Easy Jet Opmerkelijke compensatie verhalen weetjes en geschiedenis

easyJet - Opmerkelijke compensatie verhalen, weetjes en geschiedenis

maandag 18 juni 2018

Welkom bij de wekelijkse airline blog van Vlucht-vertraagd.nl! Elke week delen we de ins en outs met je over Europese airlines. De geschiedenis, leuke weetjes, voordelen en leuke verhalen komen wekelijks aan bod. Op deze manier krijg je meer te weten over de airlines waar je mee vliegt en helpt je met het zoeken van airlines waar je in de toekomst mee wil vliegen. Voordat je gaat oordelen: onthoud dat iedere airline wel zijn horrorverhalen heeft!

Gestart in 1995, beursgenoteerd in 2000 en Easyjet verhuist binnenkort naar Oostenrijk door de Brexit

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om de geschiedenis van easyJet te weten. De airline is namelijk vrij jong om wereldwijd zo succesvol te zijn en is vliegensvlug gegroeid. De tijdlijn hieronder geeft inzicht in hoe snel easyJet in de afgelopen jaren van niks naar een van de grootste airlines in de luchtvaart is geworden.

1995 - easyJet is opgericht door de Griekse zakenman Stelios Haji-Ioannou. Hij huurde toen der tijd twee Boeing 737 toestellen en voerde in eerste instantie alleen vluchten uit tussen Luton Airport , Glasgow en Edinburgh

1996 - easyJet kreeg een eigen vliegtuig en vloog haar eerste internationale route naar Amsterdam

1997 - easyJet ontving haar luchtvervoercertificaat (hiervoor werden haar vluchten uitgevoerd door GB Airways en Air Foyle.

1998 - de airline kocht voor 40% aandelen in TEA Basel in Zwitserland en wijzigde de naam van de airline naar easyJet Switzerland.

2000 - beursgenoteerd op de London Stock Exchange

2002 - Acquisitie met concurrent GoFly en opende de basis op Gatwick Airport

2003 - 2007 opende basissen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje waardoor ze haar aanwezigheid aantoonde in heel Europa

2013 - gepromoveerd tot de FTSE 100 and lanceerde de honderdste route vanaf Gatwick Airport

2017 - aankondiging van de opening van een nieuw Europees hoofdkantoor in Oostenrijk na Brexit

Feiten en cijfers over easyJet

Bij Vlucht-vertraagd.nl zijn we gek op feitjes en cijfers, dus deze konden je ook niet voor easyJet weerhouden. We delen natuurlijk graag wat data met je verzameld uit onze eigen vluchtstatistieken en van de officiële website van easyJet.

Grootte vloot: 193 toestellen (en meer besteld in 2018!)

Totaal aantal passagiers: Volgens easyJet heeft de airline vorig jaar 80.249.672 passagiers vervoerd, maar 4 airlines in Europa hebben er meer vervoerd!

On time performance: Volgens Vlucht-vertraagd.nl is van januari tot maart (2018) 80,78% van de vluchten op tijd vertrokken. Dit houdt in dat 80,78% van de easyJet vluchten binnen 15 minuten van het geplande vertrek zijn vertrokken (niet slecht!). Ter vergelijking hebben we alle Britse airlines op een rijtje gezet.

UK airlines on time performance in het eerste kwartaal van 2018:

 1. Jet2 - 81,91%

 2. RyanAir - 81,44%

 3. Flybe - 81.36%

 4. EasyJet - 80,78%

 5. British Airways - 78,96%

 6. Virgin Atlantic Airways - 76,50%

 7. TUI Airways (TOM) - 75,97%

 8. Thomas Cook Airlines (TCX) - 72,83%

Aantal vertragingen

In het laatste kwartaal (januari t/m maart 2018) waren er in totaal 22.993 easyJet-vluchten vertraagd. De airline is natuurlijk nog ver weg van perfectie (maar een on time performance van 100% is natuurlijk onmogelijk). Maar zoals we al zeiden: een vlucht is vertraagd wanneer deze met meer dan 15 minuten dan de geplande tijd vertrekt en daarom zijn hebben alle 22.993 passagiers recht op compensatie.

Leuk weetje: easyJet heeft in een jaar ongeveer 2 miljoen broodjes met bacon verkocht aan boord. Als je al deze broodje uit zou spreiden, dan kom je van Venetië tot Wenen!

Shackleton de beer, handgebaren en een familie instapweigering

Bij Vlucht-vertraagd.nl horen we de meest wonderbaarlijke verhalen van passagiers. Deze verhalen variëren van leuke en grappige verhalen tot horrorverhalen.Toch zorgen deze verhalen voor veel leesplezier!

 • Een hartverwarmend verhaal over easyJet is de sage van Shackleton de beer (zie hieronder). Toen een knuffelbeer achterbleef tijdens een easyJet-vlucht, besloot kapitein Clutterbuck (de piloot) om Shackleton (twijfelachtige naamkeuze) de beer mee te nemen op de rest van zijn vluchten. Hij deed dit in de hoop dat hij Shackleton ooit aan zijn rechtmatige eigenaar kan teruggegeven worden.

 • Een treuriger verhaal met betrekking tot easyJet was toen een gezin van vier personen tot een easyJet-vlucht werd geweigerd omdat ze geen volwassene konden vinden die naast hun kinderen zat (ze konden ook geen stoelen bij elkaar krijgen). Omdat geen enkele passagier bood om te verhuizen, werd het gezin van de vlucht gezet. Hun ellende eindigde daar niet. Toen ze thuiskwamen, werd hun hond ziek en moest hij worden ingeslapen. Over pech gesproken! Gelukkig had het gezin dankzij de EU-wetgeving recht op compensatie voor de instapweigering. Wil jij meer weten over je passagiersrechten? Lees ze hier.

 • Een laatste fascinerend easyJet-verhaal is dat hun bemanning geheime handgebaren gebruiken om te communiceren over bestellingen. Hoewel iedereen denkt dat de handbewegingen een PR-stunt is, beweert easyJet dat dit verhaal waar is. Hieronder een voorbeeld van een handgebaar die de crew gebruikt om te communiceren.

Voordelen van vliegen met easyJet

Sommige verhalen hebben easyJet misschien in een kwaad daglicht gezet en dat is zeker niet altijd terecht. Het is een van ‘s werelds toonaangevende luchtvaartmaatschappijen en daarom hebben we een lijst opgesteld met de voordelen van het vliegen met easyJet:

 1. easyJet is een geweldige luchtvaartmaatschappij voor zakenreizen als vrije tijd. De airline ontving de Best Short-Haul Airlines bij de Business Travel Awards van 2018. Het is duidelijk dat ze iets goed doen!

 2. easyJet beloont zijn trouwe klanten door hen uit te nodigen lid te worden van hun vluchtclub (niet te verwarren met hun vechtclub). Voordelen van het lidmaatschap zijn betere tarieven, gratis annuleringen en wijzigingen van passagiersnamen en nog veel meer!

 3. easyJet staat bekend om zijn goedkope vluchten. Samen met Ryanair maken zij het reizen per vliegtuig aantrekkelijker door hun lage prijzen en het aantal beschikbare routes dat blijft stijgen. Zoek je naar een goedkoop uitstapje, dan kan je trip bij easyJet beginnen.

 4. Naast één handbagage mogen easyJet-passagiers gratis meerdere extra items meenemen zoals een paraplu, een jas, krukken, wandelstok en een standaard boodschappentas met belastingvrije spullen die op de luchthaven zijn gekocht.

Compensatie claimen voor een vluchtvertraging met easyJet

Hopelijk vond je het leuk om meer te weten te komen over easyJet! Ondanks de efficiënte en professionele ervaring van luchtvaartmaatschappijen, zijn veel passagiers die met easyJet vliegen nog steeds vertraagd (om even terug te komen op de 20.000 passagiers die in het eerste kwartaal van 2018 zijn vertraagd).

Bij Vlucht-vertraagd.nl zijn we gespecialiseerd in het claimen van compensatie voor vertraagde passagiers. Reizigers die met vertraging aankomen op hun eindbestemming kunnen tot op €600,- per persoon terugkrijgen van de luchtvaartmaatschappij. Heb jij een vertraging gehad met easyJet of een andere luchtvaartmaatschappij? Check gratis en vrijblijvend je vlucht in onze claim calculator!