Shutterstock 322320941recuced

Vlucht geannuleerd: wat nu?

vrijdag 24 maart 2017

Een ongewenst scenario: je staat bepakt en bezakt op het vliegveld en bent klaar om je welverdiende vakantie te vieren. Met goede moed check je in om vervolgens te horen dat je vlucht is geannuleerd. Wat nu? Geen paniek, want Vlucht-Vertraagd.nl weet er wel raad mee!

Wat had het begin van een leuke ervaring had moeten zijn is binnen enkele seconden veranderd in een situatie vol stress. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Vrees niet, na het lezen van dit artikel heb je alle benodigde kennis op zak en sta je sterker in je schoenen. Knowledge is power.

Jouw rechten

Ten eerste, probeer de reden van de annulering te achterhalen. In veel gevallen heb je naast een alternatieve vlucht recht op compensatie. Deze kan oplopen tot €600 per persoon, afhankelijk van het het aantal kilometers dat je vliegt. Reden achterhaald? Mooi. Ga vervolgens naar de balie van jouw luchtvaartmaatschappij en ga samen opzoek naar een goed alternatief voor je geannuleerde vlucht. De maatschappij is verplicht een vervangende vlucht op eigen kosten aan te bieden zodat je alsnog op je bestemming aankomt. Komt dat alternatief jou niet goed uit? Dan is het mogelijk om zelf een andere vlucht te boeken, maar let wel op: in dit geval krijg je alleen de kosten van de ticket van de geannuleerde vlucht vergoed. Ga dus niet all out met het boeken van een luxe vervangende vlucht, want die kosten krijg je helaas niet vergoed.

Vervangende vlucht vertrekt pas de volgende dag

De mogelijkheid bestaat dat de airline niks meer kan aanbieden voor dezelfde dag en dat een vervangende vlucht een dag later voor je geregeld wordt. In dit geval moet de maatschappij je een hotelovernachting voor je regelen en eventueel vervoer naar je hotel toe. Biedt de maatschappij je geen overnachting of vervoer aan, maar vertrekt je vlucht wel pas de volgende dag? No worries! Je kan ook zelf een hotelovernachting boeken, maar zorg dat je alle betalingsbewijzen goed bewaart, want deze kosten kun je achteraf terugkrijgen van de airline.

Bewaar al je bonnetjes goed

Ook alle kosten die je hebt gemaakt, omdat je langer op de luchthaven hebt moeten blijven dan gewenst, kunnen worden vergoed. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan kosten voor eten en drinken. Dit kan je allemaal terugkrijgen van de maatschappij.

Compensatie claimen

Is je vlucht geannuleerd en het gaat niet om een gevalletje overmacht (slecht weer, politieke dreiging etc.)? In dat geval heb je, zoals gezegd, wellicht recht op compensatie. Weet je niet zeker wat de reden van annulering is geweest? Dien je claim in via Vlucht-Vertraagd.nl en wij zoeken het voor je uit. Nog een laatste tip: besluit je je vlucht helemaal niet meer te nemen, (bijvoorbeeld omdat je een weekendje weg zou gaan en het geen zin heeft om een dag later alsnog te vertrekken), dan heb je recht op een refund van je originele ticket bovenop de genoemde compensatie.