QKORLGBT9 E

De wetenschap achter waarom mensen die liever een stoel bij het raam hebben egoïstischer zijn

vrijdag 3 november 2017

Wanneer je iemand vraagt of diegene liever bij het raam of naast het gangpad zit in een vliegtuig dan heeft hij hoogstwaarschijnlijk zijn antwoord al direct klaar. En nu je dit leest, dan heb je jouw voorkeur ook al in je hoofd.

Beide plekken hebben voor- en nadelen. Een stoel bij het raam geeft je uitzicht en je kunt lekker opgekropen tegen de wand aanliggen, maar moet je ook je medepassagiers storen als je erlangs wil.

Als je aan het gangpad zit, heb je bewegingsvrijheid en kun je met je benen gestrekt zitten, maar kan je tijdens het slapen gestoord worden door je medepassagier die erlangs wil.

En in alle eerlijkheid, niemand wil in het midden zitten, want dan krijg je te maken met alle nadelen die we net hebben benoemd.

Maar even alle praktische aspecten aan de kant, want de mensen die voorkeur hebben aan een van deze plekken, hebben ook wat typerende eigenschappen. Volgens psycholoog Dr. Becky Spelman hebben raam-zitters graag de controle, zijn snel geïrriteerd, houden van nestelen en blijven graag in hun eigen bubbel. Gangpadpassagiers zijn juist het tegenovergestelde en vooral heel sociaal. Tenzij ze last hebben van claustrofobie of een zwakke blaas, dat kunnen natuurlijk ook redenen zijn om aan het gangpad te zitten.

Kortom, om mensen die de voorkeur hebben om bij het raam te zitten in het vliegtuig typeren zich daarom een tikkeltje egoïstisch.