Photo 1530521954074 e64f6810b32d

Koffer kwijt op Schiphol? - weet wat je moet doen!

woensdag 8 augustus 2018

Kennis is macht, maar kennis delen is kracht. Om je stress te voorkomen delen we graag tips met wat je moet doen als je je bagage bent verloren op Schiphol Airport. We kunnen ons best voorstellen dat je in alle paniek niet weet waar je moet beginnen.

Bagage verloren op Schiphol

Ben je op Schiphol je koffer verloren? Check eerst de gevonden voorwerpen. In eerste instantie worden koffers, tassen en andere voorwerpen daarheen gebracht. Ben je je koffer kwijtgeraakt voordat je bent ingecheckt. Ga dan eerst naar een van de informatiebalies op Schiphol voor je bagage. Deze zijn te vinden in de lounges en op vertrek- en aankomstniveau.

Je rechten als je bagage is vermist, vertraagd of beschadigd

Wanneer je koffer vermist, vertraagd of beschadigd is, heb je recht op een vergoeding. Hiervoor moet je de luchtvaartmaatschappij waarmee je vloog aanschrijven, want zij zijn hiervoor verantwoordelijk en je kunt tot een maximum van €1300,- claimen. De luchtvaartmaatschappij vergoedt de vervangende spullen die je echt nodig hebt, zoals toiletartikelen.

Vul een PIR-formulier in

Met het Property Irregularity Report kun je een klacht indienen. Met de bagagesticker op je vliegticket kun je aantonen dat je bagage onder jouw ticket is ingecheckt. En vergeet geen kopie te vragen!

Check je reisverzekering

Als je een reisverzekering hebt, kun je ook via je verzekering een vergoeding krijgen. Check je polis of je recht hebt. Soms is het beter om via je reisverzekering een claim in te dienen, want het kan zijn dat je dan meer terugkrijgt.

Wat doet Schiphol met niet-opgehaalde koffers?

Schiphol zelf doet in principe niks met de koffers die bijvoorbeeld op de bagageband blijven liggen. Dit is namelijk de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Deze checken een half uur nadat iedereen z’n bagage heeft gehaald wat er is blijven liggen. De koffers die blijven liggen worden opgeslagen in een magazijn en vijf dagen bewaard. Wordt de koffer na 5 dagen niet opgehaald, dan wordt de koffer naar het hoofdkantoor gestuurd en hier nog drie maanden bewaard. Is er na drie maanden nog geen eigenaar gevonden, dan wordt de koffer vernietigd.

Compensatie bij vlucht vertraging, annulering en overboeking

Vluchtvertragingen gaan vaak gepaard met verloren bagage en met name gemiste connecties kan het proces van de koffer naar de juiste bestemming flink ontregelen. Naast de schadevergoeding voor verloren bagage, kun je ook een vergoeding krijgen voor je vluchtvertraging. Je kunt tot €600,- krijgen voor je vertraagde vlucht en je kan tot op 2 jaar na de vluchtdatum nog een claim indienen. Weten of je een compensatie kunt ontvangen voor je vluchtvertraging? Maak gebruik van onze claim calculator. Deze is gratis en vrijblijvend!