Sunset 1081739 960 720

Waarom we altijd ziek worden als we vakantie hebben

vrijdag 3 juni 2016

Wekenlang kijk je er naar uit: je hebt naar uitgekeken vakantie. Na dagenlang zwoegen, kan je eindelijk even lekker niks doen. Ontspannen, de zon opzoeken en volop genieten! De eerste vrije dag breekt aan en ja hoor.. ziek! Hoe overkomt dit ons nou iedere keer? Hoogleraar Ad Vingerhoets van de universiteit van Tilburg heeft het antwoord.

Waarom we altijd ziek worden als we vakantie hebben

Vingerhoets onderzocht waarom we altijd wanneer we vrij zijn, dan precies ziek worden. Je bent namelijk niet de enige. In Nederland heeft zo’n 3 procent last van de ‘vrijetijdsziekte’. Volgens de hoogleraar is de ‘ziekte’ op te delen in twee categorieën: de ene groep krijgt last van pijntjes en vermoeidheid en de andere groep krijgt koorts en heeft echt symptomen van griep.

Je lichaam heeft eindelijk rust

Maar waar komt het nou precies door? Eigenlijk is het een hele logische verklaring. De ene groep die last van pijntjes krijgen, hebben dit pas door wanneer zij eindelijk een beetje rust hebben na een drukke periode op werk. Wanneer je vrij bent, heb je niet meer zoveel afleiding en dan begin je die pijntjes te voelen. Bij de mensen die koorts krijgen, speelt adrenaline mee. "Wanneer de spanning continu hoog is, raakt het lichaam gewend aan het aanmaken van het stressstofje en volgt het niet meer de behoefte van het lichaam. Het gaat bijvoorbeeld ook 's nachts door, wanneer het lichaam moet rusten. Hierdoor kan het immuunsysteem uit balans raken en ben je vatbaarder voor ziekte op momenten dat je ontspant", zegt Vingerhoets.

Wat moet je nu precies doen om niet ziek te worden tijdens de vakantie? Een goede balans vinden tussen werken en ontspannen. Probeer tijdens de vakantie ook een ritme aan te houden, zodat je er niet gelijk helemaal uit bent, als je weer start met werken. En gewoon regelmatig op vakantie gaan om te ontspannen!

Zet jij een tandje lager tot aan je vakantie na het lezen van dit artikel?