Tortilla 607995 960 720

De maand van: Spanje - lekkere Spaanse hapjes

vrijdag 15 juli 2016

In de rubriek ‘De maand van’ nemen we iedere maand een land onder de loep. We delen de beste tips op het gebied van bezienswaardigheden, vervoer, eten en gewoontes. Het is bijna zomervakantie, dus de maand juli staat in het teken van Nederlands favoriete vakantieland: Spanje!

We zijn allemaal wel bekend met de lekkerste Spaanse specialiteiten, zoals bijvoorbeeld paella gepaard met een kan vol met fruitige sangria. De keuken van Spanje heeft een eindeloze lijst van de lekkerste gerechten en wij hebben een selectie gemaakt met echte aanraders.

Iedere dag uitgebreide lunch

De lunch is de belangrijkste maaltijd in Spanje. De Spanjaarden hebben een lange pauze vóór de lunch om de gerechten klaar te maken. De lunch heeft meerdere gangen en er wordt meestal gestart met een soep of salade. De tweede gang is een vis- of vleesgerecht en nog een toetje na. Niet veel anders dan in Nederland, alleen op een ander tijdstip. In Spanje wordt er natuurlijk wel pas veel later avond gegeten dan in Nederland.

De Spaanse tortilla

Allereerst de tortilla, misschien voor de hand liggend, maar zo ontzettend lekker en er zijn erg veel variaties op te vinden! De tortilla is een voorgerecht, een zogenoemde tapas. Het gerecht is eigenlijk heel simpel: het is een soort van aardappeltaart met ei en een beetje olijfolie, eenvoudig, maar overheerlijk. Nu zijn er natuurlijk genoeg ingrediënten die toegevoegd kunnen worden zoals paprika, uitjes, geraspte kaas of zelf met gehakt erdoorheen. Genieten!

Zoete lekkernij

Inmiddels is deze lekkernij al aardig goed in Nederland geïntegreerd: churros. De gefrituurde deegstaafjes op smaak gemaakt met een beetje suiker. Ontzettend lekker tussendoortje en wel op iedere hoek van de straat in Spanje te verkrijgen.

Horchata de chufas

Om in de zoete sferen te blijven, raden we je sterk aan om een keer horchata de chufas te proberen! Een traditioneel zoet drankje uit de regio van Valen cia. Het is een soort melkachtige drank gemaakt van amandelen, wat water en suiker. Het is in flessen in de supermarkt te verkrijgen, maar het lekkerst is hij natuurlijk op een terrasje in de zon!

Heb jij een favoriet gerecht of drankje wat je het liefst in Spanje neemt?