Piloten staking transavia

Staking bij Transavia, dat betekent recht op compensatie

maandag 19 februari 2018

Vorige week werden passagiers op Nederlandse luchthavens door middel van flyers gewaarschuwd voor een eventuele pilotenstaking op korte termijn van Transavia. De directie van Transavia probeerde tot een overeenkomst te komen voor een nieuwe cao, maar dat is wederom niet gelukt. Sindsdien werken Transavia-piloten al meer dan een jaar zonder cao en dit heeft ertoe geleid dat zij nu gaan staken.

7000 gestrande passagiers

Op de flyer staat dat de zogenoemde Transavia-cao vliegers voor een dilemma staan: staken en daarmee hun gewaardeerde passagiers teleurstellen of op een ongezonde manier doorwerken. Zaterdag is aangekondigd om toch hun gewaardeerde passagiers teleur te stellen door het werk neer te leggen van zondagnacht 00:00 tot maandagmiddag 12:00. Volgens consumentenwebsite Vlucht-vertraagd.nl worden 7000 passagiers getroffen door de staking.

Onvoorspelbare werktijden

Volgens de woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers zijn de werktijden voor de piloten erg onvoorspelbaar waardoor het haast onmogelijk is om werk en privé te combineren. "Je kunt bijna niks plannen. Dat zorgt voor veel stress bij gezinnen'', aldus de woordvoerder van de VNV.

Geld terug bij annulering door staking

Door de pilotenstaking is het vliegverkeer van Transavia ontregeld. Dertig vluchten zijn geannuleerd of vertraagd. De gedupeerde passagiers hebben hierdoor recht op compensatie volgens de Europese wetgeving voor passagiersrechten, omdat de verantwoordelijkheid bij Transavia ligt. Bij annulering is het ook de taak van Transavia om haar passagiers van een nieuwe vlucht te voorzien. Volgens de Europese wetgeving hebben Transavia-passagiers recht op een vergoeding tot €600,- persoon.

Wat te doen als jouw vlucht geannuleerd is door de staking?

Ben jij (of ken je iemand) die vanochtend niet met Transavia heeft kunnen vliegen vanwege de pilotenstaking? Dit is wat je moet doen: is je vlucht vertraagd, dan heb je bij een vertraging van meer dan drie uur recht op compensatie.

  • Check je vlucht nadat je geland bent op je eindbestemming via de Vlucht-vertraagd.nl calculator. Als je vlucht is geannuleerd, dan moet Transavia een vervangende vlucht voor je regelen of een teruggave van het bedrag van de ticket. Daarnaast heb je recht op compensatie tot €600,- per persoon. De hoogte van je compensatie wordt bepaald door de lengte in kilometers van je vlucht. In Nederland kun je nog tot twee jaar na je vlucht je compensatie claimen.

  • Het is van belang dat je je vluchtnummer en vluchtdatum bij de hand hebt, om een claim te kunnen indienen. Als je het ingevoerd hebt, gaan wij voor jou aan het werk bij Transavia.