Pasen

Paastradities over de hele wereld

woensdag 23 maart 2016

Pasen wordt in Nederland veelal gevierd met een lekker paasontbijtje of brunch, eitjes schilderen en zoeken of een prachtige uitvoering van The Passion. Zo heeft ieder land haar eigen Paastradities die ieder jaar worden gevierd. Sommige in teken van Jezus, sommige in teken van familie, sommige nogal opmerkelijk.

Door het vuur

Laten we beginnen met onze eigen tradities. Naast familielunches hebben we nog veel meer gewoontes die we ieder jaar in het Paasweekend vieren. Zoals de Paasvuren ontsteken in Drenthe, Groningen en Overijssel. De Paasvuren stammen af uit de zestiende eeuw, een feestelijke bedoeling waarbij door het vuur werd gesprongen en veel werd gedronken.

Weg met de Paashaas

In Australië willen mensen het liefst niks met de Paashaas te maken hebben. Konijnen en hazen zijn namelijk een geïmporteerde diersoort die veel schade aanrichten aan de gewassen. In Australië is daarom de ‘Easterbilby’ in het leven geroepen. Een inheems knaagdiertje die veel wegheeft van een haas. Ze hebben ook geen chocoladehazen, maar chocobilbies. Nét zo schattig!

Vliegeren!

In Bermuda gaan de inwoners met Pasen met z’n allen vliegeren. De gedachte hierachter is dat Jezus uit zijn graf is gestegen. De paasvliegers worden uiteraard zelf gemaakt met veel verschillende kleuren papier.

Watergevecht met vrouwen

In Oost-Europa is het traditie om als man op Paasmaandag water over een vrouw heen te gooien. De traditie komt voort uit de gedachte dat water reinigend, genezend en een vruchtbaar effect zou hebben op de vrouw. Vroeger waren het echt emmers water, tegenwoordig kan het ook met een beetje water of een spray parfum. Gelukkig, voor de vrouwen daar!

Spelletjesdag bij het Witte Huis

In de tuin van het Witte Huis is het ieder jaar weer spelletjesdag tijdens Pasen. Tienduizenden kinderen komen dan naar de achtertuin van de Obama’s om eieren te rollen. En uiteraard doet Obama ook vrolijk mee! De dag is volgepland met leuke activiteiten voor de kinderen zoals bijvoorbeeld verhaaltjes laten voorlezen door de president. Maar ook voor de ouders zijn er genoeg dingen te doen! Van kookdemonstraties tot sportactiviteiten. Een plezierige dag in het Witte Huis op Tweede Paasdag!

Oppassen geblazen

In Florence is het oppassen geblazen tijdens Pasen! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo, de grote kathedraal, een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht. Met dit indrukwekkende schouwspel wordt de wederopstanding van Jezus gevierd.

Bent u blij met de chocolade eitjes hier in Nederland of viert u liever ergens anders Pasen?