Shutterstock 322320941

Recht op verzorging bij vertraagde of geannuleerde vlucht

maandag 22 mei 2017

De zomerperiode is in zicht en dat betekent tijd voor je welverdiende vakantie! Met het oog op de relaxtijd die je gaat doorbrengen op het strand, is elke seconde langer doorbrengen op een luchthaven het laatste waar je op zit te wachten. Maar helaas liggen vertragingen en annuleringen altijd op de loer en willen we je op de hoogte brengen van je rechten. Het doel van vakantie is natuurlijk om je stressniveau omlaag te krijgen, niet omhoog!

Verzorging bij vertraging

Wanneer je vlucht vertraagd is, heb je recht op wat te eten en te drinken, in redelijke verhouding tot de wachttijd. Er zijn genoeg luchtvaartmaatschappijen die dit niet aanbieden, dus schroom niet om hierom te vragen. Het is immers je recht! Naast een maaltijd en een verfrissing hoort de luchtvaartmaatschappij je twee gratis belletjes of de mogelijkheid om een mailtje te versturen aan te bieden. Voor de klassieke gebruikers van communicatie onder ons moet het mogelijk zijn een gratis telex- of faxbericht te versturen.

Verzorging bij annulering

In geval van een geannuleerde vlucht kan het voorkomen dat je vervangende vlucht pas de volgende dag vertrekt. In dit geval geldt de bovengenoemde verzorging. Daarnaast moet je luchtvaartmaatschappij hotelaccommodatie voor je regelen en eventueel vervoer hier naartoe. Het is absoluut niet nodig om op een luchthavenbankje de nacht door te brengen.

Niks aangeboden gekregen?

Het komt regelmatig voor dat gedupeerde passagiers zelf eten en drinken kopen en een hotelovernachting boeken. Niet getreurd, want deze kosten kun je allemaal declareren bij de luchtvaartmaatschappij. Zorg wel dat je alle bewijzen goed bewaart! Zonder bonnetjes kunnen de kosten helaas niet worden geclaimd.

Compensatie bij vertraging/annulering

Alle bovengenoemde verzorging staat los van de wettelijke compensatie die luchtvaartmaatschappijen moeten vergoeden. Hier is natuurlijk wel de reden van vertraging/annulering van belang. In geval van een buitengewone omstandigheid (denk hierbij aan weersomstandigheden of politieke onrust) hoeft de luchtvaartmaatschappij niet uit te keren. De compensatiebedragen hangen af van het aantal kilometer dat de vlucht was en kan oplopen tot maar liefst €600,- per persoon!

Was jouw vlucht vertraagd of geannuleerd en heeft de luchtvaartmaatschappij je helemaal niks aangeboden? Dien dan je claim in bij Vlucht-vertraagd.nl. Wij checken dan of je recht heb op de wettelijke compensatie en declareren je extra kosten!