Train 797072 960 720

Treinavontuur door Europa

maandag 29 augustus 2016

Geen zin om deze zomer voor de zoveelste keer aan het strand te liggen, of weer zo’n standaard stedentripje te doen? Koop dan gewoon een treinticket en ga interrailen! Geen idee waar je moet beginnen? Wij stippelden een reis voor je uit zodat je ideeën kunt opdoen om één (of meerdere) treinreizen door Europa te plannen.

Amsterdam > Rome: 2u 15m

Onze treinreis begint behoorlijk zuidelijk en om tijd te besparen, starten we met het vliegtuig naar Rome. Met de trein van Amsterdam naar Rome kost je namelijk zo’n twee dagen en met het vliegtuig ben je er met twee uurtjes. Niet zo’n moeilijke keuze dus! Rome is een fantastische stad en daar heb je minimaal wel drie dagen voor nodig om te bekijken.

Goed hotel: Hotel Mercure Rome Centro Colosseo

Dit hotel zit midden in het centrum van Rome en je hebt uitzicht op het Colosseum. Boven op het dakterras zit overigens een zwembad mocht je willen afkoelen op een warme dag. Ook erg handig: de metro ligt tegenover het hotel dus je bent in een mum van tijd in het centrum.

Rome > Venetië: 3u 30m

En als je dan toch zo dichtbij Venetië zit, moet je er eigenlijk wel even heen. In slechts 3,5 uur zit je al in de prachtige stad. Venetië heeft vele kunstschatten, prachtige gebouwen en uiteraard de vele mooie waterwegen. Het is leuk om meer dan alleen de toeristische museums en pleinen te bekijken, koop daarom een kaart van Venetië en trek je eigen plan. De stad is helaas wel erg duur en ook overnachten kent een hoog prijskaartje. Pak daarom ’s avonds weer lekker de trein naar de volgende stad!

Goed restaurant: Osteria Da Alberto

Een fantastisch restaurant waar je goed terecht kunt voor een uitgebreide lunch of diner. Als je hier wil dineren is het wel aan te raden om een tafeltje te reserveren bij dit geliefde restaurant. In vergelijking met de torenhoge Italiaanse prijzen valt dit restaurant erg mee. Voor een diner ben je ongeveer tussen de 25 en 35 euro kwijt. Tip: probeer de kleine hapjes aan de bar, die zijn verrukkelijk!

Treinavontuur door Europa

Venetië > Ljubljana: 6u 50m

Of je nou een citytripper, feestganger of cultuurliefhebber bent: op de volgende bestemming, Ljubljana, zit je goed. De stad kent een rijke geschiedenis met onder andere de Sint Nicholaas kathedraal en de Drievoudige brug. Op de brug vindt wekelijks de Centrale Markt plaats waar je allerlei lokale artikelen kunt kopen. Alhoewel Ljubljana de hoofdstad van Slovenië is, heeft de stad slechts  270.000 inwoners en heeft daarmee de sfeer van een klein stadje met hoofdstedelijke allure. In dit stadje zijn twee dagen wel genoeg, op naar de volgende stad!

Goed hotel: City Hotel Ljubljana

Een fijne bijkomstigheid voor de meeste van ons: iedere kamer heeft wifi. Daarnaast hebben de kamers uitzicht op de mooie stad. De bedden en het ontbijt zijn ook erg goed!

Ljubljana > Boedapest: 9u 30m

Van Ljubljana reizen we door naar de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. Deze stad wordt ook wel de ‘Konining van de Donau’ genoemd omdat de rivier dwars door de stad heenloopt. Aan de ene kant van de rivier bevindt zich het drukke moderne stadsdeel Pest en aan de andere kant van de rivier het rustige stadsdeel Buda. In totaal gaan er negen bruggen over de Donau heen. Gek op winkelen? Dan zit je in Boedapest goed! Op de ruim twee kilometer lange boulevard Andrássy út vind je tal van winkels. Het Stadspark, Városliget, is overigens ook een bezoekje waard. Dit is het belangrijkste park van Boedapest, men komt hier voor museabezoek, wandelingen, de Stadsparkvijver en om te genieten van het Széchenyi-badhuis. Drie dagen doorbrengen in deze mooie stad heb je zeker nodig.

Goed hotel: Cosmo City Hotel

Boedapest > Praag: 7u

De volgende stad is Praag, ook wel de Gouden Stad genoemd. Voor velen werkt de prachtige stad ontzettend verslavend omdat je steeds weer terug wil. De meeste bezienswaardigheden vind je voornamelijk in de binnenstand van Praag. Op het Oudestadsplein zit een van dé symbolen van Praag: het astronomisch uurwerk. Dit uurwerk bestaat uit drie verschillende draaischijven waarvan de middelste stil staat. Je kunt er de tijd op aflezen, maar ook de stand van de zon en de maan. Tip: onder het grote plein zitten een aantal werfkelders met gezellige jazz bars. Drie dragen Praag zijn goed te doen, er wacht ten slotte nog meer op je!

Goed restaurant: Cafe-Cafe

In dit restaurant zit je werkelijk te eten voor een spotprijsje. Je kunt op ieder moment van de dag in deze hippe tent terecht voor een hapje of een drankje. Het restaurant zit midden in het centrum van de Oude Stad en een hoofdgerecht kost gemiddeld 5 á 6 euro, spotgoedkoop dus!

Praag  > Amsterdam: 1u 40m

Na aardig wat steden, en mooie treinreizen, te hebben gezien, komt er helaas ook weer een moment dat je naar huis moet. Dit kun je uiteraard ook met de trein doen vanaf Praag, maar dan ben je zo’n 16 uur onderweg. Heb je alle tijd? Dan is dit naturlijk geen probleem! Als je weer op tijd terug wil zijn, is het vliegtuig een beter alternatief: binnen 1 uur en 40 minuten zit je weer in Nederland op luchthaven Schiphol.

Voordelen trein- en vliegreizen:

Met het vliegtuig:

  • Je bent er binnen een mum van tijd
  • Tijdens de reis kun je heerlijk ontspannen
  • De tickets met lowcostairlines zijn meestal goedkoop
  • Geen files!

Met de trein:

  • Comfortabele en ruime zitplaatsen, altijd fijn
  • Je komt aan in hartje centrum
  • Tijdens de treinrit kun je lekker ontspannen en genieten van de omgeving
  • Je kunt gewoon instappen en hoeft niet te wachten op de inchecktijden

Dit artikel werd oorspronkelijk op 9 augustus 2016 geplaatst op Telegraaf.