Dessert 62832 960 720

De maand van: Griekenland – watertanden bij deze Griekse gerechten

vrijdag 20 mei 2016

In de rubriek ‘De maand van’ lichten we iedere maand een land uit. De maand mei staat in het teken van Griekenland. Waan je in het land van prachtige landschappen, de azuurblauwe zee, de gastvrijheid van de inwoners en de eeuwenoude tradities. Wij delen de lekkerste gerechten van onze Griekse collega met je!

In ons team zit een echte Griekse die ons zo nu en dan trakteert op de heerlijkste lekkernijen en deze delen we natuurlijk graag. Ben je een echte zoetekauw of meer van de hartige hapjes? De Griekse keuken heeft van beide de lekkerste gerechten!

Griekse oliebollen

Loukoumades, oftewel Griekse oliebollen, is een traditionele zoetigheid die het lekkerst is om te eten bij je freddo (ijskoffie). Loukoumades is heerlijk met een beetje honing of chocopasta. Ook in Griekenland worden ze vooral gegeten met Oud en Nieuw of op de kermis.

Griekse frappe

Net benoemden we het al: Griekse ijskoffie! Een lekker zomerdrankje en ook nog eens heel makkelijk zelf te maken. Het enige wat je ervoor nodig hebt is Nescafé, suiker, melk, water, ijsblokjes en schudden maar!

Hartig hapjes op z’n best

Dakos is de Griekse variant op de Italiaanse bruchetta en is een typisch gerecht van het eiland Kreta. Het is een gedroogd broodje met tomaatjes, feta of geitenkaas, een beetje zout en peper en een scheutje olijfolie. Heerlijk als voorgerecht of als lunch!

Zoete hemel

Van onze collega hebben wij ontzettend kunnen genieten van haar zelfgemaakte baklava. Kon ze dit maar iedere week maken! Een lekkere dessert gemaakt van filodeeg, gemalen nootjes, doordrenkt in een zoete siroop. Echt een favoriet.

Bifteki

Deze gekruide gehaktballetjes met onder andere ui, paneermeel en citroensap zijn uiterst populair in Griekenland en logisch, want ze zijn overheerlijk! In de loop der jaren is het recept wel een beetje Westers geworden, maar dat maakt de smaak er niet minder op. Erg lekker om te serveren met een pitabroodje en wat tzatziki. Eet smakelijk!

Het water loopt bij ons al in de mond bij het schrijven van dit artikel. Wat is jouw Griekse favoriet?