Shutterstock 255197383

Waarom vlieg je sneller van west naar oost dan andersom?

dinsdag 23 april 2019

Is het je ooit wel eens opgevallen dat een vlucht richting het westen langer duurt dan de andere kant op? De heenvlucht van Europa naar Noord-Amerika is bijvoorbeeld vaak van langere duur dan de terugvlucht. Wij leggen je uit hoe dit zit!

‘Jet stream’: straalstromen

Vliegtuigen vliegen doorgaans op een hoogte van 10 tot 12 kilometer. Op deze hoogte bevinden zich ook de 'jet streams', oftewel straalstromen. Een straalstroom is een zeer sterke wind die op 9 à 10 kilometer hoogte waait en een snelheid heeft van meer dan 100 kilometer per uur. Straalstromen zijn zowel op het zuidelijk als op het noordelijk halfrond actief, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool. De vluchten vanuit Europa vinden vaak plaats in de straalstroom op het noordelijk halfrond. Deze onzichtbare tunnels zijn soms wel 3000 kilometer lang en 200 kilometer breed en stromen altijd van west naar oost.

In dit filmpje wordt precies uitgelegd wat deze 'jet streams' zijn en wat ze inhouden:

Hoe maken luchtvaartmaatschappijen gebruik van straalstromen?

Bij het plannen van vliegroutes wordt er rekening gehouden met deze straalstromen. De vluchten van Europa naar Noord-Amerika vliegen door 'gewone' lucht; ze proberen dus om de jetstream heen te vliegen. Op de terugweg richting Europa is het juist gunstig om in de 'jet stream' te zitten, aangezien dit je tijd, kerosine en dus geld bespaart; zo profiteert de piloot dus van de straalstromen.

NATtracks

Boven de Noord-Atlantische Oceaan worden elke dag nieuwe 'routes' gemaakt. Deze routes worden NATtracks (North-Atlantic Tracks) genoemd. De straalstromen stromen niet elke dag op precies dezelfde hoogte. Om luchtvaartmaatschappijen toch optimaal te kunnen laten vliegen worden deze NATtracks op de straalstromen afgestemd.

vliegtuig, vlucht, straalstroom, jet stream

Wel in de 'jet stream' maar nog steeds meer dan drie uur vertraagd? Claim je compensatie!

Ondanks de snelle straalstromen in de lucht kan het gebeuren dat je vlucht een vertraging van meer dan 3 uur oploopt. In dat geval heb je mogelijk recht hebt op een vergoeding van de airline. Je kunt dan zelf een brief schrijven naar de luchtvaartmaatschappij om om compensatie te vragen. Helaas weigeren zij het doorgaans om de wettelijke schadevergoeding uit te betalen. Gebrek aan kennis, expertise en tijd zijn de voornaamste redenen voor passagiers om het erbij te laten zitten. Laat ons jou helpen bij het indienen van je claim! Ons team van internationale experts staat voor je klaar en helpt je graag bij het verkrijgen van je vergoeding.

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor een compensatie van de luchtvaartmaatschappij? Check vrijblijvend jouw vlucht in onze claim calculator!

➜ Vertraagde vlucht? Check vrijblijvend jouw recht op compensatie!


Trustpilot reviews van Vlucht-vertraagd.nl