Latvia 912348 960 720

Riga – fris en groen

vrijdag 10 november 2017

Onze jaarlijkse vakantiedagen laten het niet toe om alle steden in de wereld te bezoeken. Iedere dag komen we een interessante stad tegen die we dolgraag willen bezoeken. Er zijn genoeg steden die nog niet ontdekt zijn door het grote publiek, maar die zeker de moeite waar zijn om te bezoeken. Daarom delen wij graag elke week een onderschatte stad met je in de hoop dat dit je inspireert om kleine, leuke steden ook een kans te geven!

Deze week nemen we een bezoekje aan Riga, Letland. Letland? Ja zeker! We vliegen richting Noordoost-Europa om een kijkje te nemen in deze bijzondere stad! De meeste bezoekers worden blij verrast wanneer ze deze stad bezichtigen, omdat ze gewoonweg niet weten wat ze te wachten staat.

Even een geheugenopfrisser: Letland is een van de Baltische eilanden aan de Oostzee. Letland telt een kleine twee miljoen inwoner en maakt een van de dunbevolkte landen van Europa. In de zomers kan je een aangenaam temperatuurtje van 25 graden verwachten en in de winter ongeveer rond de nul graden. Letland wordt begrensd door Litouwen, Estland en Wit-Rusland (krijgen jullie ook een Eurovisie Songfestival vibe wanneer je deze landen hoort?).

Waarom Riga?

De pastelkleurige stad is budgetvriendelijk en is een mix van tijdloze traditie en bruisende energie gecombineerd met sprookjesachtige straten. Ook is Riga een waar genot voor je smaakpupillen. De Centrale Markt van Riga is een schatkist aan heerlijk eten. Daarnaast zijn er genoeg dingen te doen tijdens een stedentrip bijvoorbeeld in de buitenwijk van de stad zit kattencafé Minka waar je onder genot van een koffietje lekker kan knuffelen met talloze katten.

Park voor geliefden

Behoefte aan groen? Neem een bezoekje aan het romantische en kleurrijke Bastion Hill park. Dwars door dit park loopt een kanaal en op de brug kun je samen met je geliefde een slotje aan de brug hangen om jullie liefde te vereeuwigen. Met mooi weer is het een mooie plek om te picknicken of te varen en in de winter kun je er de eendjes en zwanen voeren bij het speciale zwanenhuisje. En als je mazzel hebt, spot je misschien Letlands bijzondere inwoner: de das. Bezoek je Riga alleen? Dan kan je hier ook sereen je boek lezen óf het kattencafé kan dan natuurlijk een goede ontsnapping zijn!

Een beetje zwarte balsem

Bij zwarte balsem denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een product wat in de garage thuishoort, maar je raadt nooit wat het zwarte balsem in Riga is.. Het is namelijk een alcoholisch drankje! Dit zwarte goedje heeft een bittere smaak en is een kruidenelixer gemaakt van pure wodka en was vroeger bedoeld als medicijn. Het is een echte must wanneer je in Riga bent, want je hebt volgens de locals pas Riga echt geproefd als je zwarte balsem hebt gedronken.

Van alle markten thuis

Riga heeft voor iedere soort vakantieganger wat wils, want je kunt zelfs een dagje strand pakken. Je hebt hier maar liefst 24 kilometer strand tot je beschikking. Het strand van Jurmala is erg populair in de zomer, want iedereen trekt ernaar toe wanneer de temperatuur gunstig is. Je kunt vanuit Riga hier het beste per trein heenreizen. Genoeg gebakken? Neem dan een bezoekje aan Jurmala. De houten huizen met sprookjesachtige veranda’s en houtsnijwerk en bosachtige omgeving geven een indrukwekkende zicht.

Riga is een veelzijdige stad die ontzettend veel te bieden heeft. Van strand tot prachtige architectuur en mooie stadsparken. Heeft Riga je overtuigd? Mooi zo, pak dan gauw je koffers en vlieg richting de Baltische eilanden.

Elke week nemen we een onderschatte stad onder de loep om je te inspireren deze te bezoeken. We zien je dus graag volgende week weer terug voor een nieuwe verrassende stad!