Lightning 399853 960 720

Blikseminslag tijdens een vlucht: is het gevaarlijk?

donderdag 20 juli 2017

Op woensdagmiddag is een Corendon-toestel dat onderweg was naar Corfu getroffen door de bliksem en moest ter hoogte van Almere terugkeren naar Schiphol. Er werd uiteindelijk minimale schade geconstateerd, welke snel werd gerepareerd. De vlucht is met een kleine drie uur vertraging weer vertrokken richting Corfu.

Het komt regelmatig voor dat vliegtuigen door onweersbuien vliegen en toestellen worden vaker getroffen dan we doorhebben. Gelukkig zijn toestellen gemaakt om tegen een elektrostootje te kunnen. Vlucht-vertraagd.nl vertelt je graag meer over de gevolgen van blikseminslag bij vliegtuigen.

Wat gebeurt er tijdens een blikseminslag?

Vliegtuigen zijn zo gemaakt dat ze bliksem afleiden. De bliksem raakt het toestel op een punt en verlaat het via een ander punt weer naar de aarde. Vaak is er alleen wat roetschade, maar in ernstige gevallen kan de bliksem in de motor slaan en kan er brand uitbreken. Ook dan is er nog geen reden tot paniek, want een vliegtuig kan veilig landen met één motor (met ieder noodgeval is rekening gehouden bij het ontwerpen van vliegtuigen!).

Is het gevaarlijk?

Zoals hierboven beschreven is een blikseminslag in principe niet gevaarlijk. Als er iets misgaat, dan is dit meestal het gevolg van omstandigheden die gepaard gaan met bliksem. Bliksem geeft een harde klap en dat is wat passagiers veelal bang maakt. Naast de klap merk je niet veel aan boord. De bliksem dringt niet door tot in het vliegtuig en tast de systemen aan boord niet aan. Daarnaast zijn vliegtuigen voorzien van radarsystemen om onweersbuien te lokaliseren waardoor de vlucht omgeleid kan worden om niet door de onweersbui te vliegen.

Zoals bij de vlucht van Corendon wordt na landing een getroffen toestel gecheckt op schade en deze is in de meeste gevallen snel te repareren zodat het toestel weer veilig de lucht in kan.