Banner pic resized 1300

7 tips om zo comfortabel mogelijk te vliegen bij langeafstandsvluchten

woensdag 13 maart 2019

Vaak geldt: hoe exotischer de bestemming, hoe langer de reis. Degenen die naar verre landen reizen om nieuwe avonturen te beleven, moeten soms duizenden kilometers overbruggen en enkele uren in een vliegtuig doorbrengen. Als je niet weet waar je op moet letten en hoe je je het beste kunt voorbereiden op een lange vlucht, kan een vliegtuig verschrikkelijk zijn. Maar dit hoeft niet!

Met deze tips en trucs kun je ontspannen en zonder stress aankomen op je vakantiebestemming, ondanks de lange vluchtduur. Zo begint je nieuwe avontuur op de juiste manier.

1. Denk goed na over welke vliegtuigstoel je kiest

Om je gewenste stoel te krijgen, moet je zo vroeg mogelijk inchecken voordat je op reis gaat. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden 72 uur voor vertrek online inchecken aan. Je kunt niet alleen vooraf een stoel reserveren, je kunt ook veel tijd besparen op de luchthaven door simpelweg je e-ticket te downloaden op je smartphone of tablet.

De keuze van de stoel voor een langeafstandsvlucht, die in extreme gevallen tot 20 uur kan duren, is erg belangrijk, afhankelijk van je voorkeuren. Of je nu liever bij het raam of in het gangpad zit, bijvoorbeeld. Het duidelijke voordeel van een stoel bij het raam is de mogelijkheid om tegen de vliegtuigmuur te leunen en dus de betere kans om tijdens het reizen een slaap te vinden. En als dat niet werkt, kun je altijd nog de buitenwereld observeren.

Als je echter vaker naar de toilet moet of af en toe de benen wil strekken (een aanrader voor langeafstandsvluchten), is een gangpadstoel gemakkelijker, omdat je dan niemand lastig valt.

De slechtste stoel is doorgaans de middelste stoel, omdat deze geen van beide voordelen heeft. Met een beetje geluk blijft de stoel vrij en heb je extra ruimte op je lange reis!

Having comfortable seats in long haul flights

2. Draag comfortabele reiskleding

Comfortabele kleding is een must tijdens langeafstandsvluchten. Bijna niemand vindt het fijn om urenlang in een strakke spijkerbroek in een vliegtuig te zitten. Losse en stretchy broeken zijn beter geschikt, waarbij je ook geen last hebt van lelijke uitstulpingen op je knieën na de vlucht. Omdat de temperaturen aan boord kunnen variëren van veel te warm tot ijskoud, helpt het ook om meerdere lagen mee te nemen.

Om een ​​stijve nek of vervelende keelpijn te voorkomen, is een sjaal ook extra handig, omdat de airconditioningsystemen soms veel te hard staan. En last but not least: doe je schoenen uit en draag warme knuffelsokken voor nog meer comfort.Comfortable clothing during Long haul flights

3. Drink genoeg water! Vliegtuigen hebben de neiging erg droog te zijn

Omdat de lucht in het vliegtuig erg droog is en onze slijmvliezen er sterk onder kunnen lijden, moet je altijd voldoende water consumeren, vooral bij een langeafstandsvlucht. Het is beter om tijdens de vlucht geen koffie of alcoholische dranken te nuttigen, omdat ze je alleen maar nog meer uitdrogen.

Extra tip: gooi je drinkflesje vooraf niet weg: leeg hem in een prullenbak of toilet en vul hem opnieuw na het inchecken. Veel luchthavens hebben nu speciale kranen voor drinkwater. Anders kun je ook water kopen na het veiligheidscontrolepunt, wat vaak goedkoper is dan in het vliegtuig zelf. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden je echter gratis drankjes aan boord van langeafstandsvluchten. Echter, sinds de opkomst van budgetvluchten is het zeer aannemelijk dat je jezelf in een 7-uurs vlucht kunt vinden waarin je zelfs voor water moet betalen.

Stay hydrated during long haul flights

4. Neem je eigen snacks mee aan boord

Controleer van tevoren of de catering bij de prijs is inbegrepen. Met goedkope luchtvaartmaatschappijen moet je het eten van tevoren bestellen of, net als met easyJet en Ryanair, koop je het aan boord.

Je moet er echter te allen tijde rekening mee houden dat je niet zo gauw getrakteerd zult worden op culinaire hoogstandjes. Neem voor de zekerheid snacks mee en trakteer jezelf op enkele lichte hapjes.

Als je een vegetarisch of veganistisch dieet hebt, of als je bepaalde voedingsmiddelen niet kunt eten, kun je eten vooraf bestellen via de website van de luchtvaartmaatschappij. Ouders kunnen ook speciale baby- en kindermenu's aanvragen voor hun kinderen. Aangezien de speciale menu's meestal als eerste worden uitgedeeld, krijg je je eten zelfs vóór alle andere passagiers!

Carry your snacks during long haul flights

5. Slaap veel tijdens de vlucht

Probeer tijdens je lange afstandsvlucht zo veel mogelijk te slapen, want dat kan je lichaam goed gebruiken! Om echter een vervelende jetlag tegen te gaan, moet je je slaap- en eetritme aanpassen aan de tijd op je bestemming in het vliegtuig.

Wees ook voorbereid op storingen zoals ruis en fel licht: het is het beste om oordopjes of een goede koptelefoon te gebruiken voor het dempen van geluid en voor het licht kun je een slaapmasker omdoen. Denk ook aan een nekkussen om te voorkomen dat je wakker wordt met een stijve nek of op de schouder van een vreemde naast je.

Sleep a lot during a long haul flight

6. Neem genoeg entertainment mee aan boord

Je kunt bij vrijwel elke lange vlucht vooraf online bekijken welke entertainmentprogramma's worden aangeboden door de luchtvaartmaatschappij. Zit hier niks bruikbaars tussen, dan kun je je eigen films of series bijvoorbeeld vooraf downloaden op je smartphone, laptop of tablet en ze tijdens de vlucht bekijken.

Met muziek of een podcast kun je ook achterover leunen, je ogen sluiten en denken aan je bestemming. Natuurlijk kunt je de lange vliegtijd ook gebruiken om eindelijk dat uitgestelde werk af te krijgen of om die paar boeken eindelijk eens uit te lezen. En met de Nintendo Switch kun je tegenwoordig ook nog eens heel gemakkelijk onderweg gamen! Op de meeste langeafstandsvluchten heb je een stopcontact tot je beschikking, dus elektriciteit zou geen issue moeten zijn.

Avoid getting  bored on a long haul flight

7. Vergeet niet dat vertragingen en annuleringen op langeafstandsvluchten je compensatie bieden

Een langeafstandsvlucht kost altijd veel tijd. Als de duur van de reis echter nog verder oploopt als gevolg van een vertraging in de vlucht of annulering, heb je mogelijk recht op een vergoeding tussen 250 en 600 euro.

Volgens de Europese regulatie CE 261/2004 heb je in het geval van een vertraging van meer dan 3 uur of een annulering binnen de Europese Unie recht op compensatie. Dit is echter wel alleen zo als het door een reden komt die te verwijten valt aan de airline, zoals een technisch probleem. Je kunt je claim bij ons geheel vrijblijvend en gratis indienen - je betaalt enkel een 25% succes fee indien wij je ook daadwerkelijk uitbetaald krijgen.

➜ Check je vlucht

Trustpilot reviews van Vlucht-vertraagd.nl