Cave 96524 960 720

Dé winterstad van Nederland: Valkenburg

vrijdag 8 december 2017

Handschoenen aan op de fiets, donker om 16:00, oliebollenkramen op elke hoek van de straat. Yep.. Het is weer winter. De zomer is in een oogwenk voorbijgevlogen met welgeteld 70 warme zomerdagen en een teleurstellende frisse herfst (kan je je nog de oktober van 2014 herinneren toen het 30 graden was?). Oké, officieel is het pas 21 december om 17:28 uur winter, maar in Nederland voelt twee derde van het jaar als winter, dus we klagen er lekker op los!

Verschijnt er een grote glimlach op je gezicht wanneer je dit leest? Dan richten we ons naar jou, want om optimaal te genieten van de winter en/of kerst, hoef je niet ver te reizen. Want wij hebben dé winterstad gewoon in het zuiden van onze eigen landje, namelijk in Valkenburg. Cliché? Jazeker! Maar dat maakt het er niet minder leuk op!

Sprookjesachtig verlicht

We hoeven je vast niet te vertellen dat er kerstmarkten (zowel bovengronds als ondergronds) te vinden zijn, want daar staat Valkenburg bekend om. Maar wist je ook dat er een heuse Christmas Parade door het centrum van Valkenburg rijdt. Je kunt twee keer in de week sprookjesachtig verlichte praalwagens bewonderen. Wie slim is, gaat op het Walramplein staan, want hier komt de parade zelfs twee keer voorbij!

De lekkerste kerstwandeling van Nederland

De Route d’Amuse is niet zomaar een wandelroute, maar eentje waar je je buikje vol kunt eten! Er zijn drie verschillende routes met vijf stopplaatsen waar je een heerlijke amuse krijgt op vertoon van je coupon. De tocht die kan oplopen tot acht kilometer is er in Wandelroute Geel, Blauw en Rood. Met de gele route meander je door Valkenburg langs de Geul. Neem je de blauwe route dan volg je een middeleeuwse route en kom je langs de historische stadspoorten. Met de rode wandelroute vertrek je vanaf het hartje van Valkenburg naar de top van de Cauberg. Alle routes creëren een aardige eetlust, dus goed dat ze gecombineerd zijn met eten!

Voor de Grinches onder ons

Wil je juist alles wat met Kerst te maken heeft het liefst vermijden? Ondanks dat Valkenburg de kerststad van Nederland is, kan je net zoals de Grinch naar de hoogste top van Limburg vluchten om al de Kerstfestiviteiten te vermijden. Want op de Cauberg is de prachtige spa Thermae 2000 te vinden. Schud alle stress van 2017 van je af met een duik in het thermale water wat wonderen doet voor je lichaam en geest. Niks schreeuwt meer ontspanning dan met je badjas voor de openhaard met een warme chocolademelk