Weet jij waarom alle vliegtuigen wit zijn

Weet jij waarom alle vliegtuigen wit zijn?

vrijdag 16 maart 2018

Is het je ooit opgevallen dat alle vliegtuigen wit zijn? Het is zo normaal dat het niemand eigenlijk is opgevallen, maar alles is er voor een reden en ook de kleur van vliegtuigen. Wij geven je 5 verrassende redenen waarom:

  1. Voor de koelte in de cabine: net zoals jij geen zwarte jeans draagt op een zonnige dag, is het ook niet verstandig om het vliegtuig zwart te verven, want zwart houdt warmte vast en wit weerkaatst het zonlicht. Zo blijven alle belangrijke onderdelen in het vliegtuig koel, waaronder de cabine.

  2. Het voorkomen van bird strike: uit een Amerikaans onderzoek uit 2011 bleek dat vogels beter in staat zijn een wit vliegtuig te ‘herkennen’ en het te ontwijken.

  3. Beschadigingen en scheurtjes zijn beter te zien in wit lak dan in een donkere kleur, wat natuurlijk heel belangrijk is op te detecteren!

  4. Wit is goedkoop! Een vliegtuig lakken heeft zo’n 250 liter verf nodig en witte lak is nu eenmaal standaard en dus goedkoper.

  5. Er is ook nagedacht om helemaal geen kleur aan te brengen en ze gewoon metaalkleurig te laten, maar het polijsten van metaal kost in onderhoud veel meer dan ze te wit te lakken.

Geef toe! Je hebt eigenlijk nooit over waarom vliegtuigen wit zijn. Nu heb jij een leuk weetje te vertellen op de vrijmibo ;)