Departure 2042513 960 720

Ryanair schrapt radicaal vluchten: recht op compensatie?

maandag 18 september 2017

Afgelopen weekend kondigde Ryanair aan de komende zes weken elke dag 50 vluchten te schrappen. De airline voert dagelijks 2500 vluchten uit. Passagiers kunnen in geval van annulering hun vlucht omboeken of hun geld terugvragen. Deze drastische wijziging komt door het personeelstekort, stakingen en achterstallige vakanties van het personeel. Door dezelfde problemen liepen in de eerste twee weken van september al 20 procent van de vluchten van Ryanair een vertraging op.

Wat zijn je rechten?

Volgens de wetgeving kan een luchtvaartmaatschappij tot op twee weken voor de vlucht het vluchtschema zonder consequenties wijzigen. Wanneer de luchtvaartmaatschappij de vlucht binnen twee weken tot op een week wijzigt, dan moet je op z’n minst met een vertraging van 4 uur aankomen op je bestemming om in aanmerking te komen voor compensatie. Wordt de vlucht binnen een week geannuleerd, dan hoef je maar met 2 uur vertraging op je bestemming aan te komen om een vergoeding te ontvangen. De hoogte van deze compensatie is afhankelijk van het aantal kilometers van het traject van de vlucht.

In dit geval heeft het overgrote deel van de gedupeerde Ryanair-passagiers recht op een vergoeding, omdat er onwijs veel vluchten abrupt zijn geschrapt. Ryanair heeft tot eind oktober vluchten geannuleerd, dus er zullen ook passagiers zijn die niet in aanmerking komen voor compensatie op basis van de schemawijzigingstermijn.

Hotelovernachtingen en extra kosten

Duizenden passagiers werden omgeboekt waardoor het kan voorkomen dat je alternatieve vlucht pas de volgende dag vertrekt. Ook deze extra kosten moet Ryanair op zich nemen. Heeft Ryanair je niet omgeboekt en heb je zelf een andere vlucht moeten boeken? Dan heb je recht op een refund van je origineel geboekte tickets.

Vertrekt je nieuwe vlucht pas de volgende dag? Dan is het ook de bedoeling dat Ryanair je hotelovernachting vergoed en eventueel vervoer naar de accommodatie toe.

Is jouw Ryanair-vlucht geannuleerd? Check dan hier of je recht hebt op compensatie.