Aircraft 1526567 960 720

Shortcut in de lucht? Hoe airlines hun vertraging minimaliseren

vrijdag 1 december 2017

Bij Vlucht-vertraagd.nl ontvangen we veel claims die we jammer genoeg niet kunnen accepteren omdat ze niet lang genoeg vertraagd zijn om in aanmerking te komen voor compensatie. Het komt vaak voor dat een vlucht meer dan drie uur vertraagd is bij vertrek, maar dat de vlucht uiteindelijk in aankomst minder is vertraagd. Zelfs een minuut verschil kan al uitmaken of je wel of geen compensatie ontvangt. De duur van de vertraging stopt op het moment dat de deuren van het toestel opengaan en is dat meer dan drie uur dan heb je recht op een vergoeding van maximaal €600,- per persoon. Dit is natuurlijk ook nog afhankelijk van de reden van vertraging!

Airlines zijn dondersgoed op de hoogte van de passagiersrechten en hebben een ruim scala aan strategieën om zo snel mogelijk op de eindbestemming te komen. Ondanks de frustratie van het wachten bij de gate, of nog erger, in het vliegtuig zelf, hebben piloten trucjes om de totale vertragingstijd te verminderen om te voorkomen dat er uitbetaald moet worden.

Velen denken dat de makkelijkste manier om sneller op locatie te komen is om plankgas te geven, maar dat is verrassend genoeg niet wat normaliter gebeurt. Dit plan zou alleen maar resulteren in een drastisch brandstofverbruik en dat zou alleen maar naar een groter risico leiden: het vliegtuig redt het niet naar de eindbestemming..

Het geheim tot het verminderen van reistijd, is net zoals in het leven, shortcuts nemen. Aangezien vliegtuigen geen vooraf bepaalde rechte routes hebben, maar eerder denkbeeldige puntjes volgen, kunnen zij makkelijk van de route afwijken. Na de goedkeuring van de luchtverkeersleiding, kunnen piloten een aantal puntjes overslaan en hiermee de vluchtvertraging verminderen. Maar ook zelfs deze strategie gaat niet altijd op. Het weer is nooit volledig te voorspellen en de medewerking van de luchtverkeersleiding ook niet. Dit is waarom in veel gevallen de kansen dat een vlucht daadwerkelijk veel korter zal zijn erg minimaal waardoor passagier toch in aanmerking komen voor compensatie.