De meest gevaarlijke luchthavens ter wereld

De meest gevaarlijke luchthavens ter wereld

donderdag 1 juni 2017

Wanneer je vliegangst hebt, vrees je natuurlijk het meest dat het vliegtuig waar je in zit neerstort. Maar heb je ooit nagedacht over de veiligheid van het vliegveld waaruit je opstijgt of waar je landt? Hier volgt een overzicht met de meest gevaarlijke luchthavens ter wereld.

Schotland – Barra Airport

Vanuit het vliegtuig rechtstreeks naar het strand: klinkt als een ideale vakantie, maar je krijgt al snel een ongemakkelijk gevoel wanneer je erachter komt dat de landingsbaan van het Schotse Barra direct aan het strand ligt. De drie banen van de luchthaven bestaan uit zand en worden beïnvloed door het getij. Bij hoog water is er geen vliegverkeer naar Barra Airport. Over het algemeen kunnen alleen kleine vliegtuigen gebruikmaken van deze luchthaven. Desondanks is er een dagelijkse verbinding met Glasgow.

Honduras – Tegucigalpa Airport

De luchthaven van Barra is nog niks vergeleken met Tegucigalpa Airport. De luchthaven van Honduras heeft een van de lastigste landingsbanen ter wereld, en in tegenstelling tot Barra Airport, maken ook de grotere passagiersvliegtuigen er gebruik van. De baan is namelijk slechts 2,1 km lang en landen vanaf 1.000 meter hoogte is een lastige klus aangezien toestellen hier meestal langere landingsbanen voor nodig hebben.

Daar komt ook nog bovenop dat de barre weersomstandigheden in Honduras stevige windestoten kunnen produceren. Dit in combinatie met de ligging van de baan, namelijk in een ravijn, zorgt ervoor dat de landing in een ongewoon steile hoek gemaakt moet worden. Het is dan ook niet vreemd dat piloten vaak hun landing moeten corrigeren .

Sint Maarten – Princess Juliana International Airport

De luchthaven van het Caribische eiland is populair onder vliegtuigspotters, want de landingsbaan ligt direct achter het strand. Een gevaarlijke plek aangezien het strand een drukbezocht stukje van het eiland is waar vakantiegangers maar al te graag zonnebaden. Op geen andere plek op de wereld is het mogelijk om zo dicht bij een landing te staan (of in dit geval te liggen). Er zijn al een aantal mensen gewond geraakt door de luchtdruk van de motoren van het vliegtuig of door opvliegende objecten.

Ook passagiers in het vliegtuig nemen een risico door te landen op Princess Juliana International Airport, want ook deze baan is erg kort – men zegt zelfs te kort voor de grote Boeing 747 die daar regelmatig landt.

Gibraltar

Een luchthaven kan qua drukte soms lijken op een verkeersknooppunt in het centrum van de stad, maar in Gibraltar is dit letterlijk het geval. De Winston Churchill Avenue loopt dwars door de luchthaven en moet voor ieder vertrek en landing worden gesloten!