Italy 1128546 960 720

De maand van: Italië - gewoontes en tradities

donderdag 28 april 2016

In de nieuwe rubriek ‘De maand van’ lichten we iedere maand een land uit. Deze maand is Italië aan de beurt! Wie Italië eenmaal bezocht heeft, zal snel verliefd worden op dit prachtige land. Vandaag bespreken we de standaarden van het land; dingen waar je rekening moet houden wanneer je het land bezoekt zodat je niet als een lompe toerist overkomt.

Lepel of vork?

Laten we beginnen met een van de meest voor de hand liggende struikelblokken: het geworstel met bestek en spaghetti. Want hoe zat het nu ook alweer? Wel met lepel, of juist níét? Je bordje spaghetti leegeten met een lepel is dus in Italië not done en nee, ook het snijden van je pasta moet je gewoon niet doen. De spaghetti wind je gewoon om je vork! Ja, eventjes oefenen en je wordt met open armen verwelkomd aan de eettafel.

Niet eindeloos koffieleuten

Wij, Nederlanders, nemen de tijd om een kopje koffie te drinken in de stad. We kiezen een fijn plekje, bestellen wat lekkers en kunnen zo een paar uur uitrekken voor lekker koffieleuten. Maar in Italië zijn ze wat anders gewend. Het land houdt zeker van koffie, maar drinken dit het liefst staand aan de bar en dan een paar keer op een dag. En nog een tipje voor de cappuccinofans: Italianen drinken dit niet meer na de middag en al helemaal niet na het avondeten. Dat is volgens hen erg slecht voor je!

Mierzoet ontbijtje

Sommigen krijgen in de ochtend geen hap door hun keel, maar dit is voor Italianen geen enkel probleem. Zij eten een klein ontbijt met een suikergehalte waar je u tegen zegt. Een typisch Italiaans ontbijt bestaat uit een kop koffie of cappuccino (in de ochtend mag het wel!) gepaard met een brioche, croissantje of zelfs een gebakje. Dit eet je niet thuis aan de eettafel, maar ook gezellig in een barretje.

Wat absoluut niet doen in een restaurant

Vraag niet om olijfolie bij je stokbroodje, dit is namelijk helemaal niet een Italiaanse gewoonte. Ook wordt er geen boter op het brood gesmeerd. Het brood dient namelijk als hulpmiddel om je bord mee schoon te maken. Dus alle restjes van de saus kun je lekker schoonvegen met je stukje brood. Bestel in de gelateria geen felgroene mint of pistache ijs, de ingrediënen zullen niet natuurlijk zijn!

La famiglia

Voor Italianen is de familie hun alles. Wij gaan op kamers wanneer we gaan studeren, maar Italianen blijven bij hun ouders wonen totdat zij gaan trouwen. Ook kleine kinderen worden als engeltjes beschouwd, want ze mogen doen en laten wat ze willen in het openbaar. Tot frustratie van wij nuchtere Nederlanders toe.

Benieuwd hoe je het beste naar en in Italië kan reizen? Lees hier ons artikel van vorige week.