De kniebeschermer - stop stoelen van achterover leunen en start ruzies!

woensdag 27 juni 2018

Welkom bij de wekelijkse survivaltip van Vlucht-vertraagd.nl voor vliegtuigpassagiers! Deze week is onze tip gehuld in controverse omdat het veel passagiers hebben laten weten of het wel of niet gebruikt zou moeten worden. Deze tip draait om een gadget die bekend staat als de kniebeschermer.

Het scenario: je bent een lange passagier en je gaat zitten in je al te krappe stoel met beperkte beenruimte. Zodra het vliegtuig is opgestegen, ze de passagier voor je zijn stoel in ligstand. Wat direct als indringing op je persoonlijke ruimte voelt, en resulteert wat als een kleine foltering voelt de hele vlucht. En hier komt de kniebeschermer van pas!

Wat is de kniebeschermer?

Onze stagiair schoot in de lach toen hij realiseerde wat het nu precies is, maar de kniebeschermer is een apparaat dat voorkomt dat de passagier voor je in ligstand kan! Zoals hieronder te zien, vergrendelt dit apparaat de stoel voor je op zijn plaats, zodat je de broodnodige beenruimte hebt. De kniebeschermer kan een essentieel hulpmiddel voor het overleven van het vliegtuig zijn, vooral voor grotere of gemakkelijk geïrriteerde passagiers die hun ruimte op prijs stellen!

Hoe denkt het algemene publiek over de kniebeschermer?

De publieke opinie is verdeeld (zoals zo vaak gebeurt). Een pol door YouPov opgesteld in 2014 stelde de volgende vraag:

"Een bedrijf met de naam 'Knee Defender' verkoopt een apparaat dat voorkomt dat de passagier voor je niet achterover kan leunen. Denk je dat het een acceptabele of onaanvaardbare vliegtuigetiquette is om een product als dit te gebruiken? "

Acceptabel - 16%

Onacceptabel - 65%

Niet zeker - 18%

Deze peiling werd wel in 2014 genomen, omdat luchtvaartmaatschappijen de beenruimte in veel van hun vliegtuigen verder hadden verkleind. Dit kan natuurlijk invloed hebben gehad op de resultaten!

Welke airlines hebben de kniebeschermer verbannen?

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben het gebruik van de kniebeschermers volledig verboden, maar dit zijn voornamelijk luchtvaartmaatschappijen in Noord-Amerika en Australië. Voorbeelden zijn Air Canada, American Airlines, Continental Airlines, Delta Airlines, Jetstar en Qantas.

Luchtvaartmaatschappijen in Europa lijken er minder streng over te zijn. De kniebeschermer is toegestaan op Virgin Atlantic en EasyJet. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben het probleem volledig verholpen door niet-verstelbare stoelen te plaatsen zoals Ryanair. Van de Britse luchtvaartmaatschappijen heeft alleen British Airways het gebruik van de kniebeschermer ontmoedigd, maar heeft het product niet verboden.

Noodlandingen en ruzie tussen passagiers

Passagiers op een vlucht van United Airlines zaten geschokt in het toestel nadat een gevecht tussen twee passagiers uitbrak. De commotie begon allemaal toen een vrouw op de vlucht haar stoel naar achter wilde leunen, maar dit lukte niet. Het werd al snel duidelijk dat de man achter haar een kniebeschermer had gebruikt om te voorkomen dat ze achterover leunde! Nadat hij had geweigerd het apparaat te verwijderen, werd ze zo boos dat ze haar drankje in het gezicht van de man gooide!

Als gevolg hiervan maakte de vlucht een noodlanding in Chicago, waar beide passagiers werden verwijderd! Gek toch? Er is geen verklaring afgelegd door de vrouwelijke passagier, maar de man heeft volgehouden dat hij de kniebeschermer blijft gebruiken.

Ons oordeel?

Aangezien Vlucht-vertraagd.nl een bedrijf is om compensatie te claimen bij vertraging, hebben we de rechten van de passagiers altijd voorop staan en dus ook bij deze survivaltips. In de tip van deze week zijn er echter enkele morele kwesties om over na te denken. Wij geloven dat de beste optie is om effectief te communiceren met passagiers om je heen. Als je niet wil dat de passagier voor je naar achter leunt, kan je vriendelijk vragen om dat niet te doen. Maar ook als je zelf je stoel naar achter wil gooien, kun je dat ook communiceren! Zo is iedereen ingelicht en kunnen nare situaties worden voorkomen! Als je de kniebeschermer graag wil gebruiken, dan ben je vrij om dat te doen!

Een extra tip voor een extra zakcentje

We willen vraag ook nog de tip met je delen dat jij als passagier rechten hebt als je vertraagd bent met je vlucht. Je kunt namelijk hiervoor compensatie claimen! Dit geldt overigens ook voor wanneer je vlucht geannuleerd is of wanneer je bent geweigerd op een vlucht. Check gratis en vrijblijvend je vlucht via onze claim calculator!