Full Size Render

De maand van: Suriname – hobbelige routes

vrijdag 10 juni 2016

In de maand juni maken we kennis met het zonnige Suriname. Er is zoveel te vertellen over dit land! Ontwaken in de jungle, dolfijnen spotten in de Surinamerivier en genieten van de heerlijke Surinaamse keuken. Suriname heeft alles wat een vakantieganger maar kan wensen! Deze week vertellen we je hoe je het beste kan reizen door het land.

Het wegennet van Suriname is zo simpel als het maar kan: vanuit Paramaribo gaat er een weg naar het westen en een weg naar het oosten. Meer niet. Het land heeft wel 4.000 km aan wegen, waar maar het grootste gedeelte is niet verhard. Dus bereid je maar alvast voor op een hobbelig ritje.

De maand van: Suriname - hobbelige routes

Vliegen naar Suriname

Vanaf Schiphol vliegt Surinam Airways zes keer per week naar Suriname. Ook KLM voorziet vluchten naar het mooie land (vier keer per week). Johan Pengel International Airport is de grootste luchthaven van Suriname en ligt op een uurtje afstand van Paramaribo. Wil je binnen het land verder reizen dan kan dit vanaf het Zorg en Hoop vliegveld.

De maand van: Suriname - Hobbelige routes

Het openbaar vervoer in Suriname

Het openbaar vervoer is prima te doen in Suriname. Je kan er heel Paramaribo mee doorreizen en zelfs een heel eind het binnenland in. Om een indicatie te geven van wat een ritje in de stad kost: gemiddeld 20 Surinaamse dollars, wat omgerekend ongeveer 2,50 is. De leukste vorm van OV zijn de busjes van de Particuliere Lijnbus Organisatie en heel simpel om in gebruik te nemen; je gaat aan de kant van de weg staan, steekt je hand op en voor een vastgesteld bedrag mag je zover meerijden als je wil.

Zelf rijden door het land

Ben je van plan een auto te huren om het land door te reizen? Ga dan goed voorbereid op pad. Het is mogelijk om met je Nederlandse rijbewijs een auto te huren, maar officieel moet je een internationaal rijbewijs hebben. Houd hier dus rekening mee. Daarnaast is het rijden zelf ook nog een hele uitdaging. In Suriname wordt er links gereden, maar de auto zelf is wel gewoon zoals de auto’s die wij kennen. En aangezien de wegen niet heel optimaal zijn of zelf niet verhard, kan je een onstuimig ritje verwachten.

Absolute don’t

Wat je absoluut niet moet doen, is Suriname ontdekken per fiets. Op internet wordt aangeraden om fietsend het land te bewonderen, maar wij raden dit af! Het is veel te gevaarlijk. Er gebeuren dagelijks ongelukken met fietsers en bromfietsers. Wij Nederlanders hebben natuurlijk excellente fiets skills, maar dat betekent niet dat iedereen om je heen hier rekening mee houdt. Pak dus gewoon een taxi of de auto om naar de stad te rijden. Betaald parkeren bestaat niet (of nauwelijks), maar dit betekent wel dat de reguliere parkeerplekken al snel vol zitten. En pak je de taxi, download dan de STC 1660 app waarmee je een taxi kan bestellen en check de kaart voordat je instapt. Want wanneer zij weten dat ze een toerist in de auto hebben, rijden zij vaak om, om zo extra kosten te rijden. Dus bluf dat je de weg kent en je bent een stuk goedkoper uit.

Hopelijk helpen deze tips je voorbereiden op je trip naar Suriname! Vorige week hebben we de leukste bezienswaardigheden van het land voor je op een rijtje gezet. Je leest ze hier!