Sky 1441936 960 720

Binnen 20 minuten van Europa naar de VS

woensdag 14 december 2016

Sneller in New York dan met het openbaar van Oost naar West Amsterdam? Dat kan! Oké, nu nog niet, maar het is misschien wel sneller mogelijk dan de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Er is een nieuw vliegtuig in aanbouw, waarmee het mogelijk wordt om binnen 20 minuutjes van London naar New York te vliegen. We hebben het hier over de “Antipode”. Het klinkt misschien heel futuristisch, maar er wordt gezegd dat dit vliegtuig al over 10 jaar de lucht in gaat.

Hoe dan?

Tenzij teleporteren in de nabije toekomst mogelijk is, klinkt dit vrij onmogelijk. Maar volgens de Canadese ontwerper Charles Bombardier gaat het toestel maar liefst 20.000 kilometer per uur vliegen. Dat is tien keer de snelheid van het geluid. Ik, als persoon die last heeft van reisziekte, sta hier niet bepaald om te springen.. Maar hoe wordt deze enorme snelheid dan bereikt? Nou, simpel: dankzij raketten. Meneer Bombardier heeft een soort raket ontworpen die onder de vleugels worden gemonteerd. Daarnaast is het toestel uit een stuk gemaakt waardoor het aerodynamisch is.

Het wordt helaas geen commerciële vlucht, dus als je binnen 20 minuten in New York wil zijn, moet je er ook wel wat voor neerleggen. De Antipode wordt namelijk een soort privéjet die maximaal tien personen kan vervoeren. Of het toestel daadwerkelijk over tien jaar de lucht in gaat is nog maar de vraag, maar Charles Bombardier heeft er vertrouwen in, vertelt hij aan Forbes.

Binnen 3,5 uur in de VS

Ook Richard Branson is bezeten (wanneer niet eigenlijk?). Ook hij is bezig met het ontwerpen van een sneller vliegtuig. Zijn toestel moet in plaats van binnen 7,5 uur in 3,5 uur naar Amerika kunnen vliegen. Het toestel, dat Baby Boom heet, is milieuvriendelijk en is wel voor commercieel gebruik bedoeld. Branson wil al volgend jaar het toestel testen en 40 personen kunnen meevliegen. Hier hangt wel een redelijk prijskaartje aan: je betaalt namelijk 5000 euro om vier uur sneller in de VS aan te komen.

Zou jij je wagen aan de toestellen van Bombardier en Branson?

Meer lezen? Check onze blog voor het laatste vluchtnieuws of volg ons op social media!