Pexels photo 1266017

Een foto van je boarding pass op social media delen? Doe maar niet!

donderdag 18 april 2019

Terwijl je bij de gate zit nog even snel een foto van je boarding pass op social media plaatsen om je vakantie aan te kondigen aan vrienden en familie? Velen van ons hebben dit wel eens gedaan. Dit kan geen kwaad, toch? Niets is minder waar! Je boarding pass staat namelijk vol met persoonlijke data. Niet alleen je volledige naam en stoelnummer staan erop, ook je telefoonnummer en woonadres zijn te vinden in de QR- en barcodes op het document. Deze codes vormen een soort wachtwoord van jouw persoonlijke gegevens en reisgegevens. Deze gegevens wil je niet zomaar op straat gooien! 

Welke persoonlijke gegevens staan er op de boarding pass?

Deze gegevens zijn te vinden in de barcodes op je boarding pass:

  • Je volledige voor- en achternaam
  • ​Je geboortedatum
  • Je woonadres
  • ​Je e-mailadres
  • De gegevens van je reis (stoelnummer, maaltijden, volledige vluchtgegevens)
  • De laatste 4 cijfers van je creditcardnummer
  • Het documentnummer van je paspoort of identiteitskaart

In feite is de barcode op je boarding pass dus een compacte versie van je ticket. “Er zijn genoeg websites die de barcode makkelijk kunnen uitlezen. En daar komt je naam, vluchtnummer, bestemming, vliegveld, gate, stoelnummer en andere informatie naar voren" zegt Bob Davidson van de International Air Transport Association (IATA). Iedereen met een simpele QR-code-lezer op zijn of haar telefoon kan deze gegevens dus gemakkelijk achterhalen en zo jouw vluchtgegevens wijzigen of zelfs annuleren. Niet zo fijn dus!

Boarding pass, instapkaart, paspoort, ticket

Gooi je boarding pass nooit zomaar weg

Het is verstandig om je instapkaart in ieder geval te bewaren tot je weer thuis bent. Al daar kun je ervoor kiezen om hem te vernietigen, of in ieder geval te verscheuren, alvorens je hem weggooit. Tevens kun je je boarding pass in het geval van een vertraagde of geannuleerde vlucht het beste bewaren. Het kan zijn dat je deze nodig hebt bij het indienen van een claim.

Wat moet ik dan wel doen?

Allereerst raden wij het je uiteraard af om een foto van je boarding pass op sociale media als Facebook en Instagram te plaatsen. Wil je toch graag je netwerk laten weten dat je op vakantie bent geweest? Een mooie foto na afloop van je reis is nog steeds de veiligste optie!

Vakantie, foto, smartphone, fotografie, telefoon, mobiel, iPhone

Vertraagde of geannuleerde vlucht? Bewaar je boarding pass en claim je compensatie!

Volgens de Europese regulatie CE 261/2004 heb je in het geval van een vertraging van meer dan 3 uur of een annulering recht op compensatie. Dit is echter wel alleen zo als het door een reden komt die te verwijten valt aan de airline, zoals een technisch probleem. Bij Vlucht-Vertraagd.nl kun je jouw claim geheel vrijblijvend en gratis indienen - je betaalt enkel een 25% succes fee indien wij je ook daadwerkelijk uitbetaald krijgen.

➜ Vlucht vertraagd of geannuleerd? Check gratis jouw recht op compensatie!

Wil je op de hoogte blijven van onze blogposts? Volg ons op Facebook en Twitter.


Trustpilot reviews van Vlucht-Vertraagd.nl