Brexit 1478118 960 720

De Brexit: dit is wat vliegpassagiers moeten weten

maandag 3 april 2017

De Brexit is op 29 maart 2017 officieel in werking gezet. Hiermee is de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gestart. Dit brengt niet alleen veranderingen voor Groot-Brittannië mee, maar ook voor Europa.

Wat zijn nu de exacte gevolgen van Brexit voor de luchtvaart? Worden vluchten naar de UK duurder of goedkoper?  Kunnen we überhaupt nog wel gemakkelijk van en naar Engeland vliegen? Vlucht-Vertraagd.nl legt het je uit.

Voordeliger reizen

De eerste effecten van Brexit waren al een tijdje voelbaar. Direct nadat  de resultaten van het referendum binnen waren, daalde de Britse pond al aanzienlijk in waarde . Hier zal volgens deskundigen de komende tijd geen verandering in komen. Dit effect heeft voordelen voor Nederlanders, want tripjes naar de UK zullen voor ons als buitenlanders een stuk goedkoper zijn. Het is daarnaast nog steeds mogelijk om met je identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Rechten vliegpassagiers

De Europese Verordening 261/2004 waar Vlucht-Vertraagd.nl mee werkt heeft alleen betrekking op landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie. Dit betekent dat jij als EU inwoner recht hebt op compensatie bij vluchtvertraging of annulering. Na de inwerkingtreding van de Brexit kunnen inwoners van het Verenigd Koninkrijk helaas niet meer profiteren van deze wetgeving. Exacte details over de invloed die deze verandering zal hebben op de rechten van passagiers afkomstig uit de EU die naar het Verenigd Koninkrijk vliegen zijn nog niet bekend.

Over twee jaar

Op 29 maart is Brexit in werking gezet en de onderhandelingen hierover zullen nog minstens twee jaar duren. Tot die tijd zullen geen grote merkbare veranderingen zijn. Over twee jaar zullen de kaarten echter wel anders liggen. Door de daling van de Britse pond zullen naar verwachting minder Britten naar Europa reizen en eerder in eigen land op vakantie zullen gaan. Hierdoor zal ik er een grotere vraag naar logies zijn, met een stijging van de prijzen als gevolg. Dit is op zijn beurt onvoordelig voor EU-burgers.

Profiteer nu nog zo snel mogelijk van de voordelen van Brexit als Europese inwoner, want over twee jaar zal dit veranderd zijn. Plan daarom gauw je shopping spree in Londen!