Ice cream summer 3631 550x350

Lekker tafelen: Buon appetito!

donderdag 21 april 2016

In de nieuwe rubriek ‘De maand van’ lichten we iedere maand een vakantieland uit. Wat zijn de trekpleisters, hoe is de lokale cultuur, waarom moet je absoluut naar dit land deze zomer? Wij stellen handige lijstjes op en geven onmisbare tips. Deze week hebben we het over ‘de laars’, oftewel: La bella Italia! Dit prachtige land staat wereldwijd bekend om haar heerlijke keuken en eten is voor Italianen erg belangrijk.

Ontbijten met een cornetto

Italianen beginnen de dag vaak met een cornetto of een brioche, oftewel: een broodje. De cornetto is in dit geval niet het ijsje dat wij kennen, maar een soort zoete croissant. Een cappuccino kan in de ochtend ook niet ontbreken. En wil je nou echt op z’n Italiaans ontbijten, dan haal je je brioche onderweg bij een cafétje of barretje. De meeste mensen doen dit voordat ze naar hun werk of school gaan.

Pasta als lunch

De meeste Italianen laten hun lunchtrommel thuis en eten buiten de deur een pasta of een heerlijke carpaccio. De lunch eten ze voornamelijk warm en wordt zelfs betaald door hun baas. Ze lunchen erg uitgebreid en nemen goed de tijd: van 13.00 tot 15.00. Dit betekent wel dat ze ’s avonds tot een uur of acht doorwerken.

Op zondag nemen ze nog meer tijd voor de lunch. De hele familie of een stel vrienden komen dan langs om uitgebreid te lunchen. Het is echt een sociale aangelegenheid en iedere zondag staat er weer wat anders op tafel. Italianen hebben dan ook de keuze uit honderden verschillende soorten pasta’s: spaghetti, macaroni, tagliatelle, canneloni, farfalle, gnocci, lasagne, penne, fussilli, linguine, tortelina, ravioli, en ga zo maar door.

Uitgebreid dineren

Vanwege de uitgebreide lunch, begint het diner ook een stuk later dan in Nederland. Geen boerenkool met worst om half zes, maar een heerlijke anti pasti rond 20.00. Dit is een koud voorgerecht en is bedoeld om je eetlust een beetje op te wekken.

Vervolgens gaan ze door met de primo piatto, het tweede voorgerecht maar dan wél warm. Denk bijvoorbeeld aan een soepje of een kleine pasta. Daarna komt het hoofdgerecht op tafel, ofwel: de secondi piatto. Dit kan variëren van een pizza tot een pasta, of van een visgerecht tot een vleesgerecht. Er wordt ook altijd salade en groente bij geserveerd.

Net als wij Nederlanders, zijn de Italianen ook dol op dessertjes, dolci. Italianen eten er zelfs twee: het eerste nagerecht bestaat meestal uit kaas en fruit. Het tweede nagerecht is zoet en is meestal tiramisu of ijs. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, hiermee wordt bedoeld ‘vrolijk me op’ en dat doet het heerlijke toetje ook zeker! 

En alsof twee dessertjes nog niet genoeg zijn, nemen ze tot slot vaak nog een drankje. Dit is meestal een espresso of een typsich Italiaanse drank zoals Grappa, Limoncello of Sambucca.

Tip: Ga je binnenkort naar Rome? Dan is La Prosciutteria een echte aanrader! Je kunt hier heerlijk eten en vindt hier ambachtelijke producten van hoge kwaliteit. Ondanks dat de Trevi Fontein op drie minuten lopen zit, vind je bij La Prosciutteria veel locals.

Vorige week gaven we tips om naar en in Italië te reizen. Lees je liever iets over de bezienswaardigheden van Italië? Die vind je hier!