Screenshot 29

Vluchten geannuleerd: na Transavia ook een staking bij Air France

woensdag 21 februari 2018

De vakbonden waarschuwden al eerder voor een staking op donderdag, maar nu lijkt het ook voor Air France realiteit. In deze situatie vertrekken veel vliegtuigen niet of met behoorlijke vertraging. Reizigers hebben dan waarschijnlijk recht op compensatie. Dit kunnen zij direct checken via onze slimme 'claim calculator'. Deze rekent gelijk uit hoe hoog het bedrag van de compensatie waarschijnlijk is.

Salaris Air France al zes jaar niet op inflatie gecorrigeerd

Vakbonden die de piloten, het cabinepersoneel en de grondmedewerkers vertegenwoordigen, eisen een algemene loonsverhoging van zes procent. Zij wijzen erop dat de lonen de afgelopen zes jaar niet gecorrigieerd zijn voor inflatie, en vinden dat de sterk verbeterde financiele resultaten ruimte bieden voor wat extra's voor het luchtvaartpersoneel.

Compensatie voor de staking van Air France?

Overleg tussen de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden heeft niets opgeleverd. Het gesprek bleek 'een pure formaliteit' omdat de directie niet bereid bleek tot echte onderhandelingen, laten de bonden in een gezamelijke verklaring weten. Doordat de staking aangekondigd is, hebben passagiers waarschijnlijk recht op compensatie. Volgens de Europese wetgeving hebben Air France en ook de gedupeerde Transavia-passagiers waarschijnlijk recht op een vergoeding tot  600,- euro per persoon.

Ben jij (of ken je iemand) die vanochtend niet met Transavia heeft kunnen vliegen vanwege de pilotenstaking? Dit is wat je moet doen: is je vlucht vertraagd, dan heb je bij een vertraging van meer dan drie uur recht op compensatie.

  • Check je vlucht nadat je geland bent op je eindbestemming via de Vlucht-vertraagd.nl calculator. Als je vlucht is geannuleerd, dan moet Transavia een vervangende vlucht voor je regelen of een teruggave van het bedrag van de ticket. Daarnaast heb je recht op compensatie tot €600,- per persoon. De hoogte van je compensatie wordt bepaald door de lengte in kilometers van je vlucht. In Nederland kun je nog tot twee jaar na je vlucht je compensatie claimen.

  • Het is van belang dat je je vluchtnummer en vluchtdatum bij de hand hebt, om een claim te kunnen indienen. Als je het ingevoerd hebt, gaan wij voor jou aan het werk bij Transavia of Air France.