Shutterstock 138676271

Waarom hoge bagagekosten zorgen voor minder vertraging

zaterdag 29 oktober 2016

Er is de afgelopen tijd een hoop gestunt met ticketprijzen door budgetairlines als easyJet en Ryanair. Dit heeft ervoor gezorgd dat vliegen voordeliger is geworden waardoor we vaker een pauze kunnen inlassen en de zon opzoeken. Tijdens het boeken van een vlucht komt het dan vaak voor dat we de extra kosten voor ruimbagage vergeten. En juist de alsmaar stijgende prijs daarvan gooit roet in het eten. Maar uit recent onderzoek blijkt nu dat we eigenlijk dankbaar moeten zijn voor deze extra bagagekosten.

Uit het onderzoek van professor Mazhar Arikan, werkzaam aan de Universiteit van Kansas blijkt dat hoe meer passagiers moeten betalen voor hun ruimbagage, hoe waarschijnlijker het is dat de vlucht op tijd arriveert op bestemming.

Meer ruimbagage meer rompslomp

Veel luchtvaartmaatschappijen die overgestapt zijn naar het vragen van een bagage fee merken bijvoorbeeld een verschil in punctualiteit. Gemiddeld vertrekt het vliegtuig drie tot vier minuten sneller en scheelt het een tot twee minuten in vertraging.

Wat is nu de reden? Vrij simpel eigenlijk! Als meer mensen ruimbagage meenemen, wordt het proces van inchecken vertraagd. Hogere kosten werken ontmoedigend, waardoor passagiers met kleinere en lichtere koffers reizen. Hierdoor hebben luchtvaartmaatschappijen minder tijd nodig om de ruimbagage in te laden. Dit scheelt weer in vertraging. Uit het onderzoek van Arikan blijkt verder dat het aantal klachten over aan bagage gerelateerde zaken sinds de invoer van bagagekosten zijn gedaald.

Sceptisch

Nick Trend, editor van Telegraph Travel is sceptisch over het onderzoek. Volgens hem opereren de airlines die bagagekosten vragen vooral op korte routes en vaak tussen kleinere en minder drukke luchthavens. Daardoor zouden ze minder onderhevig zijn aan vertragingen en het verlies van bagage door overstappende passagiers.

Neem jij altijd ruimbagage mee als je op vakantie gaat? Of heb je genoeg aan je handbagage?

Meer van dit soort artikelen lezen? Check onze blog voor het laatste reisnieuws!