wat geld kosten. Maar niet De Prime Booking Window ligt tussen de 21 en 110 dagen voor vertrek, en je kunt het beste jouw ticket 62 dagen van tevoren boeken.

Wanneer boek ik de voordeligste tickets voor het voorjaar?

Het voorjaar is een lastige periode. Zeker gezien de voorjaars- en meivakantie willen de tickets in deze periode nog wel eens flink omhoog gaan. De Prime Booking Window ligt tussen de 46 en 122 dagen voor vertrek, en je kunt het beste jouw ticket 90 dagen van tevoren boeken.

Wees besluitvaardig bij het boeken van tickets

Uiteraard geldt altijd: als je een vluchtschema in gedachte hebt, wees dan bereid om direct te boeken zodra je een goede prijs voorbij ziet komen. Je kunt een flink risico nemen als je er even over nagaat denken. Je moet je altijd bedenken dat anderen misschien ook op zoek zijn naar de tickets en eerder boeken dan jij, waardoor je snel de kans loopt dat de prijs verder omhoog gaat!

Vlucht vertraagd? Claim jouw compensatie!

Naast de tip om geld te besparen op tickets hebben we ook een tip om geld te verdienen, misschien wel voor een extra zakcentje voor je volgende vakantie? Je kunt namelijk een vergoeding van de airline ontvangen wanneer je vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is. Deze vergoeding kan oplopen tot wel € 600,- per persoon, afhankelijk van de bestemming van je vlucht en duur van de vertraging. Wil je weten of jij recht hebt op compensatie voor jouw vluchtvertraging? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator en check jouw vlucht!

➜ Check jouw vlucht